preskoči na sadržaj

Srednja škola "Braća Radić" Kaštel Štafilić

Događanja

Šk. god. 2017./2018.

KREATIVNO I AKTIVNO PROLJEĆE – LJETO 2018.

Dolazak godišnjeg doba proljeća školski knjižničari najčešće povezuju s najznačajnijom edukacijom u profesionalnom usavršavanju - Proljetnom školom školskih knjižničara Republike Hrvatske. Na ovoj jubilarnoj, 30. po redu, održanoj u Baškoj, na otoku Krku, od 18. 4.- 21. 4. 2018., sudjelovala sam s izlaganjem Glazbeno-scenski igrokaz Začinimo jutro: od legendi o začinskom bilju do agroturističke ponude. Prikazala sam aktivnosti u pripremi scenske izvedbe Legende o lovoru, Biljke pričaju i agroturističke radionice naših učenika agroturističkih knjižničara 2. r.( šk. godini 2015./2016.), njihove nastavnice Ranke i mene kao stručnog suradnika knjižničara. Ovaj prikaz primjera dobre prakse i samo izlaganje struka je ocijenila najvišim ocjenama. Potom sam na stručnim skupovima u Splitu i Šibeniku ponovo predstavila ideju i realizaciju ovog malog zanimljivog projekta koji i dalje izaziva zanimanje javnosti. Tako su i dva portala (HKD i Jadranski web portal) ovog proljeća objavila članke o našem vrtu i učeničkim aktivnostima. Dobar glas daleko se čuje! Bilo bi lijepo da uskoro zaživi još kakav sličan projekt u timskom radu učenika i nastavnika.

Kao i svakog svibnja, događanja je bilo jako puno jer se škola uključila u lokalne manifestacije (Kaštelansko kreativno proljeće), ostvarivala projekte, učenici odlazili u posjete, na sajmove, smotre, natjecanja, volonterske akcije… U školu smo uveli program Zeleni filmovi u vašoj školi gdje će i knjižnica imati ulogu u promidžbi filma kao edukativnog medija. Školska knjižničarka je nastojala pratiti pojedina događanja pisanjem i objavom članaka na mrežnim stranicama škole, školskom portalu i Školskim novinama..

Bilo je to jedno vrlo radno i aktivno proljeće i zaista možemo biti zadovoljni ostvarenim rezultatima.

18. 6. 2018.

 

JESEN 2017. – ZIMA 2018. NASTAVNI SAT U KNJIŽNICI

Početak svake školske godine uvijek je obilježen jednim lijepim događajem - susretom s novim učenicima. On se događa obično u listopadu, u prigodi Međunarodnog mjeseca školske knjige i školskih knjižnica kad razrednici, po dogovoru s knjižničarkom,  dovode svoje razrede u knjižnicu, a tako je bilo i ove godine.
Knjižničarka upoznaje učenike s knjižničnim fondovima, pravilnikom o posudbu, kućnim redom, mogućnošću korištenja čitaonice, e-lektirama i svemu ostalom što ih zanima.

U ovom polugodištu provode se i ostali sadržaji Preventivnog programa škole. Po izboru učenika 1. i 2. razreda održava se Sat razrednog odjeljenja u knjižnici s temama kockanje ili društvene mreže.

Trećaši i četvrtaši mogu birati teme vezane uz holokaust (Dnevnik Anne Frank, Holokaust u stihu i slici Chave Wolf). Kroz ove teme provlače se i sadržaji Knjižnično-informacijskog i medijskog odgoja, odnosno, po želji učenika i predmetnih nastavnika može se organizirati nastavni sat s većim naglaskom na KIMOO kao bitne osnove za stjecanje informacijske pismenosti učenika i pripreme za cjeloživotno učenje.

Na stručno-administrativnom planu ovo polugodište obilježio je dovršenje  poslova vezanih  uz zakonom propisanu reviziju i otpis fonda.

15. 2. 2018.

 

Šk. god. 2016./2017. 

 

PROLJEĆE – LJETO 2017. NAGRADE I PRIZNANJA

Svako proljeće obilježavaju natjecanja učenika u općim predmetima i strukovnim sadržajima. Tako je i ove godine, nakon školskog natjecanja, slijedio je poziv odabranim učenicima za državna natjecanja. Zadaća je školske knjižnice da pruži podršku natjecateljima i njihovim mentorima i to prvenstveno u pronalaženju naslova preporučene literature i izvora informacija potrebnih za pripremu na natjecanje. I ove godine su naši pozvani učenici ostvarili lijepe rezultate na državnim natjecanjima. Po običaju, odlukom Nastavničkog vijeća bit će nagrađeni i vrijednim knjigama, kao i naši maturanti odlikaši te učenici sportaši na državnoj Domijadi.

Proljeće je i vrlo aktivno vrijeme za profesionalno usavršavanje školskih knjižničara zbog brojnih skupova  i stručnih edukacija. Svakog proljeća održava se Proljetna škola školskih knjižničara Republike Hrvatske, najznačajniji i najbrojniji stručni državni skup. Ove godine seodržavala u Segetu Donjem, od 6.- 8. 4. te sam sudjelovala s izlaganjem Poučavati o holokaustu. Potom sam se prijavila za stipendiju MZO-a i Yad Vashema, država Izrael, za edukaciju o holokaustu na Međunarodnoj školi za studije holokausta. Dodijeljena mi je stipendija, tako ću u srpnju provesti tjedan dana na u Jeruzalemu u stjecanjuprilika za stjecanje novih znanja i vještina u radu s učenicima.

