preskoči na sadržaj

Srednja škola "Braća Radić" Kaštel Štafilić

 > Projekti  > RCK
Regionalni centar kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva Split

Uspostava regionalnih centara kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva


Turističko-ugostiteljska škola  Split je imenovana Regionalnim centrom kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu 20. srpnja 2018. godine. Regionalni centar kompetentnosti (RCK) je mjesto izvrsnosti strukovnog obrazovanja i osposobljavanja u kojemu se uz osnovnu djelatnost strukovnog obrazovanja, koja obuhvaća i provedbu učenja temeljenog na radu, obavlja i osposobljavanje i usavršavanje i druge djelatnosti koje pridonose poboljšanju kvalitete strukovnog obrazovanja i osposobljavanja i njegove prilagodbe potrebama gospodarstva i tržišta rada.

RCK je mjesto u kojem će se moći osigurati kvaliteta praktične nastave i vježbi za svaki obrazovni program u sektoru turizma i ugostiteljstva, pojačat će se suradnja s poslodavcima i visokim učilištima, povećati relevantnost kurikuluma te njihova provedba, a učenicima će se povećati mogućnost pristupa kvalitetnom učenju temeljenom na radu. Kreiranjem tržišno oblikovanih programa u suradnji s poslodavcima te primjenom inovativnih modela učenja, tehnologija i trendova, učenici i polaznici RCK-a poboljšat će izlazne kompetencije, razinu kreativnosti i zapošljivosti. Uz inovativne metode poučavanja i inovativne modele učenja, omogućena je vertikalna prohodnost, izvrsnost nastavnika, visokokvalitetna infrastruktura, konstruktivna i kreativna suradnja sa socijalnim partnerima, javnim sektorom, gospodarskim subjektima, visokim učilištima i drugim zainteresiranim institucijama šire zajednice. Poticanjem mobilnosti i suradnje te stručnim usavršavanjem unaprjeđuju se stručne i metodičko didaktičke vještine predavača i mentora koji lakše odgovaraju promjenjivim zahtjevima tržišta rada. Promocijom zanimanja i inovativnih sadržaja koje nudi RCK povećavat će se privlačnost istih, a korisnike usmjeriti na aktivnosti koje povećavaju konkurentnost na tržištu rada. 

Na projektu sudjeluju i projektni partneri: srednja škola Bol, srednja strukovna škola Blaž Jurjev Trogiranin, Hotel Split d.d., Grand Hotel Lav d.o.o., Splitsko-dalmatinska županija, Hrvatska gospodarska komora, Županijska komora Split, Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija, Sveučilište u Splitu, H.L. DVORAC d.o.o. i srednja škola  "Braća Radić" Kaštel Štafilić.

Fotografije nastale tijekom projekta možete pogledati klikom ovdje


5. lipnja 2021.

Uspostava regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva Split

 

U sklopu projekta „Uspostava regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva Split”, 5. lipnja 2021. godine partner projekta, Sveučilište u Splitu održalo je radionicu pod nazivom Buisness start up. Radionicu je vodila mr. sc. Ivona Jukić, v. pred.

Sudjelovali su učenici Turističko - ugostiteljske škole Split i učenici Srednje škole „Braća Radić“ Kaštel Štafilić; Martin Vučković, Jelena Radić, Anita Puđa, Dorian Periša, Frane Parat, Joško Medić, Marko Keškić, Antea Gudelj, Nikolina Frana i Martina Brnada.

Radionica je održana u prostorijama Sveučilišta u Splitu. Kroz navedenu radionicu učenici su se upoznali s pojmovima poduzetnik i poduzetništvo kao i temeljnim poduzetničkim osobinama. Osim toga, razvijali su poduzetničke ideje kroz timske vježbe te na taj način razvijali metode timskog rada te uvažavanja mišljenja drugih.

 

28. lipnja 2021.

Predavanja/radionica iz područja baštinskog turizma

U sklopu projekta „Uspostava regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva Split”  a u okviru usavršavanja nastavnika i mentora 28.06.2021. u Maslinici na otoku Šolti je održano prvo od devet planiranih predavanja/radionica iz područja baštinskog turizma.

Radionica je održana u organizaciji partnera projekta H.L. Dvorac d.o.o u čijem vlasništvu se nalazi „Martinis Marchi heritage hotel“  koji predstavlja jedan od najautentičnijih predstavnika ponude baštinskog turizma. Kulturni turizam, uključujući i onaj čiji je fokus baština, danas predstavlja značajan sektor u okviru turizma općenito. U svijetu posljednjih desetljeća dogodile su se mnoge promjene na kulturnom, političkom i ekonomskom planu. Jedan od ciljeva djelovanja RCK je i  proučiti i razumjeti  kako se ove promjene odnose na baštinski turizam u post-modernom svijetu te što uopće obuhvaća fenomen kulturnog turizma u stalno promjenjivim okolnostima svijeta i turizma danas i na toj osnovi nastojati ponuditi smjernice daljnjeg djelovanja i razvoja.

Predavanju/radionici  prisustvovali su nastavnici iz Turističko-ugostiteljske škole Split, Srednje strukovne škole “Blaž Jurjev Trogiranin” iz Trogira, Srednje škole „Bol“ te profesorice Anđelka Prlić i Ivana Lelas iz Srednje škole „Braća Radić“ Kaštela.

  

 

1. srpnja 2021.

 Radionica o uspostavi organizacije rada i razvoja Regionalnog centra kompetentnosti
 

U sklopu projekta „Uspostava regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva Split 1. srpnja 2021. godine partner projekta, Sveučilište u Splitu održao je radionicu o uspostavi organizacije rada i razvoja Regionalnog centra kompetentnosti.

Cilj radionice bilo je stručno usavršavanje u području vođenja i upravljanja regionalnim centrom kompetentnosti. Na radionici su sudjelovali obrazovni radnici Turističko ugostiteljske škole Split, kao i škole partneri projekta. Kroz održanu radionicu, kao i nekoliko nadolazećih bit će stavljen naglasak na razvijanje specifičnih vještina iz tri područja kompetencija: upravljačkih kompetencija, vještina vođenja te poduzetničkih kompetencija.

