preskoči na sadržaj

Srednja škola "Braća Radić" Kaštel Štafilić

 > Projekti  > RCK
Regionalni centar kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva Split

Uspostava regionalnih centara kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva


Turističko-ugostiteljska škola  Split je imenovana Regionalnim centrom kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu 20. srpnja 2018. godine. Regionalni centar kompetentnosti (RCK) je mjesto izvrsnosti strukovnog obrazovanja i osposobljavanja u kojemu se uz osnovnu djelatnost strukovnog obrazovanja, koja obuhvaća i provedbu učenja temeljenog na radu, obavlja i osposobljavanje i usavršavanje i druge djelatnosti koje pridonose poboljšanju kvalitete strukovnog obrazovanja i osposobljavanja i njegove prilagodbe potrebama gospodarstva i tržišta rada.

RCK je mjesto u kojem će se moći osigurati kvaliteta praktične nastave i vježbi za svaki obrazovni program u sektoru turizma i ugostiteljstva, pojačat će se suradnja s poslodavcima i visokim učilištima, povećati relevantnost kurikuluma te njihova provedba, a učenicima će se povećati mogućnost pristupa kvalitetnom učenju temeljenom na radu. Kreiranjem tržišno oblikovanih programa u suradnji s poslodavcima te primjenom inovativnih modela učenja, tehnologija i trendova, učenici i polaznici RCK-a poboljšat će izlazne kompetencije, razinu kreativnosti i zapošljivosti. Uz inovativne metode poučavanja i inovativne modele učenja, omogućena je vertikalna prohodnost, izvrsnost nastavnika, visokokvalitetna infrastruktura, konstruktivna i kreativna suradnja sa socijalnim partnerima, javnim sektorom, gospodarskim subjektima, visokim učilištima i drugim zainteresiranim institucijama šire zajednice. Poticanjem mobilnosti i suradnje te stručnim usavršavanjem unaprjeđuju se stručne i metodičko didaktičke vještine predavača i mentora koji lakše odgovaraju promjenjivim zahtjevima tržišta rada. Promocijom zanimanja i inovativnih sadržaja koje nudi RCK povećavat će se privlačnost istih, a korisnike usmjeriti na aktivnosti koje povećavaju konkurentnost na tržištu rada. 

Na projektu sudjeluju i projektni partneri: srednja škola Bol, srednja strukovna škola Blaž Jurjev Trogiranin, Hotel Split d.d., Grand Hotel Lav d.o.o., Splitsko-dalmatinska županija, Hrvatska gospodarska komora, Županijska komora Split, Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija, Sveučilište u Splitu, H.L. DVORAC d.o.o. i srednja škola  "Braća Radić" Kaštel Štafilić.

Fotografije nastale tijekom projekta možete pogledati klikom ovdje


5. lipnja 2021.
 

Uspostava regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva Split

 

U sklopu projekta „Uspostava regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva Split”, 5. lipnja 2021. godine partner projekta, Sveučilište u Splitu održalo je radionicu pod nazivom Buisness start up. Radionicu je vodila mr. sc. Ivona Jukić, v. pred.

Sudjelovali su učenici Turističko - ugostiteljske škole Split i učenici Srednje škole „Braća Radić“ Kaštel Štafilić; Martin Vučković, Jelena Radić, Anita Puđa, Dorian Periša, Frane Parat, Joško Medić, Marko Keškić, Antea Gudelj, Nikolina Frana i Martina Brnada.

Radionica je održana u prostorijama Sveučilišta u Splitu. Kroz navedenu radionicu učenici su se upoznali s pojmovima poduzetnik i poduzetništvo kao i temeljnim poduzetničkim osobinama. Osim toga, razvijali su poduzetničke ideje kroz timske vježbe te na taj način razvijali metode timskog rada te uvažavanja mišljenja drugih.

 

28. lipnja 2021.

Predavanja/radionica iz područja baštinskog turizma

 

U sklopu projekta „Uspostava regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva Split”  a u okviru usavršavanja nastavnika i mentora 28.06.2021. u Maslinici na otoku Šolti je održano prvo od devet planiranih predavanja/radionica iz područja baštinskog turizma.

Radionica je održana u organizaciji partnera projekta H.L. Dvorac d.o.o u čijem vlasništvu se nalazi „Martinis Marchi heritage hotel“  koji predstavlja jedan od najautentičnijih predstavnika ponude baštinskog turizma. Kulturni turizam, uključujući i onaj čiji je fokus baština, danas predstavlja značajan sektor u okviru turizma općenito. U svijetu posljednjih desetljeća dogodile su se mnoge promjene na kulturnom, političkom i ekonomskom planu. Jedan od ciljeva djelovanja RCK je i  proučiti i razumjeti  kako se ove promjene odnose na baštinski turizam u post-modernom svijetu te što uopće obuhvaća fenomen kulturnog turizma u stalno promjenjivim okolnostima svijeta i turizma danas i na toj osnovi nastojati ponuditi smjernice daljnjeg djelovanja i razvoja.