15. 6. 2017.

 

JESEN 2016. – ZIMA 2017. ZA SVE RAZREDE PONEŠTO…

Svake godine Međunarodni mjesec knjige i Međunarodni dan školskih knjižnica obilježavamo aktivnim uključivanjem u program aktivnosti Gradske knjižnice Kaštela no i događanjima u našoj školi.

U listopadu učenici prvih razreda u pratnji razrednika dolaze u školsku knjižnicu i čitaonicu na Sat razrednog odjeljenja u knjižnici. To je prvi susret s knjižničarkom i upoznavanje prostora, kućnog reda i načina rada naše knjižnice. Razgovor s učenicima je prilagođen njihovim interesima i programu obrazovanja.
Raspravljamo o pojmovima: knjižnica-knjižara, knjižnica-biblioteka, biblioteka-Byblos-Biblija, papirus-knjiga-knjižnica, posudba-čitaonica, UDK raspored, fondovi, zbirke… te ih pobliže objašnjavamo. Prigoda je to i za malu radionicu u kojoj učenici mogu uočiti razlike između tri osnovne vrste knjižnog fonda (beletristika, stručna knjiga, referentna građa). Razgovaramo i o e-izvorima, e-lektirama te potrebi praćenja školske web-stranice.
Cilj ovih susreta je upoznavanje s mogućnošću korištenja knjižničkih fondova, tiskanih i e-izvora, kako bi što lakše i uspješnije savladali nastavno gradivo, školske obveze, učili, napredovali, otkrivali nove sadržaje, kvalitetno provodili slobodno vrijeme. 


Drugi razredi imaju mogućnost doći na Sat razrednog odjeljenja vezano uz  program Zdravstvenog odgoja. Najčešća tema kojoj se posvećujemo je Kockanje mladih, predavanje uz PowerPoint prezentaciju i naravno razgovor o svim problemima koji prate ovu tešku ovisnost.


Za treće razrede pripremila sam predavanje i prezentaciju o holokaustu povodom Međunarodnog  dana sjećanja na žrtve holokausta (27. 1.) koji se obilježava širom svijeta s ciljem odavanja počasti svim žrtvama nacističkog režima (Židovima no i drugim progonjenim skupinama) i kao upozorenje mladim generacijama da se takvi zločini više nikad ne bi smjeli dogoditi.
Osvrnuli smo se na povijesne događaje ( 1933.-1945.) i spomenuli razne načine na koji je holokaust provođen: oduzimanje građanskih prava, ponižavanje, zastrašivanje, progoni, raseljavanje, deportacije, obilježavanje odjeće, segregacija, getoizacija, zatvaranje, ubijanje - istrebljenje...
U drugom dijelu predavanja podsjetili smo se na patnje i stradanja obitelji Frank i ostalih stanovnika tajnog skloništa u Amsterdamu koje je u svom dnevniku opisala djevojčica Anna Frank. Njen dnevnik  je jedno  istinski potresno svjedočanstvo, holokaust viđen dječjim očima i doživljen dječjim srcem. No ujedno on je i simbol otpora nasilju i patnji, simbol hrabrosti, snage, nade i želje za životom i mislim da su učenici 3. e, 3. f i 4. e razreda to mogli prepoznati i osjetiti njegovu poruku.


S učenicima  pomoćnih zanimanja (cvjećari) obilježili smo Dan grada Kaštela, u prigodnoj prezentaciji i kviz-pitalicama i tako dočekali proljeće.


A učenici četvrtih razreda? Imali su dovoljno posla, obveza, truda, briga i veselja u pripremi maturalne zabave, haljina, odijela, uljepšavanja…  pa nije imalo smisla dozivati ih u knjižnicu. Doći će uskoro i sami, u potrazi za literaturom za svoje završne radove ili da (ponovo) pročitaju obvezne lektire za esej na Državnoj maturi. Spremno ih čekamo!

16.3.2017.

Šk. god. 2015./16. 

JOŠ JE JEDNA ŠKOLSKA GODINA NA ODLASKU...PROLJEĆE – LJETO 2016.

Još jedna školska godina prolazi, pa dok je nismo zaboravili, u obilju raznovrsnih događanja izdvojila bih mjesec svibanj i dva događaja koja ću pamtiti, jedan školski, a drugi osobni...

Nakon mnogo tjedana priprema, rada i uvježbavanja, vrijedni agroturistički tehničari iz 2.e razreda potaknuti iskrenim entuzijazmom prof. Ranke Prnjak odvažili su predstaviti (učenicima, nastavnicima, susjedima, prolaznicima) svoj glazbeno-scenski igrokaz Začinimo jutro i to baš u školskom vrtu začinskog i ljekovitog bilja u jedno predivno, proljetno, svibanjsko jutro. Drago mi je da je cijela ideja potekla iz knjiga, legendi i tekstova vezanih uz začinsko bilje. Na osnovi literarnog predloška Ovidijevih Metamorfoza proizašla je njihova Legenda o lovoru. Knjižnica im je pružila podršku u informacijama i literarnim djelima, a knjižničarka u vježbama čitanja i scenskog govora:-)