Radionicu je vodilo nastavno osoblje Sveučilišnog odjela za stručne studije Sveučilišta u Splitu: Slađana Brajević, viši predavač, mr. sc. Ivona Jukić, viši predavač, mr. sc. Anita Krolo Crvelin, viši predavač i Antonija Roje, predavač.

 

 
 

3. rujna 2021.

Konferenciji “Kompetencije za turizam”
 

Konferenciji “Kompetencije za turizam” su prisustvovali župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban, pročelnik Tomislav Đonlić, gradonačelnik Ivica Puljak, pročelnica Ela Žižić, direktor Županijske gospodarske komore Joze Tomaš, direktor TZ Županije Joško Stella, direktorica TZ Grada Splita Alijana Vukšić, prorektorica UNIST Đurđica Miletić i predstavnici partnera u projektu.

Na konferenciji “Kompetencije za turizam” predstavljene su dosadašnje i buduće aktivnosti uspostave Regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva. Ravnatelj Ivo Bilić je predstavio projekt “Uspostava regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva Split” koji kreće s realizacijom tj. izgradnjom potrebne infrastrukture i predviđenih objekata. Ravnatelj je istaknuo da je podizanje učeničkih kompetencija obrazovanja najvažniji cilj jer će nam to u konačnici dati bolji turistički proizvod i veći profit.

Voditeljica promocije strukovnih zanimanja i rada RCK Andrea Bilandžić i voditeljica osiguranja kvalitete Maje Pivčević su predstavile realizirane projektne aktivnosti,  direktorica TZ Split Alijana Vukšić se osvrnula na važnost suradnje s gradom Splitom kao jednom od vodećih turističkih destinacija, a Igor Leben iz hotela Le Meridien Lav govorio je o važnosti projekta Regionalnog centra kompetentnosti za Splitsko-dalmatinsku županiju.
Splitsko-dalmatinska županija značajno participira u ovom projektu sa gotovo 60 milijuna kuna vlastitih sredstava i prisutni smo u projektu od samog početka. Ono što nas očekuje u naredne dvije godine su značajnije aktivnosti u smislu izgradnje objekta, a osim dogradnje škole niknut će i manji hotel koji će učenicima služiti za praktičnu nastavu. Nama je najvažnije da razina obrazovanja u sektoru turizma bude na najvišoj razini – istaknuo je Tomislav Đonlić, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport.

Gradonačelnik Ivica Puljak istaknuo je važnost razvoja ovakvog centra. Grad Split mora postići da turizam bude održiviji, da bude kroz cijelu godinu i da bude motor ostatku ekonomije. Zato je ovo je izuzetno važan projekt u kojem će se cijela škola transformirati i čestitam svim kolegama koji su ga dobili.

 

 

 

Fotografije možete pogledati klikom ovdje


Izvor: Ankica Maravić

11. listopada 2021.

Usavršavanje nastavnika i mentora s područja baštinskog turizma

U sklopu projekta „Uspostava regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva Split” a u okviru usavršavanja nastavnika i mentora 11.10.2021. u Maslinici na otoku Šolti je održana je druga od devet planiranih predavanja/radionica s područja baštinskog turizma. Radionica je održana u organizaciji partnera projekta H.L. Dvorac d.o.o u čijem vlasništvu se nalazi „Martinis Marchi heritage hotel“ koji predstavlja jedan od najautentičnijih predstavnika ponude baštinskog turizma.

Osoblje hotela Martinis Marchi pripremilo je dva tradicionalna jela na moderan način. Sudionici radionice su  s velikom pozornošću  promatrali, zapisivali, propitkivali i na kraju degustirali pripremljeno .       

     

Jedan od ciljeva djelovanja RCK je i proučiti i razumjeti kako se  promjene odnose na baštinski turizam u post-modernom svijetu,  te što uopće obuhvaća fenomen kulturnog turizma u stalno promjenjivim okolnostima svijeta i turizma danas i na toj osnovi nastojati ponuditi smjernice daljnjeg djelovanja i razvoja.

Predavanju/radionici je prisustvovalo 12 nastavnika i Turističko-ugostiteljske škole Split,  Srednje strukovne škole “Blaž Jurjev Trogiranin” iz Trogira,  Srednje škole Bol s Brača i Srednje škole Braća Radić Kaštel Štafilić. 

 
Pripremile: Ivana Lelas, prof. i Anđelka Prlić, prof.
 

 

25. listopada 2021.

I. uvodna radionica 

 

U sklopu projekta „Uspostava regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva Split UP.03.3.1.05.0002",  u prostorijama HGK održana je prva uvodna radionica u Učeničkom inkubatoru s naglaskom na poduzetništvo.

Radionicu je vodila voditeljica Učeničkog inkubatora  Sunčica Radja a sudjelovali su učenici Srednje škole Braća Radić iz Kaštel Štafilića i učenici Turističko – ugostiteljske škole Split.

 

22. listopada 2021.

II. radionica 

 

U sklopu projekta „Uspostava regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva Split UP.03.3.1.05.0002", na Sveučilišnom odjelu za stručne studije  22. listopada 2021. dr. sc. Domagoja Buljan Barbača i mr. sc. Anita Krolo Crvelin održale su drugu od ukupno osam planiranih radionica na kojoj su obrađene teme:

 1. Upravljanje kvalitetom kao alat za uspješno upravljanje - Primjena u obrazovanju

 2. Razvijanje vještina vođenja – strateško upravljanje ljudskim potencijalima

   

 

12. studenog 2021.

II. radionica za učenike -  „Razvoj business start-upa"

U sklopu projekta „Uspostava regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva Split UP.03.3.1.05.0002", na Sveučilišnom odjelu za stručne studije 12.11.2021. godine, nastavnica Ivona Jukić je održala drugu radionicu za učenike pod nazivom  „Razvoj business start-upa“. 

Na radionici su sudjelovali učenici Srednje škole Braća Radić iz Kaštel Štafilića te učenici Turističko-ugostiteljske škole iz Splita .