Predavanju/radionici  prisustvovali su nastavnici iz Turističko-ugostiteljske škole Split, Srednje strukovne škole “Blaž Jurjev Trogiranin” iz Trogira, Srednje škole „Bol“ te profesorice Anđelka Prlić i Ivana Lelas iz Srednje škole „Braća Radić“ Kaštela.

  

 

1. srpnja 2021.

 Radionica o uspostavi organizacije rada i razvoja Regionalnog centra kompetentnosti
 

U sklopu projekta „Uspostava regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva Split 1. srpnja 2021. godine partner projekta, Sveučilište u Splitu održao je radionicu o uspostavi organizacije rada i razvoja Regionalnog centra kompetentnosti.

Cilj radionice bilo je stručno usavršavanje u području vođenja i upravljanja regionalnim centrom kompetentnosti. Na radionici su sudjelovali obrazovni radnici Turističko ugostiteljske škole Split, kao i škole partneri projekta. Kroz održanu radionicu, kao i nekoliko nadolazećih bit će stavljen naglasak na razvijanje specifičnih vještina iz tri područja kompetencija: upravljačkih kompetencija, vještina vođenja te poduzetničkih kompetencija.

Radionicu je vodilo nastavno osoblje Sveučilišnog odjela za stručne studije Sveučilišta u Splitu: Slađana Brajević, viši predavač, mr. sc. Ivona Jukić, viši predavač, mr. sc. Anita Krolo Crvelin, viši predavač i Antonija Roje, predavač.

 

 
 

3. rujna 2021.

Konferenciji “Kompetencije za turizam”
 

Konferenciji “Kompetencije za turizam” su prisustvovali župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban, pročelnik Tomislav Đonlić, gradonačelnik Ivica Puljak, pročelnica Ela Žižić, direktor Županijske gospodarske komore Joze Tomaš, direktor TZ Županije Joško Stella, direktorica TZ Grada Splita Alijana Vukšić, prorektorica UNIST Đurđica Miletić i predstavnici partnera u projektu.

Na konferenciji “Kompetencije za turizam” predstavljene su dosadašnje i buduće aktivnosti uspostave Regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva. Ravnatelj Ivo Bilić je predstavio projekt “Uspostava regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva Split” koji kreće s realizacijom tj. izgradnjom potrebne infrastrukture i predviđenih objekata. Ravnatelj je istaknuo da je podizanje učeničkih kompetencija obrazovanja najvažniji cilj jer će nam to u konačnici dati bolji turistički proizvod i veći profit.

Voditeljica promocije strukovnih zanimanja i rada RCK Andrea Bilandžić i voditeljica osiguranja kvalitete Maje Pivčević su predstavile realizirane projektne aktivnosti,  direktorica TZ Split Alijana Vukšić se osvrnula na važnost suradnje s gradom Splitom kao jednom od vodećih turističkih destinacija, a Igor Leben iz hotela Le Meridien Lav govorio je o važnosti projekta Regionalnog centra kompetentnosti za Splitsko-dalmatinsku županiju.
Splitsko-dalmatinska županija značajno participira u ovom projektu sa gotovo 60 milijuna kuna vlastitih sredstava i prisutni smo u projektu od samog početka. Ono što nas očekuje u naredne dvije godine su značajnije aktivnosti u smislu izgradnje objekta, a osim dogradnje škole niknut će i manji hotel koji će učenicima služiti za praktičnu nastavu. Nama je najvažnije da razina obrazovanja u sektoru turizma bude na najvišoj razini – istaknuo je Tomislav Đonlić, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport.

Gradonačelnik Ivica Puljak istaknuo je važnost razvoja ovakvog centra. Grad Split mora postići da turizam bude održiviji, da bude kroz cijelu godinu i da bude motor ostatku ekonomije. Zato je ovo je izuzetno važan projekt u kojem će se cijela škola transformirati i čestitam svim kolegama koji su ga dobili.

 

 

Fotografije možete pogledati klikom ovdje


Izvor: Ankica Maravić

11. listopada 2021.