Moj osobni događaj, a opet vezan uz moju bibliotekarsku struku, bio je posjet Kući Anne Frank u Amsterdamu. Za knjigu Dnevnik Ane Frank svi smo čuli – već desetljećima dnevnički zapisi, misli i osjećaji djevojčice Anne potiče tisuće i tisuće čitatelja na razmišljanja o strahotama rata.
Kuća Anne Frank pretvorena je u muzej, mjesto puno tuge i pijeteta prema nedužnim žrtvama bezumlja. U njemu se krećemo kroz osobne prostore (tajni aneks zgrade) gdje su za vrijeme II. svjetskog rata živjele dvije židovske obitelji, osmero ljudi osuđenih na sakrivanje, na zatočeništvo, život iza navučenih zavjesa, život u šaptanju i tišini da ih netko ne čuje. Zatamnjeni prozori, kameni sudoper, stara peć, crtice na zidu koje pokazuju koliko su narasle Anna i njena sestra Margot u dvije godine, osobne sitnice, slike filmskih zvijezda izrezane iz časopisa Cinema koje je Anna lijepila po zidu, čežnja da vikne, potrči, izađe vani na zrak, živi...
Moj svibanjski posjet tajnom skrovištu širi moje vidike, dodaje neke posebnu dimenziju pročitanom književnom djelu, obogaćuje me i privatno i profesionalno.

A danas na mom radnom mjestu...u hodnicima škole vlada užurbanost: roditelji, novoupisani učenici,  kolegice i kolege u upisnom povjerenstvu, stručna služba škole, svi u živahnom razgovoru, dogovoru, uputama…i misli su nam već na narednoj školskoj godini. Bila nam vrijedna i uspješna!

I negdje, potisnut u pripremama za iduću školsku godinu, jedan mali osobni upitnik – voljela bih u proljeće 2017. potražiti duh Hamletovog oca, čarobni svijet bajki H. C. Andersena ili u Muzeju Karen Blixen doživjeti djelić njene Afrike...hoću li to i ostvariti?

12.7.2016.

POSUDBA, RADIONICE, PREZENTACIJE… JESEN 2015. - ZIMA 2016.

Sve je kako i treba biti…radi se po uobičajenom planu i programu rada.

Povodom Mjeseca knjiga i Mjeseca školskih knjižnica  školsku knjižnicu su posjetili učenici prvih razreda i njihovi razrednici. Sat razredne zajednice u knjižnici posužio je za upoznavanje učenika s mogućnostima korištenja raznih knjižničnih fondova i izvora informacija, tiskanim i e- lektirama, pravilima posudbe, radom čitaonice.

Drugaši su izabrali Kockanje mladih za temu Sata razrednog odjeljenja u knjižnici Radi se o temi iz Preventivnog programa škole i Zdravstvenog odgoja. Nastava je održana u školskoj knjižnici za strukovne razrede, a u gimnaziji za dva gimazijska odjeljenja. Uz PowerPoint prezentaciju i članke iz tiskanih medija razgovarali smo o ovoj sve raširenijoj pojavi, a učenici su iznijeli i svoje mišljenje vezano uz ovaj sve rašireniji problem ovisnosti.

Povodom Dana Kaštela za sve pomoćne cvjećare održana je prezentacija i predavanje Kaštela s praktičnim dijelom u kojem su mogli sami sudjelovati i provjeriti svoje poznavanje grada u kojem je smještena naša škola.

Travanj je uvijek mjesec posvećen stručnom usavršavanju na županijskoj i državnoj razini, pomoći maturantima u pripremi završnog rada, pomoći i podršci učenicima i djelatnicima u redovitom odgojno-obrazovnom procesu.

A naravno, svih ovih mjeseci svakodnevno se traže posudbe, a povremeno ja tražim dužnike :-)

29.4.2016.

 


Šk. god. 2014./15.

 

ZIMA 2014. – DRUŠTVENE MREŽE

Društvene mreže i najpoznatija od njih -  Facebook česte su teme razgovora među učenicima i rasprava u medijima. To je i predviđeni sadržaj Preventivnog programa škole kojeg knjižnica svake godine priprema za učenike drugih razreda. U okviru sata Razredne zajednice učenici dolaze sa svojim razrednicima u knjižnicu kako bi razmotrili sve dobre i loše strane komunikacije preko društvenih mreža. Učenici su upoznati s čestim negativnim pojavama kao što su vrijeđanje, elektroničko nasilje - cyberbullying, lažni profili, stalkers, pedofili na internetu i rado o svemu diskutiraju. Svjesni su i moguće ovisnosti o FB te problema zaštite privatnosti. Da ne bude sve tako crno istaknimo i pozitivne strane FB: održavanje prijateljstava, humanitarne akcije, pomoć u nevolji, razmjena informacija…

 

LISTOPAD 2014. - DOBRO NAM DOŠLI, PRVAŠI!

Povodom Mjeseca knjiga i Mjeseca školskih knjižnica u našoj školskoj knjižnici već tradicionalno pozivamo učenike prvih razreda i njihove razrednike na Sat razredne zajednice u knjižnici.