 

P15. - 17. studenog 2021.rojekt: „Uspostava regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva Split”

U sklopu projekta “Uspostava regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva Split” od 15. - 17. studenog 2021. u organizaciji HGK SDŽ održane su radionice na kojima su obrađene teme:

 1. Razvoj poslovne ideje
 2. Računovodstvo i financije
 3. Marketing i digitalni marketing

Na radionicama su sudjelovali učenici Srednje škole Braća Radić, Kaštel Štafilić i učenici Turističko-ugostiteljske škole Split.

 

3. prosinca 2021.

III. radionica
 

U sklopu projekta „Uspostava regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva Split UP.03.3.1.05.0002", na Sveučilišnom odjelu za stručne studije  3. prosinca 2021. dr. sc. Domagoja Buljan Barbača i mr. sc. Anita Krolo Crvelin održale su treću od ukupno osam planiranih radionica na kojoj su obrađene teme: 
 1. Procesni pristup i uvođenje dokumentarnog sustava kao okosnica uspješnog upravljanja
 2. Vještine vođenja djelotvornih timova

  

 

14. prosinca 2021.

Radionica barista u hotelu Radisson Blu Resort Spa&Wellnes

 
U sklopu projekta „Uspostava regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva Split UP.03.3.1.05.0002", čiji je nositelj Turističko-ugostiteljska škola u Splitu, Hrvatska gospodarska komora organizirala je 14. prosinca  2021. posjet učenika splitskom hotelu Radisson Blu Resort & Spa i božićnu radionica barista. 
U posjetu i radionici su sudjelovali učenici Srednje škole Braća Radić iz Kaštel Štafilića te učenici Turističko-ugostiteljske škole Split.
Cilj radionice bio je približiti učenicima turističko-ugostiteljska zanimanja i motivirati ih da profesionalnu budućnost potraže u navedenim djelatnostima.
 
 
 

4. veljače 2022.

IV. radionica na Sveučilišnom odjelu za stručne studije u Splitu

 

U sklopu projekta „Uspostava regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva Split UP.03.3.1.05.0002", čiji je nositelj Turističko-ugostiteljska škola u Splitu, na Sveučilišnom odjelu za stručne studije  4. veljače 2022. dr. sc. Domagoja Buljan Barbača i mr. sc. Anita Krolo Crvelin održale su četvrtu  od ukupno osam planiranih radionica na kojoj su obrađene teme:

 1. Upravljanje kvalitetom-kako ostvariti maksimalnu učinkovitost  za RCK

 2. Upravljačke vještine i alati za učinkovito upravljanje

Na radionici su sudjelovale i nastavnice Srednje škole Braća Radić.

 

 

14. i 15. veljače 2022.

Radionica na temu „Upravljanje rezervacijama “

 
U sklopu projekta „Uspostava regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva Split UP.03.3.1.05.0002", čiji je nositelj Turističko-ugostiteljska škola u Splitu, 14. i 15.02.2022. u hotelu Radisson Blu Resort and Spa u Splitu održana je radionica na temu: „Menadžment rezervacija – organizacijska shema i specifičnosti procesa rezervacije usluga hotela u sastavu hotelskog lanca na primjeru hotela Radisson Split“. 
Na radionici su sudjelovale i nastavnice Srednje škole Braća Radić.
 
 
 

18. veljače 2022.

V. radionica na Sveučilišnom odjelu za stručne studije u Splitu

U sklopu projekta „Uspostava regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva Split UP.03.3.1.05.0002", čiji je nositelj Turističko-ugostiteljska škola u Splitu, na Sveučilišnom odjelu za stručne studije 18. veljače 2022. nastavnice Sveučilišnog odjela za stručne studije, Ivona Jukić i Antonija Roje, održale su petu od ukupno osam planiranih radionica na kojoj su obrađene teme:
 1. Analize okruženja za RCK i
 2. Nacrt poslovnog modela za RCK

Na radionici su sudjelovale i nastavnice Srednje škole Braća Radić.

 

 

4. ožujka 2022.

VI. radionica na Sveučilišnom odjelu za stručne studije u Splitu

U sklopu projekta „Uspostava regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva Split UP.03.3.1.05.0002", čiji je nositelj Turističko-ugostiteljska škola u Splitu, na Sveučilišnom odjelu za stručne studije 4. ožujka 2022. nastavnice Sveučilišnog odjela za stručne studije, Ivona Jukić i Antonija Roje, održale su šestu od ukupno osam planiranih radionica na kojoj su obrađene teme:

 1. Poduzetničke kompetencije za RCK i

 2. Društveno odgovorno poslovanje

Na radionici su sudjelovale i nastavnice Srednje škole Braća Radić.

 
 
 

11. ožujka 2022.

VII. radionica na Sveučilišnom odjelu za stručne studije u Splitu

U sklopu projekta „Uspostava regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva Split UP.03.3.1.05.0002", čiji je nositelj Turističko-ugostiteljska škola u Splitu, na Sveučilišnom odjelu za stručne studije 11. ožujka 2022. nastavnice Sveučilišnog odjela za stručne studije, Ivona Jukić i Antonija Roje, održale su sedmu od ukupno osam planiranih radionica na kojoj su obrađene teme:

 1. Izrada platna poslovnog modela za RCK i

 2. RCK kao suvremeni hotspot za obrazovanje kadrova

Na radionici su sudjelovale i nastavnice Srednje škole Braća Radić.

21.- 25. ožujka 2022

Studijsko putovanje u Sloveniju 21.- 25. ožujka 2022

U sklopu projekta „Uspostava regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva Split UP.03.3.1.05.0002", čiji je nositelj Turističko-ugostiteljska škola u Splitu, organizirano je studijsko putovanje u Sloveniju od 21.- 25. ožujka 2022.
Putovanje je organizirano od strane nositelja projekta a cilj putovanja bila je razmjena iskustva sa sličnim školama i centrima u Sloveniji. Sudjelovali su odgojno-obrazovani radnici škole prijavitelja i odgojno obrazovni radnici ostalih partnera iz projekta.

 

18. svibnja 2022.

Dani otvorenih vrata Srednja škola Bol 18. svibnja 2022.

U sklopu projekta „Uspostava regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva Split UP.03.3.1.05.0002", čiji je nositelj Turističko-ugostiteljska škola u Splitu, djelatnici Srednje škole Braća Radić sudjelovali su na Danima otvorenih vrata Srednje škole Bol.