Usavršavanje nastavnika i mentora s područja baštinskog turizma

U sklopu projekta „Uspostava regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva Split” a u okviru usavršavanja nastavnika i mentora 11.10.2021. u Maslinici na otoku Šolti je održana je druga od devet planiranih predavanja/radionica s područja baštinskog turizma. Radionica je održana u organizaciji partnera projekta H.L. Dvorac d.o.o u čijem vlasništvu se nalazi „Martinis Marchi heritage hotel“ koji predstavlja jedan od najautentičnijih predstavnika ponude baštinskog turizma.

Osoblje hotela Martinis Marchi pripremilo je dva tradicionalna jela na moderan način. Sudionici radionice su  s velikom pozornošću  promatrali, zapisivali, propitkivali i na kraju degustirali pripremljeno .       

     

Jedan od ciljeva djelovanja RCK je i proučiti i razumjeti kako se  promjene odnose na baštinski turizam u post-modernom svijetu,  te što uopće obuhvaća fenomen kulturnog turizma u stalno promjenjivim okolnostima svijeta i turizma danas i na toj osnovi nastojati ponuditi smjernice daljnjeg djelovanja i razvoja.

Predavanju/radionici je prisustvovalo 12 nastavnika i Turističko-ugostiteljske škole Split,  Srednje strukovne škole “Blaž Jurjev Trogiranin” iz Trogira,  Srednje škole Bol s Brača i Srednje škole Braća Radić Kaštel Štafilić. 

 
Pripremile: Ivana Lelas, prof. i Anđelka Prlić, prof.
 

 

25. listopada 2021.

I. uvodna radionica 

 

U sklopu projekta „Uspostava regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva Split UP.03.3.1.05.0002",  u prostorijama HGK održana je prva uvodna radionica u Učeničkom inkubatoru s naglaskom na poduzetništvo.

Radionicu je vodila voditeljica Učeničkog inkubatora  Sunčica Radja a sudjelovali su učenici Srednje škole Braća Radić iz Kaštel Štafilića i učenici Turističko – ugostiteljske škole Split.

 

22. listopada 2021.

II. radionica 

 

U sklopu projekta „Uspostava regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva Split UP.03.3.1.05.0002", na Sveučilišnom odjelu za stručne studije  22. listopada 2021. dr. sc. Domagoja Buljan Barbača i mr. sc. Anita Krolo Crvelin održale su drugu od ukupno osam planiranih radionica na kojoj su obrađene teme:

  1. Upravljanje kvalitetom kao alat za uspješno upravljanje - Primjena u obrazovanju

  2. Razvijanje vještina vođenja – strateško upravljanje ljudskim potencijalima

   

 

12. studenog 2021.

II. radionica za učenike -  „Razvoj business start-upa"

U sklopu projekta „Uspostava regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva Split UP.03.3.1.05.0002", na Sveučilišnom odjelu za stručne studije 12.11.2021. godine, nastavnica Ivona Jukić je održala drugu radionicu za učenike pod nazivom  „Razvoj business start-upa“. 

Na radionici su sudjelovali učenici Srednje škole Braća Radić iz Kaštel Štafilića te učenici Turističko-ugostiteljske škole iz Splita .

 

P15. - 17. studenog 2021.rojekt: „Uspostava regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva Split”

U sklopu projekta “Uspostava regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva Split” od 15. - 17. studenog 2021. u organizaciji HGK SDŽ održane su radionice na kojima su obrađene teme:

  1. Razvoj poslovne ideje
  2. Računovodstvo i financije
  3. Marketing i digitalni marketing

Na radionicama su sudjelovali učenici Srednje škole Braća Radić, Kaštel Štafilić i učenici Turističko-ugostiteljske škole Split.

 

3. prosinca 2021.

III. radionica
 

U sklopu projekta „Uspostava regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva Split UP.03.3.1.05.0002", na Sveučilišnom odjelu za stručne studije  3. prosinca 2021. dr. sc. Domagoja Buljan Barbača i mr. sc. Anita Krolo Crvelin održale su treću od ukupno osam planiranih radionica na kojoj su obrađene teme: 
  1. Procesni pristup i uvođenje dokumentarnog sustava kao okosnica uspješnog upravljanja
  2. Vještine vođenja djelotvornih timova

  


Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
Oglasna ploča
VIRTUALNA KNJIŽNICA 2021/22

Prognoza za Kaštela
 

Globe projekt

Razglednica naše škole

EDIT ICT ŽUPANIJA


Učenička zadruga

Hrvatska danas

E-medica

Kalendar
« Siječanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

CMS za škole logo
Srednja škola "Braća Radić" Kaštel Štafilić / Put poljoprivrednika bb, HR-21217 Kaštel Štafilić / ss-bracaradic-kastelstafilicnehaj.skole.hr / ured@ss-bracaradic-kastelstafilicnehaj.skole.hr
preskoči na navigaciju