Tema sata je upoznavanje s knjižničnim fondovima (beletristika, priručno-referentna građa, periodika, razne zbirke…) i korištenjem čitaonice. To je dobra prigoda da se učenicima objasni kako im školska knjižnica može pomoći u učenju i savladavanju gradiva te kako mogu kvalitetno provesti vrijeme u čitaonici. Učenike treba upoznati s kućnim redom, pravilima posudbe i čuvanja knjiga, mogućnostima pronalaženja lektira i korištenja on-line izvora (e-lektire). Ovaj sat uvijek protekne u veseloj atmosferi, radujemo se našim novim učenicima i nadamo se da im možemo pomoći u prilagodbi na novu školu i novu sredinu.

 

Šk. god. 2013./14.

II. POLUGODIŠTE ŠK. GOD. 2013./2014.
 

Započelo je izradom Godišnjeg izvješća za 2013. i završnim radovima na dokumentu Revizija i otpis fonda 2013.

U veljači je u knjižnici upriličen Sat razrednog odjeljenja iz Zdravstvenog odgoja, modul Prevencija ovisnosti, tema: Kockanje mladih za sve učenike drugih razreda i njihove razrednike. (Ujedno se radi i o sadržaju iz Preventivnog programa škole.) Uz PowerPoint prezentaciju i članke iz tiskanih medija razgovarali smo o ovoj sve raširenijoj pojavi, a učenici su iznijeli i svoja iskustva vezana uz ovaj problem i prijatelje ili članove obitelji koji su skloni kockanju. 

Surađivali smo s Gradskom knjižnicom Kaštela u prikupljanju slikovnica i dječjih knjiga koje će biti darovane Dječjem domu „Maestral“ i dječjem odjelu KBC Split.

Izrađen je još jedan službeni dokument: Protokol o zaštiti građe i mjerama zaštite u slučaju nesreća. U travnju smo obilježili svečani događaj preseljenja gimnazijskih razreda u zgradu OŠ „Bijaći“. Ugostili smo osmaše kaštelanskih škola i njihove nastavnike u Otvorenim danima naše škole te ih tom prilikom upoznali s mogućnostima nastavka školovanja u našim obrazovnim programima. 

Uz sve druge aktivnosti – članke na web stranicama škole koji prate događanja u školi, objavljivanje fotografija, pomoć u izradi završnih radova, plakata i prezentacija, sudjelovanje na raznim predavanjima, stručnim skupovima te uobičajene tekuće poslove, bilo je to jedno dinamično, veselo i radno polugodište!

 

STUDENI-PROSINAC 2013.

Kroz mjesec studeni i početkom prosinca svi drugi razredi naših strukovnih odjeljenja (2.a, 2.b, 2.e, 2.f te pomoćni cvjećari 2.c i 1.c) sa svojim razrednicama sudjelovali su u izlaganju koje je pripremila i uz pomoć prezentacije vodila školska knjižničarka, a tema je bila Komunikacija putem društvenih mreža (Facebook).

Tema je predviđena Preventivnim planom škole u okviru sata razredne zajednice. Već treću godinu zaredom drugaši dolaze u školsku knjižnicu na dogovorena dva nastavna sata.

Tako smo i ove godine na prvom satu pričali općenito o društvenim mrežama, virtualnim zajednicama, načinima (oblicima) komuniciranja na mrežama te Facebooku kao najraširenijoj društvenoj mreži na svijetu i njegovim dobrim stranama.

Na drugom školskom satu razmotrili smo brojne probleme koji se mogu pojaviti u komunikaciji preko Facebooka, opasnostima, nepoželjnim pojavama: lažno predstavljanje, otvaranje lažnih profila, elektroničko nasilje (cyberbullying), seksualni predatori te problem ovisnosti.

Smatram da je ovo predavanje popraćeno diskusijom bilo korisno, zanimljivo te učenicima blisko jer su i sami svjesni velikog utjecaja Facebooka na njihov svakodnevni život i rizika kojima su izloženi u on-line komunikaciji. S ciljem da ostvarimo u potpunosti zadaću Preventivnog programa - učenici su upućeni kako zaštititi svoju privatnost na Facebooku i što učiniti ako ih netko uznemiruje elektroničkim putem.

 

INTERLIBER (16.11.2013.)

Svake godine u Zagrebu, u mjesecu studenom, održava se Interliber - međunarodni sajam knjiga i učila. Interliber  obuhvaća razne popratne programe, promocije novih naslova i izdanja, okrugle stolove: razgovore s piscima, književnim kritičarima, književne radionice, predstavljanje nakladničkih tvrtki, stručne skupove i ono što je nama najzanimljivije i najpotrebnije – prodaju  knjiga po povoljnim cijenama.

Ove školske godine dva autobusa naših đaka i desetak profesora krenulo je na Interliber i posjet Zagrebu. Sajam nas je dočekao bučan, šaren, veseo, pretrpan i knjigama i ljudima. Najskuplje knjige u knjižarama (enciklopedije, priručnici, rječnici, luksuzne monografije) ovdje spadaju u najpovoljniju ponudu i cijene su zbilja pristupačne.
Za školsku knjižnicu kupljeno je par stručnih, sveučilišnih izdanja. Već razmišljam  o listi prioriteta  nabave na idućem Interliberu…jer ovakvi sajmovi i služe da bi se kupovalo povoljno, a kvalitetno.

 

RUJAN-LISTOPAD 2013.

Svakog rujna stiže nam nova generacija naših prvaša.