Cilj je bio promocija obrazovnih programa i strukovnih zanimanja nositelja projekta i partnera na projektu te rada Regionalnog centra kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu Split.

 

 

 

8. lipnja 2022.

Brendiranje pršuta, 8. lipnja 2022. Županijska komora Split

U sklopu projekta „Uspostava regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva Split UP.03.3.1.05.0002", čiji je nositelj Turističko-ugostiteljska škola u Splitu, 8.lipnja 2022. održana je radionica na temu Brendiranje pršuta.
Radionicu je organizirala Županijska komora Split a sudjelovali su učenici Srednje škole Braća Radić i učenici Turističko-ugostiteljske škole u Splitu.

Na radionici su obrađene teme:

 1. Brendiranje - koraci pri stvaranju brenda
 2. Brendovi hrvatskog pršuta
 3. Brendovi svjetskih pršuta

 

 

K. Gomilici 1. srpnja 2022.

Održana 3. edukacija za strukovne nastavnike u sklopu RCK projekta

U sklopu projekta „Uspostava regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva Split”, a u organizaciji Srednje škole Braća Radić Kaštel Štafilić-Nehaj održana je treća od planiranih devet edukacija za strukovne nastavnike. Edukacija na temu Tehnologija proizvodnje piva održala se u prostorijama Familia Craft pivovare u K. Gomilici 1.7.2022., a proveli su je vlasnici pivovare Marina i Darko Subotić.

Domaćini su kroz edukaciju pobliže objasnili sirovine koje se koriste u proizvodnji piva, proces proizvodnje piva, craft pivo, razliku craft i industrijskog piva te pivske stilove nakon čega su sudionici imali priliku kušati različite vrste piva. Edukaciji su prisustvovali profesori iz Srednje škole Braća Radić Kaštel Štafilić-Nehaj i Turističko-ugostiteljske škole Split.

 

Studijsko putovanje u Austriju 2. - 8. listopada 2022.

U sklopu projekta „Uspostava regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva Split UP.03.3.1.05.0002", čiji je nositelj Turističko-ugostiteljska škola u Splitu, organizirano je studijsko putovanje u Austriju od 2.- 8.. listopada 2022.
Putovanje je organizirano od strane nositelja projekta a cilj putovanja bio je upoznavanje s austrijskim obrazovnim sustavom, specifičnostima pojedinih škola, obrazovnim programima s obveznim i izbornim modulima iz područja turizma i ugostiteljstva te prohodnost učenika iz srednjih škola na sveučilišne studije.

Sudjelovali su odgojno-obrazovani radnici škole prijavitelja i odgojno obrazovni radnici ostalih partnera iz projekta koji sudjeluju u radnim skupinama kod izrade standarda zanimanja, standarda kvalifikacije, razvoja i provedbe kurikuluma za cjelovite i djelomične kvalifikacije u redovnom obrazovanju i obrazovanju odraslih.

 

Studijsko putovanje u Nizozemsku 10. - 14. listopada 2022.

U sklopu projekta „Uspostava regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva Split UP.03.3.1.05.0002", čiji je nositelj Turističko-ugostiteljska škola u Splitu, organizirano je studijsko putovanje u Nizozemsku od 10.- 14.. listopada 2022.
Putovanje je organizirano od strane nositelja projekta, a cilj putovanja bio je upoznavanje s organizacijom rada školske kantine i 4 restorana u ROC Mondriaan kompleksu od 25 škola u Den Haagu kao i upoznavanje s radom hospitality odjela.


U sklopu putovanja posjećena je i Međunarodna škola za hotelijerstvo i menadžment i MBO Amersfoort – kompleks koji se sastoji od 14 škola  gdje se učenici obrazuju za turistička i ugostiteljska zanimanja.

Sudjelovali su odgojno-obrazovani radnici škole prijavitelja i odgojno obrazovni radnici ostalih partnera iz projekta.

 

Split, 14., 15. i 16. studenog 2022.

Radionica u učeničkom poduzetničkom inkubatoru Hrvatske gospodarske komore  za razvoj poduzetničkih i transverzalnih vještina učenika

U sklopu projekta „Uspostava regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva Split UP.03.3.1.05.0002", čiji je nositelj Turističko-ugostiteljska škola u Splitu, održane su radionice u Učeničkom inkubatoru HGK – Županijske komore Split.

Radionice su održane 14., 15. i 16. studenog 2022..a obradile su se teme:
razvoj poslovne ideje
računovodstvo i financije
marketing
 
 
Na trodnevnoj edukaciji sudjelovali su učenici Srednje škole Braća Radić i učenici Turističko-ugostiteljske škole u Splitu.
 
 

Čaporice, 21. studenog 2022.

Održana 4. i 5. edukacija za učenike i profesore u sklopu RCK projekta

 

U sklopu projekta „Uspostava regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva Split”, a u organizaciji Srednje škole Braća Radić Kaštel Štafilić-Nehaj, održane su četvrta i peta od planiranih dvanaest edukacija za učenike i nastavnike. Edukacija na temu Tehnologija proizvodnje pršuta održala se u prostorijama pršutane  Pršut Voštane u Čaporicama 21.11.2022. pod stručnim vodstvom gospodina Mira Mrčele, prehrambenim tehnologom pršutane.
 
Na edukaciji su obrađene teme:
 • mokra faza proizvodnje (ulazak butova, masiranje butova, kontrola baznih vrijednosti butova, soljenje, prešanje) 
 • suha faza proizvodnje (rezanje, vaganje, vakumiranje, pakiranje, skladištenje i distribucija gotovih proizvoda)
Edukacijama su prisustvovali učenici i nastavnici Srednje škole Braća Radić i Turističko-ugostiteljske škole Split.
 


Split, 23. studenog 2022.

Održana 4. edukacija za strukovne nastavnike u sklopu RCK projekta

U sklopu projekta „Uspostava regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva Split”, a u organizaciji Srednje škole Braća Radić Kaštel Štafilić - Nehaj, održana je  četvrta od planiranih devet edukacija za strukovne nastavnike. 

Edukacija na temu Senzorska i kemijska analiza prehrambenih proizvoda - vino održala se u prostorijama Zadružnog saveza Dalmacije u Splitu 23.11.2022. pod stručnim vodstvom gospođe Sandre Petričević, dr.sc.

Kroz ovu radionicu nastavnici su se upoznali s metodama kemijske i senzorske analize vina što će im omogućiti razlikovanje vina prema geografskom podrijetlu, klasificiranje vina prema kvaliteti, identificirati senzorne parametre kvalitete vina te provesti senzorsku analizu vina. Edukaciji su prisustvovali nastavnici iz Srednje škole Braća Radić Kaštel Štafilić-Nehaj i Turističko-ugostiteljske škole Split.


Split,  23. studenog 2022.

Održana 5. edukacija za strukovne nastavnike u sklopu RCK projekta

U sklopu projekta „Uspostava regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva Split”, a u organizaciji Srednje škole Braća Radić Kaštel Štafilić-Nehaj, održana je  peta od planiranih devet edukacija za strukovne nastavnike. 

Edukacija na temu Senzorska i kemijska analiza prehrambenih proizvoda-ulje održala se u prostorijama Zadružnog saveza Dalmacije u Splitu 23.11.2022. pod stručnim vodstvom gospođe Sandre Petričević, dr.sc.

Kroz ovu radionicu nastavnici su se upoznali s metodama kemijske i senzorske analize ulja što će im omogućiti identificiranje parametara kvalitete maslinovog ulja, određivanje kategorije kvalitete maslinovog ulja prema Pravilniku te razlikovanje autohtonih i introduciranih sorti maslinovog ulja.
Edukaciji su prisustvovali nastavnici iz Srednje škole Braća Radić Kaštel Štafilić-Nehaj i Turističko-ugostiteljske škole Split.

 

Kaštel Štafilić, 15.-16.prosinca 2022.

Dani otvorenih vrata SŠ Braća Radić

U sklopu projekta „Uspostava regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva Split” Srednja škola Braća Radić provela je 15. i 16. prosinca 2022. manifestaciju Dani otvorenih vrata. 

Prvi dan manifestacije održan je u prostorima kaštela Rušinac, bio je namijenjen predstavljanju budućeg centra kompetentnosti, a gosti su bili uz učenike kaštelanskih osnovnih škola i predstavnici partnerskih organizacija Srednje škole Braća Radić. Domaćini su za svoje goste priredili prigodne delicije, dok je za najvažniji dio bio zadužen kulinarski stručnjak Anton Nišević koji je zajedno s učenicima pripremio bakalar na mornarski način.

Drugog dana škola je predstavila svoje obrazovne programe, kako gimnazijske tako i strukovne. Bilo je riječi o brojnim aktivnostima škole, o projektima koje godinama uspješno provodi te o posebnostima škole i mogućnostima za svakog učenika pojedinca. Posjetitelji su sudjelovali u radionicama koje su za njih pripremili nastavnici i učenici škole.

Tako su se u veterinarskom praktikumu osmaši upoznali s obrazovnim programom Veterinarski tehničar te njegom kućnih ljubimaca. U cvjećarskom praktikumu sudionici su mogli izrađivati cvjetne aranžmane, u stakleniku su imali prilike vidjeti vegetativno razmnožavanje biljaka, time su predstavljeni poljoprivredni programi.

U školskom restoranu kao predstavljanje prehrambene struke organizirane su radionice izrade sočnih zalogaja. Mladi gosti mogli su na taj način svim osjetilima obuhvatiti sadržaje koje u svojim obrazovnim programima ima Srednja škola Braća Radić. Osim samih domaćina svoje programe predstavile su i Turističko ugostiteljska škola iz Splita te Srednja strukovna škola Blaž Jurjev Trogiranin.

 

Pakovo Selo, 06.03.2023.

 

Održana 7. edukacija za učenike i profesore u sklopu RCK projekta

 

U sklopu projekta „Uspostava regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva Split”, a u organizaciji Srednje škole Braća Radić Kaštel Štafilić-Nehaj, održana je sedma od planiranih dvanaest edukacija za učenike i nastavnike. Edukacija na temu Tehnologija proizvodnje pršuta održala se u prostorijama pršutane Mrki u Pakovom Selu 06.03.2023. pod stručnim vodstvom gospodina Mirana Pelivana, prehrambenim tehnologom pršutane.

Cilj edukacije:

 • upoznavanje s autohtonim dalmatinskim delicijama: pršut, panceta, pečenica, kobasica i buđola
 • upoznavanje sa specifičnom proizvodnjom drniškog pršuta
 • stjecanje znanja o obradi i soljenju drniškog pršuta
 • stjecanje znanja o dimljenju i sušenju drniškog pršuta
 • stjecanje znanja o zrenju drniškog pršuta

Edukaciji su prisustvovali učenici i nastavnici Srednje škole Braća Radić.

 

Pripremila: Josipa Coce

Pakovo Selo, 06.03.2023.

Održana 8. edukacija za učenike i profesore u sklopu RCK projekta

U sklopu projekta „Uspostava regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva Split”, a u organizaciji Srednje škole Braća Radić Kaštel Štafilić-Nehaj, održana je osma od planiranih dvanaest edukacija za učenike i nastavnike. Edukacija na temu Tehnologija proizvodnje pršuta održala se u prostorijama pršutane Mrki u Pakovom Selu 06.03.2023. pod stručnim vodstvom gospodina Mirana Pelivana, prehrambenim tehnologom pršutane.

Cilj edukacije:

 • upoznavanje s autohtonim dalmatinskim delicijama: pršut, panceta, pečenica, kobasica i buđola
 • upoznavanje sa specifičnom proizvodnjom drniškog pršuta
 • stjecanje znanja o obradi i soljenju drniškog pršuta
 • stjecanje znanja o dimljenju i sušenju drniškog pršuta
 • stjecanje znanja o zrenju drniškog pršuta

Edukaciji su prisustvovali učenici i nastavnici Turističko-ugostiteljske škole Split.