Za sve prve razrede u školskoj knjižnici je predviđen nastavni sat u kojem će se učenici u pratnji svojih razrednika upoznati s radom knjižnice i čitaonice, kućnim redom, pravilnikom o posudbi te knjižničnim fondovima -  s naglaskom na lektirne naslove, stručne knjige, zbirku  literature na engleskom jeziku i priručnu građu.

Cilj ovog sata je pružiti učenicima korisne informacije i tako im pomoći u savladavanju obrazovnog programa, a to je najuspješnije izvesti na početku svake školske godine u samom prostoru knjižnice i neposrednom susretu (razgovoru) s knjižničarkom.

Vidimo se na posudbi prvih lektira!


Šk. god. 2012./13.
 

IZVJEŠĆE OTKRILO NAJČITAČE – E RAZREDE!

Nemaju veze s virtualnim svijetom, naši razredi itekako su stvarni – radi se o1.e  (koji obuhvaća učenike  teh. nutricionist, agroturistički tehničar i poljop. teh. fitofarmaceut) te 2.e, 3.e i 4.e (program prehrane; odjeljenja su sastavljena od usmjerenja tehničar nutricionist i prehrambeni tehničar).

Izvješće o posudbi knjiga u šk. god. 2012./2013. donijelo je zanimljiv podatak. U ovoj školskoj godini, u pojedinoj generaciji, najviše su knjiga posuđivali (a nadam se i čitali) upravo e razredi.
Među njima je i razred 2.e u kojem je zabilježena rijetka pojava – po prvi put u 10 godina statističkih praćenja upisa u knjižnicu i posudbe knižnične građe pojavljuje se u jednom odjeljenju 100% -tni upis učenika, to znači svih 27 učenika ovog odjeljenja su korisnici knjižnice.
U drugim razredima nedostaju 2, 3 i 4 učenika do punog broja upisanih.Iako svi naši e razredi postižu zapažene rezultate u radu i učenju  ipak bih izdvojila 3.erazred, rekordere u školi po broju posuđenih naslova.
Budući da se radi o marljivim i odgovornim učenicima, ovaj podatak nas ne iznenađuje.

Iskreno me veseli kad obavijesti o dužnicima zamjenim obavijestima o vrijednim učenicima, pa evo, koristim priliku da javno pohvalim sve drage razrede, samo tako nastavite i dalje!


05.08.2013.
 

SAT RAZREDNOG ODJELJENJA U KNJIŽNICI
 

I ove školske godine u okviru Preventivnog programa škole i Zdravstvenog odgoja za sve razrede je predviđen sat razrednog odjeljenja u knjižnici kojeg priprema školska knjižničarka u suradnji sa stručnom službom škole i razrednicima.
 

 
 

Kroz prvo polugodište naši novoupisani učenici su se upoznali s radom knjižnice i čitaonice, njenim fondovima i aktivnostima.
Potom su drugi razredi odslušali izlaganje o pozitivnim i negativnim pojavama vezanim uz društvene mreže (Facebook).  
Na samom kraju polugodišta trećaši su sudjelovali u radionici pretraživanja referentne literature.
Edukativni rad s učenicima nastavlja se i u drugom polugodištu, maturante je potrebno uputiti u pronalaženje literature potrebne za izradu završnog rada.

Učenici prvih i drugih razreda sa svojim razrednicama doći će na dogovoreni nastavni sat vezan uz realizaciju jednog od sadržaja Zdravstvenog odgoja. 

Nadam se da su naši učenici zadovoljni  satom razredne zajednice u knjižničnom ozračju!

20.04.2013.

 

Šk. god.2011./12.
 

LIPANJ, 2012. – KRAJ DRUGOG POLUGODIŠTA
 

U drugom polugodištu maturanti strukovnih programa su tražili pomoć u literaturi za svoje završne radove, potom sam ja tražila maturante da vrate sve što su zadužili (konačno smo u tome i uspjeli, hvala!), pa sam onda potraživala dugovanja učenika iz svih ostalih odjeljenja; i dalje ih potražujem…No, kako je to sasvim uobičajeno za svaki lipanj i svaki kraj školske godine, nećemo opširnije o tome, već o događanjima koji su zaista obilježili drugo polugodište.

Svibanj i NUTRI- VITA! VII. državno natjecanje učenika/ca u Obrazovnom sektoru poljoprivreda, prehrana i veterina, podsektor prehrana za zanimanja prehrambeni tehničar i tehničar nutricionist kojem je naša škola bila uspješni domaćin, dotaklo se svih područja života u školi, pa tako i knjižnice.

Vrijedne i uporne, učenica Lorna Nikolić i njena mentorica prof. Zdravka Đapić - Vučemilović koristile su prostor čitaonice za česte sastanke i rad na literaturi vezanoj uz temu natjecanja (Osnove tehnologije i analiza vina).

Bilo je dinamično u knjižnici tih dana, pred samo natjecanje, ovdje se „dotjerivao“ program svečanog otvaranja i zatvaranja natjecanja, uvježbavali izvođači,dovršavale prezentacije i plakati, printalo sve što je trebalo…, a zaista je lijepo kad se među ovim knjigama čuje živi govor, dogovor i suradnja nastavnika i učenika, kad se radi i stvara.