Pripremila: Josipa Coce

 

Održana 6. edukacija za strukovne nastavnike u sklopu RCK projekta

U sklopu projekta „Uspostava regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva Split”, a u organizaciji Srednje škole Braća Radić Kaštel Štafilić-Nehaj održana je šesta od planiranih devet edukacija za strukovne nastavnike.
Edukacija na temu Prerada i sušenje voća i povrća održala se u prostorijama CEKOM 3LJ  (Centar kompetencija za zdravlje i prehranu Trilj), a proveo ju je Frane Strikić, prof. dr. sc.

Glavna tema radionice bila je proces razvoja ploda voća i povrća, metode i načini berbe te provedbe predtretmana tijekom prijema voća i povrća te sami proces prerade voća i povrća. Poseban naglasak stavljen je na proizvode od voća i povrća sa što manjim utjecajem  na primjenu svojstava sirovine. Osim ovog u sklopu predavanja posebno je istaknut način proizvodnje sušenog voća (smokve) i sušenog povrća (luka).

Edukaciji su prisustvovali profesori iz Srednje škole Braća Radić Kaštel Štafilić-Nehaj i Turističko-ugostiteljske škole Split.

 


Održana 7. edukacija za strukovne nastavnike u sklopu RCK projekta

U sklopu projekta „Uspostava regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva Split”, a u organizaciji Srednje škole Braća Radić Kaštel Štafilić-Nehaj održana je sedma od planiranih devet edukacija za strukovne nastavnike.
Edukacija na temu Destilacija ljekovitog bilja održala se u prostorijama CEKOM 3LJ  (Centar kompetencija za zdravlje i prehranu Trilj), a proveo ju je Frane Strikić, prof. dr. sc.

Glavna tema radionice bila je izbor vrsta ljekovitog i aromatičnog biljanjihova iskoristivost i procesi prerade istih. Poseban naglasak stavljen je na suvremene metode destilacije ljekovitog bilja. U ovom kontekstu posebno se govorilo o proizvodnji pomada tehnikom „enflurage“ te o superkritičnoj destilaciji ljekovitog i aromatičnog bilja upotrebom fluida.

Edukaciji su prisustvovali profesori iz Srednje škole Braća Radić Kaštel Štafilić-Nehaj i Turističko-ugostiteljske škole Split.

 

Pripremila: Josipa Coce

 

 

Održana 8. edukacija za strukovne nastavnike u sklopu RCK projekta

 
U sklopu projekta „Uspostava regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva Split”, a u organizaciji Srednje škole Braća Radić Kaštel Štafilić-Nehaj održana je osma od planiranih devet edukacija za strukovne nastavnike. Edukacija na temu Hortikultura i estetsko uređenje održala se u prostorijama Srednje škole Braća Radić Kaštel Štafilić-Nehaj 26.4.2023., a provela ju je Jasna Talić, dipl. ing. agr.
 
Glavna tema radionice bila je hortikultura i estetsko uređenje. Provedenom edukacijom nastavnici su stekli sposobnost estetskog uređenja, znanje o važnosti krajobrazne arhitekture u životu grada. Stekli su sposobnost uočavanja nedostataka novca i slobodnog prostora za zelenilo, potrebu osiguranja prostora za buduće gradske građevinske projekte i problem privatnog vlasništva nad određenim zapuštenim parcelama. Na primjeru grada Splita, predavačica se osvrnula na određene značajke GUP-a (generalnog urbanističkog plana), sa osvrtom na ono što se poštuje i ne poštuje iz njegovih zadanosti. 
 
Edukaciji su prisustvovali profesori iz Srednje škole Braća Radić Kaštel Štafilić-Nehaj i Turističko-ugostiteljske škole Split.
 
Pripremila: Josipa Coce
 

Održana 9. edukacija za učenike i profesore u sklopu RCK projekta

U sklopu projekta „Uspostava regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva Split”, a u organizaciji Srednje škole Braća Radić Kaštel Štafilić-Nehaj, održana je deveta od planiranih dvanaest edukacija za učenike i nastavnike. Edukacija na temu Tehnologija proizvodnje pršuta održala se u prostorijama pršutane Smjeli d.o.o. u Dugopolju 09.10.2023. pod stručnim vodstvom gospodina Vlade Prančića, prehrambenim tehnologom pršutane.

Cilj edukacije:

 • upoznavanje sa fazama proizvodnje dalmatinskog pršuta
 • stjecanje znanja o obradi svježih butova (i od kojih se pasmina proizvodi)
 • stjecanje znanja o soljenju i prešanju dalmatinskog pršuta
 • stjecanje znanja o sušenju i dimljenju dalmatinskog pršuta
 • stjecanje znanja o zrenju dalmatinskog pršuta

Edukaciji su prisustvovali učenici i nastavnici Srednje škole Braća Radić - Nehaj.

 

Pripremila: Josipa Coce
 

Održana 10. edukacija za učenike i profesore u sklopu RCK projekta

U sklopu projekta „Uspostava regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva Split”, a u organizaciji Srednje škole Braća Radić Kaštel Štafilić-Nehaj, održana je deseta od planiranih dvanaest edukacija za učenike i nastavnike. Edukacija na temu Tehnologija proizvodnje pršuta održala se u prostorijama pršutane Pršut Voštane d.o.o. 20.11.2023. pod stručnim vodstvom gospodina Mira Mrćele, prehrambenim tehnologom pršutane.

Cilj edukacije:

 • stjecanje potrebnih znanja i vještina u području tehnologije mesa
 • razlikovati procese i operacije koji se koriste u pripremi mesa za proizvodnju pršuta
 • poznavati strojeve i uređaje u proizvodnji pršuta

 

Edukaciji su prisustvovali učenici i nastavnici Turističko-ugostiteljske škole Split.

Pripremila: Josipa Coce
 
 

Održana 11. edukacija za učenike i profesore u sklopu RCK projekta

U sklopu projekta „Uspostava regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva Split”, a u organizaciji Srednje škole Braća Radić Kaštel Štafilić-Nehaj, održana je jedanaesta od planiranih dvanaest edukacija za učenike i nastavnike. Edukacija na temu Tehnologija proizvodnje pršuta održala se u prostorijama pršutane Pršut Voštane d.o.o. 20.11.2023. pod stručnim vodstvom gospodina Mira Mrćele, prehrambenim tehnologom pršutane.

Cilj edukacije:

 • stjecanje potrebnih znanja i vještina u području tehnologije mesa
 • razlikovati procese i operacije koji se koriste u pripremi mesa za proizvodnju pršuta
 • poznavati strojeve i uređaje u proizvodnji pršuta

 

  

Edukaciji su prisustvovali učenici i nastavnici Srednje škole Braća Radić - Nehaj.

Pripremila: Josipa Coce
 

Održana 12. edukacija za učenike i profesore u sklopu RCK projekta

 

U sklopu projekta „Uspostava regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva Split”, a u organizaciji Srednje škole Braća Radić Kaštel Štafilić-Nehaj, održana je dvanaesta od planiranih dvanaest edukacija za učenike i nastavnike. Edukacija na temu Tehnologija proizvodnje pršuta održala se u prostorijama pršutane Pršut Voštane d.o.o. 20.11.2023. pod stručnim vodstvom gospodina Mira Mrćele, prehrambenim tehnologom pršutane.

 

Cilj edukacije:

 • upoznavanje sa osnovama tehnološke operacije proizvodnje pršuta
 • stjecanje znanja o obradi svježih butova
 • stjecanje znanja o soljenju i prešanju dalmatinskog pršuta
 • stjecanje znanja o sušenju i dimljenju dalmatinskog pršuta
 • stjecanje znanja o zrenju dalmatinskog pršuta

 

Edukaciji su prisustvovali učenici i nastavnici Srednje škole Braća Radić - Nehaj.

Pripremila: Josipa Coce

 

Kaštela, studeni 2023.

 

Dani otvorenih vrata Srednje škole Braća Radić

 

Srednja škola Braća Radić provela je proteklog tjedna manifestaciju Dani otvorenih vrata u okviru projekta uspostave regionalnog centra kompetentnosti u sektoru ugostiteljstva i turizma Split čiji je nositelj Turističko ugostiteljska škola iz Splita.
 

 

Regionalni centar zamišljen je kao buduća baza stvaranja turističkih radnika kakvi odgovaraju tržištu rada te modernim trendovima u društvu. Ostali partneri u projektu su Srednja strukovna škola Blaž Jurjev Trogiranin iz Trogira te Srednja škola Bol. I jedan i drugi partner iz istog su sektora, sektora turizma i ugostiteljstva. Jedino kaštelanska partnerska škola dolazi iz sektora poljoprivrede, prehrane i veterine. Ona time ima posebnu ulogu jer upravo RCK treba pokazati koliko je važna međusektorska suradnja, osobito kad su u pitanju poljoprivreda, prehrana i veterina kao struke potpore ovoj važnoj privrednoj grani.
Dani otvorenih vrata namijenjeni su prije svega učenicima osmih razreda koji uskoro odlučuju o nastavku školovanja te njihovim mentorima u školama koji im u tome uvelike trebaju pomoći.

Prvi dan manifestacije održan je u prostorima kaštela Rušinac, bio je namijenjen predstavljanju budućeg centra kompetentnosti, a gosti su bili ravnatelji osnovnih škola iz Kaštela, Trogira i Okruga te predstavnici partnerskih organizacija Srednje škole Braća Radić. Domaćini su za svoje goste priredili prigodne delicije, rad učenika SŠ Braća Radić pod vodstvom njihovih mentora.

Drugog dana Kaštelanaka srednja škola predstavila je svoje obrazovne programe, kako gimnazijske tako i strukovne. Bilo je riječi o brojnim aktivnostima škole, o projektima koje godinama uspješno provodi te o posebnostima škole i mogućnostima za svakog učenika pojedinca. Posjetitelji su sudjelovali u radionicama koje su za njih pripremili nastavnici i učenici srednje škole. Tako su se u veterinarskom praktikumu osmaši upoznali s obrazovnim programom Veterinarski tehničar te njegom kućnih ljubimaca. U dijelu škole koji nudi poljoprivredne obrazovne programe sudionici su mogli izrađivatiadventske vijence, imali su prilike vidjeti upoznati se sa začinskim i ljekovitim biljem. U školskom restoranu s ciljem predstavljanja prehrambene struke organizirane su radionice izrade sočnih zalogaja. Mladi gosti mogli su na taj način svim osjetilima obuhvatiti sadržaje koje u svojim obrazovnim programima ima Sš Braća Radić. Osim samih domaćina svoje programe predstavila je i partnerska Srednja strukovna škola Blaž Jurjev Trogiranin.

Želja domaćina bila je da njihovi gosti provedu  lijepe i zanimljive dane u prostorima Škole i nadaju se da su u tome i uspjeli. 

Pripremila: Josipa Coce

 

Kaštel Štafilić-Nehaj,  14. prosinca 2023.

Održana 9. edukacija za strukovne nastavnike u sklopu RCK projekta

 

U sklopu projekta „Uspostava regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva Split”, a u organizaciji Srednje škole Braća Radić Kaštel Štafilić-Nehaj održana je deveta od planiranih devet edukacija za strukovne nastavnike. Edukacija na temu Bakalar - od svježeg preko sušenja do obrade i spremanja jela održala se u prostorijama Srednje škole Braća Radić Kaštel Štafilić-Nehaj 14.12.2023., a proveo ju je Ivica Katić.

Glavna tema radionice bio je bakalar, od svježeg preko sušenja do obrade i spremanja jela. Provedenom edukacijom nastavnici su se usavršavali u području kuharstva. Naučili su odabrati sirovine za pripremu jela od bakalara te pripremiti različita jela od bakalara, kao što su bakalar na bijelo i bakalar na crveno. Nositelj edukacije im je ukazao na važnost jela od bakalara za gastronomsku ponudu mediteranske prehrane i pokazao im kako kreirati inovativna jela od bakalara (fritule od bakalara).

 • Kreirati inovativna jela od bakalara

Edukaciji su prisustvovali profesori iz Srednje škole Braća Radić Kaštel Štafilić-Nehaj i Turističko-ugostiteljske škole Split.

 

Pripremila: Josipa Coce

 

Održane edukacije u svrhu dokazivanja korištenja opreme

U sklopu projekta „Uspostava regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva Split”, Srednja škola Braća Radić dobila je hvalevrijednu opremu koja će unaprijediti nastavno obrazovni proces. U organizaciji škole, strukovni nastavnici održali su sedam edukacija za učenike s ciljem stjecanja vještina i kompetencija te iskustva u pojedinim područjima. 