Potom se knjižnica uključila u trotjednu promidžbu škole i ugostila sve skupine osmaša i njihovih nastavnika koji su nas organizirano došli posjetiti. U kratkom izlaganju učenici su mogli čuti o radu knjižnice i čitaonice te dobiti razne informacije vezane za upis, programe obrazovanja i školske aktivnosti.

Krajem svibnja tradicionalno smo se susreli s učenicima i nastavnicama gđom Andreom i gđom Elisabeth iz prijateljske Prehrambeno-poljoprivredne škole iz Graza. Nakon predstavljanja knjižničnih fondova i objašnjenja što je to „obvezna lektira“ (pojam koji austrijski đaci ne poznaju) u društvu naše pedagoginje popričali smo o školama i sustavima školovanja kod nas i u Austriji, obrazovnim programima, obvezama učenika, stručnoj praksi, državnoj maturi te raznim drugim „školskim temama“.

A kao podsjetnik na ovo lijepo, radno proljeće prilažem i tipične sličice:

 

11.07.2012.
 


TREĆI RAZREDI U ŠKOLSKOJ KNJIŽNICI

Kroz mjesec travanj za sve treće razrede četverogodišnjeg strukovnog programa održan je nastavni sat u školskoj knjižnici, uz prisutstvo njihovih razrednica.

Za trećaše je pripremljeno izlaganje uz praktičnu vježbu iz područja korištenja priručne literature. U izlaganju su mogli doznati o važnosti cjeloživotnog učenja i informacijske pismenosti, izvorima informacija u knjižnici, načinu pretraživanja tiskane i on-line referentne građe. U praktičnom dijelu sata pretraživali smo zadani pojam kroz 10 izvora informacija i  uspoređivali pronađene rezultate.

Zahvaljujem trećašima na pozornosti i aktivnom sudjelovanju, a njihovim razrednicama na podršci i suradnji.

23.04.2012.
 

SAT RAZREDNOG ODJELJENJA U KNJIŽNICI ZA SVE DRUGE RAZREDE

U ovoj školskoj godini Stručna služba škole predvidjela je u Preventivnom planu i programu škole predavanje za sve učenike drugih razreda vezano uz vrlo raširenu pojavu uključivanja u društvene mreže.

Kroz protekla dva tjedna svi drugi razredi u pratnji razrednica ili školske psihologinje došli su u knjižnicu i prisustvovali izlaganju uz prezentaciju „Komunikacija putem društvene mreže Facebook“ koju je pripremila školska knjižničarka. Mogli su čuti, a i iznijeti svoje mišljenje o društvenim mrežama – virtualnim zajednicama, fenomenu Facebooka, njegovim dobrim i lošim stranama, sigurnosti na Facebooku, komunikaciji on-line i pravilima komuniciranja.

Zahvaljujem učenicima na suradnji, nadam se da im je bilo zanimljivo i ne previše naporno!

I mala napomena: za dodatne informacije, listić za učenike „Sigurnost djece na Internetu“  ili brošuru „Zaštitite privatnost na Facebooku“ slobodno se javite školskoj knjižničarki.

 

ŠKOLSKA ČITAONICA

Kao i knjižnica, pripada vama!

U prostoru knjižnice ima dovoljno mjesta za ugodno čitanje ili učenje, stoga -  kad god je knjižnica otvorena, slobodno navratite i ako želite, koristite tu mogućnost.

A na ovoj fotografiji su učenice 1.a razreda koje  vrijeme između nastave tjelesnog odgoja i popodnevne smjene obično provode u knjižnici.  Malo ćakule, malo domaće zadaće, nešto se i ponovi, a toplije je nego vani… 

 

LISTOPAD, 2011.

Svi prvi razredi strukovnih programa naše škole u pratnji svojih razrednica posjetili su školsku knjižnicu gdje je održan prigodni sat razrednog odjeljenja.

 Kroz listopad (a to je inače i Međunarodni mjesec školskih knjižnica!) te  početkom studenog  dogovoreni su termini dolaska učenika prvih razreda u knjižnicu kako bi se upoznali  s radom knjižnice.

Knjižničarka je prvaše informirala o kućnom redu knjižnice, pravilima posudbe, vrstama fondova, zbirkama, školskim hemerotekama,  stručnim rasporedom građe, e-lektirama te  mogućnostima korištenja čitaonice.

Nadam se da su učenici dobili korisne informacije  te da će rado dolaziti u našu školsku knjižnicu.

Školska knjižničarka: Mirna Luketin

9/2011

 

Šk. god.2010./11.

PROLJEĆE, 2011.

Proljeće je posebno vrijeme u radu jedne srednjoškolske ustanove. Drugo polugodište privodi se kraju, ispraća se još jedna generacija maturanata, a već se planira upis nove generacije učenika i razni sadržaji, aktivnosti, obveze,dužnosti vezane za narednu školsku godinu.

Tako smo i ovog proljeća u istom mjesecu, svibnju, poticali i hrabrili naše maturante u pripremama za ispite državne mature i pratili ih kroz zadnje dane školovanja, no i ugošćavali osmaše iz kaštelanskih, solinskih, trogirskih i drugih okolnih škola.

Školska knjižnica je aktivno sudjelovala u svim proljetnim događanjima.

Maturanti su tražili pomoć u literaturi za pripremu svojih ispita, ponovo čitali (ne)pročitana lektirna djela iz nižih razreda srednje škole, preispitivali svoje odluke o izboru željenih fakulteta, tražili informaciju više.