Edukacija br. 1

Edukacija na temu Pučke slastice - SVEČANA KAŠTELANSKA TORTA održala se u prostorijama Srednje škole Braća Radić Kaštel Štafilić-Nehaj 20.12.2023., a provela ju je Ivana Lelas, strukovna nastavnica Srednje škole Braća Radić.

Cilj edukacije:

 • Pripremanje radnog prostora i  ispravno korištenje inventara ​
 • Stjecanje znanja i vještina za samostalnu pripremu namirnica, pečenje i ukrašavanje torte​
 • Upoznavanje sa važnošću tradicijskih slastica u gastronomskoj ponudi​
 • Kreiranje recepta pomoću CANVE ​

 

Ishod edukacije:

 • Pripremiti namirnice i pravilno rukovati inventarom i strojevima​
 • Pripremiti namirnice​
 • Pravilno ispeći tortu​
 • Dekorirati tortu​
 • Analizirati važnost tradicijskih slastica u gastronomiji ​
 • Dizajnirati recept pomoću alata CANVA​

 

Edukacija br. 2

Edukacija na temu Proizvodi od citrusa održala se u prostorijama Srednje škole Braća Radić Kaštel Štafilić-Nehaj 18.12.2023., a provela ju je Marija Rapanić, strukovna nastavnica Srednje škole Braća Radić.

Cilj edukacije:

 • Stjecanje znanja i vještina rukovanjem uređajima za preradu i proizvodnju proizvoda od citrusa

 

Ishod edukacije:

 • Opisati faze izrade soka od citrusa pasterizacijom
 • Pripremiti smrznuti desert od limuna (sorbet)
 • Koristiti uređaje za preradu i proizvodnju proizvoda od citrusa


Edukacija br. 3

Edukacija na temu Kontrola kakvoće namirnica - mliječne prerađevine održala se u prostorijama Srednje škole Braća Radić Kaštel Štafilić-Nehaj 20.12.2023., a provela ju je Marija Rapanić, strukovna nastavnica Srednje škole Braća Radić.

 

Cilj edukacije:

 • Upoznati metode određivanja kemijskog sastava (masti i pepeo) mlijeka i mliječnih prerađevina

 

Ishod edukacije:

 • Koristiti uređaje za određivanje mliječne masti i pepela u proizvodima od mlijeka
 • Izračunati udio mliječne masti u uzorku mlijeka

 

 

Edukacija br. 4

Edukacija na temu Proizvodnja piva održala se u prostorijama Srednje škole Braća Radić Kaštel Štafilić – Nehaj 19.12.2023., a provela ju je Miranda Mendeš, strukovna nastavnica Srednje škole Braća Radić.

Cilj edukacije:

 • Upoznavanje učenika sa tehnologijom proizvodnje piva
 • Stjecanje znanja i vještina za samostalnu proizvodnju piva

 

Ishod edukacije:

 • Pripremiti sirovine za proizvodnju piva prema zadanoj recepturi
 • Procijeniti veličinu usitnjenog slada
 • Pravilno i na siguran način rukovati strojevima u proizvodnji piva
 • Odrediti kraj postupka kuhanja sladovine
 • Istražitii ulogu hmelja u pivarstvu

 

Edukacija br. 5

Edukacija na temu Sadnja ukrasnih biljnih vrsta u školskom parku održala se u prostorijama Srednje škole Braća Radić Kaštel Štafilić-Nehaj 15.12.2023., a proveo ju je Nikola Škarić, strukovni nastavnik Srednje škole Braća Radić.

Cilj edukacije:

 • Osvijestiti učenike o važnosti biljaka u okolišu u kojem živimo
 • Obogatiti školski vrt novim ukrasnim vrstama
 • Ukazati na važnost sadnje biljaka za ublažavanje klimatskih promjena

 

Ishodi edukacije:

 • Učenici će posaditi ponuđene biljne vrste u školskom parku
 • Učenici su odabrali sadno mjesto biljaka uz pomoć mentora
 • Savladati će pravilnu sadnju određenih biljnih vrsta, te njihovo održavanje (rezidba, prihrana)

 

Edukacija br. 6

Edukacija na temu Organoleptička ocjena kruha održala se u prostorijama Srednje škole Braća Radić Kaštel Štafilić-Nehaj 20.12.2023., a provela ju je Valentina Veličković, strukovna nastavnica Srednje škole Braća Radić.

Cilj edukacije:

 • Upoznati učenike s metodom organoleptičke procjene kvalitete kruha

 

Ishod edukacije:

 • Navesti organoleptička svojstva kruha
 • Provesti organoleptičku analizu kruha
 • Izračunati ukupnu ocjenu uzorka kruha

Edukacija br. 7

Edukacija na temu Priprema poluproizvoda (rajčica i maslina) za izradu namaza održala se u prostorijama Srednje škole Braća Radić Kaštel Štafilić-Nehaj 20.12.2023., a provela ju je Marija Rapanić, strukovna nastavnica Srednje škole Braća Radić.

                                                                                                            

Cilj edukacije:

 • Stjecanje znanja i vještina za rukovanje uređajima za preradu i proizvodnju poluproizvoda od voća i povrća

 

Ishod edukacije:

 • Opisati faze pripreme sirovine za proizvodnju
 • Koristiti strojeve i uređaje u pripremi
 • Proizvoditi poluproizvode od voća i povrća
 • Čuvati poluproizvode do prerade

Pripremila: Josipa Coce

 

 

    

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
Oglasna ploča
Hrvatska danas

VIRTUALNA KNJIŽNICA 2023/24

Razglednica naše škole

Učenička zadruga

Prognoza za Kaštela
 

Globe projekt

EDIT ICT ŽUPANIJA


E-medica

Kalendar
« Lipanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

CMS za škole logo
Srednja škola "Braća Radić" Kaštel Štafilić / Put poljoprivrednika bb, HR-21217 Kaštel Štafilić / ss-bracaradic-kastelstafilicnehaj.skole.hr / ured@ss-bracaradic-kastelstafilicnehaj.skole.hr
preskoči na navigaciju