Za osmaše i nastavnike u njihovoj pratnji organiziran je promidžbeni posjet školi i školskim prostorijama uz stručna vodstva naših djelatnika s ciljem upoznavanja s našim strukovnim programima.

Na kraju njihova razgleda svi dolaze i u knjižnicu gdje mogu vidjeti njezine fondove i čuti korisne informacije o radu knjižnice i čitaonice.

A ja se nadam da će među njima biti što više učenika koji će se odlučiti za nastavak školovanja u nekom od naših programa pa ću na jesen opet čuti: „Sjećam Vas se, ovdje smo već bili…“

1.6.2011.
 

SVI DUGOVI – (BIT ĆE) RAZDUŽENI

Na kraju smo Mjeseca knjige u kojem knjižnice u pravilu mole svoje dužnike da vrate ono što duguju, a one im neće naplatiti zakasnine.

U našoj knjižnici nema upisnina ni zakasnina, pokušavamo se držati dogovora, čuvaj i uredno vrati ono što si posudio. Uvijek se oduševim kad učenik, bolje reći učenice – budući da su redovito  radi o curama – kažu da su naišle na neku škrabotinu pa to izbrisale ili mi ukažu na neko oštećenje na knjizi koje su uočile. Isto tako, uvijek me ožalosti i zabrine kad primjetim da su knjige služile kao zaštita od kiše, podmetač za sjedenje dok se čeka autobus, da su pale na pod, raspale se, razlistale se ili ih je netko namjerno odlučio unakaziti. Ove rijetke pojave do sada smo miroljubivo rješavali - onaj tko nije čuvao knjigu dužan je podmiriti štetu.

Slično je i sa izgubljenom knjigom. Svake godine desetak dužnika «prenese» svoj dug u narednu školsku godinu. Brojne obavijesti, pozivi, razgovori na kraju ipak urode plodom. U tijeku je rješavanje zadnjeg duga iz prošle školske godine, zato zahvaljujem svima koji su pomogli da se zadužene knjige vrate u školsku knjižnicu - roditeljima, razrednicima, predmetnim nastavnicima, referentici, stručnoj službi.

Tako se nastavlja višegodišnja dobra praksa naše školske knjižnice – svi dugovi moraju biti razduženi.

22.11.2010.

 

Šk. god.2009./10.
 

ZAVRŠILO JE DRUGO POLUGODIŠTE I JOŠ JEDNA ŠKOLSKA GODINA, 2009./10.

Drugo polugodište započelo je zimsko-proljetnim odsutstvom knjižničarke i ulaskom u knjižnicu vrijedne zamjene – prof. Maje Gotovac.Naši maturanti, prva generacija koja polaže Državnu maturu, pohodili su knjižnicu u potrazi za lektirama koje nisu pročitali i udžbenicima koji su im trebali pomoći u pripremi ispita iz izbornog dijela. Biologija i kemija su bile najtraženije...

Nekako se cijeli život škole vrtio oko maturanata, pratili smo ih u svim događanjima vezanim za novosti koje nam je Državna matura unijela. Završni rad... i evo ih u potrazi za stručnom literaturom...
A kad se smirila strka oko ispita, na sastancima Maturalnog odbora  imali su prigodu osmisliti svoju Maturalnu zabavu, uz sigurno vodstvo naše pedagoginje, psihologinje  i podršku svojih razrednika.
Jedni nam odlaze (kako te četiri godine brzo, prebrzo prolete...!), a novi učenici na ljeto stižu. I ove godine knjižnica je aktivno sudjelovala u promidžbi škole, kroz tri tjedna posjetili su nas osmaši u pratnji svojih nastavnika iz škola s područja Kaštela, Trogira, Marine, Segeta, Solina, Klisa, upoznali se s našim programima i zanimanjima. Bila je to prigoda da se ukaže na rad knjižnice i mogućnosti korištenja njenih fondova i prostora čitaonice te veliku pomoć koju može pružiti u obrazovanju naših učenika.
Osmaši nisu bili naši jedini gosti, ugostili smo i tridesetak mladih Francuza, učenika poljoprivredno-prehrambenog programa škole iz grada La Roche-sur-Yon. U knjižnicu su stigli u pratnji trojice nastavnika i zadržali se u kraćem razgovoru vezanom ne samo za djelatnosti naše škole već i agroturističku  perspektivu naše zemlje. Ipak se nalaze na sručnoj ekskurziji i žele čuti, vidjeti, doznati što više...
Na samom kraju polugodišta objavljuje se lista udžbenika po kojoj ćemo raditi u narednoj školskoj godini i lista dužnika knjižnice. Nažalost, uvijek ima zaboravnih, nemarnih, neodgovornih. Srećom su u manjini! Svima ostalima, vrijednim i pažljivim čitačima, zahvaljujem na dobroj suradnji i želim mirno, toplo, dugo i veselo ljeto!

8.7.2010.
 

REVIZIJA I OTPIS KNJIGA 16.6.-25.11.2009.
 

 Jedan od najsloženijih poslova u knjižnici je revizija knjižnog fonda.
To znači pregledati svaku knjigu, provjeriti njene stručne oznake, odlučiti se za otpis ako je knjiga dotrajala (uporabom previše oštećena) ili građom zastarjela. Revizijom se provjeravaju inventarne knjige gdje je sav knjižnični fond upisan, provjerava posudba i dužnici te  pravi lista nevraćenih, izgubljenih knjiga. Krajni cilj revizije i otpisa je pročistiti fond i ustanoviti njegovo točno brojčano stanje, stvarnu vrijednost fonda, kao i planirati nabavu novih naslova kojima će se nadomjestiti otpisane knjige.

Školska knjižnice imaju zakonsku obvezu svake četvrte godine obaviti reviziju. Zato se imenuje Povjerenstvo za reviziju fonda – nastavnici koji će sudjelovati u poslovima revizije i zajedno s knjižničarkom donijeti prijedloge za otpis knjiga po navedenim kategorijama: dotrajalo, zastarjelo, izgubljeno; u dozvoljenim postotcima u odnosu na ukupan broj svezaka u fondu.

Upravo su dovršeni svi poslovi vezani uz ovogodišnju reviziju (poznati svi brojčani podatci, napravljeno izvješće) zato zahvaljujem svim korisnicima koji su se odazvali lipanjskom pozivu da odmah vrate svu posuđenu građu zbog potreba revizije, a posebno kolegicama u Povjerenstvu na odgovornom i savjesnom sudjelovanju!

25.11.2010.
 

PROMJENE VESELE

Siječanj 2009. je bio kišan, vlažan i turoban; knjižnica i ostale podzemne prostorije škole poplavila je više puta, vode je bilo i previše, upila se u police (od iverice), zahvatila poleđine ormara, načela zidove, zaprijetila knjigama.

Metlama, krpama, spužvama, novinama, kartonima vodu smo tjerali iz prostorije, pod se sušio i osušio, no vlaga se zadržala u namještaju i kroz naredne tjedne (mjesece) napravila nepopravljivu štetu.

Ljetne vrućine nisu dospjele do podrumske prostorije i nisu mogle pomoći da se knjižnica isuši, uz sva zračenja i širom otvorene prozore. Vlagomjer je pokazivao neprimjerenih 85-90% relativne vlažnosti. A zna se koliko je dozvoljeno – do 60%.

Krajem kolovoza srušen je i iznesen sav inventar, zidovi obnovljeni, ponovo obojani, širom otvoreni prozori i vlage je već manje – 80%.

A onda smo čekali, čekali i u listopadu dočekali novi namještaj, police rađene po mjeri, po pravilima struke; dio je i ostakljen - za smještaj i čuvanje vrijednih priručnih knjiga.

A kako bi dobili bitku s vlagom koja baš voli podrumske prostore nabavili smo i pouzdanog pomagača – odvlaživač zraka. To je onaj sivo-plavi uređaj koji tiho bruji u dnu knjižnice i za kojeg me često  pitate čemu služi. I konačno, po prvi put relativna vlažnost se kreće u okvirima normalne, 50-60%,, što je idealno za očuvanje knjiga, ali i boravak ljudi u prostoriji.

Varietas delectat, raznolikost veseli, kaže latinska izreka. Promjene vesele! Napredak veseli! Ja bih dodala.

A posebno veseli što imamo obnovljenu, čistu i urednu  knjižnicu te se nadam da ćete ovdje rado dolaziti i ugodno se osjećati.

11.11.2010.
 

LISTOPAD – MEĐUNARODNI MJESEC ŠKOLSKIH KNJIŽNICA U SVIJETU I U NAŠOJ ŠKOLI

Od 1999. odlukom Međunarodnog udruženja školskih knjižnica (IASL) svake godine u cijelom svijetu četvrtog ponedjeljka u listopadu obilježavao se Međunarodni dan školskih knjižnica i to s naglaskom na određenu temu vezanu uz rad školskih knjižnica

02.10.2009
 

ŠKOLSKA KNJIŽNICA U PROMIDŽBI ŠKOLE 2009.

Sedmu godinu zaredom naša škola organizira niz promidžbenih akcija s ciljem informiranja osmaša o mogućnostima nastavka školovanja u nekom od naših strukovnih programa ili gimnazijskom odjeljenju.

 Jedna od tih akcija je predstavljanje škole osmašima iz škola s područja Segeta, Marine, Trogira, Kaštela, Solina i Klisa koji nam svakog svibnja organizirano dolaze u posjet.

 Učenike i njihove nastavnike dočekuju i pozdravljaju u školskom parku ravnatelj, pedagoginja, voditeljica ili školska psihologinja. Potom svi zajedno kreću u obilazak školskih prostorija. Četvoro nastavnika iz struke (predstavnici programa veterine, poljoprivrede, prehrane i šumarstva) pokazat će učenicima naše specijalizirane učionice, kabinete, laboratorije, veterinarsku ambulantu, vinski podrum, staklenik te im opširnije kazati o nastavnim sadržajima u pojedinoj struci, organizaciji nastave te o mogućnostima daljnjeg školovanja ili zapošljavanja nakon završene srednje škole.

U obilasku školskih prostorija učenici dolaze i u školsku knjižnicu.

Moj zadatak je da im kažem kako im školska knjižnica može pomoći ukoliko se odluče upisati neki od naših programa, što mogu potražiti u knjižnici, što mogu očekivati.

Pokazujem im lektirni fond, stručnu građu i periodiku u slobodnom pristupu te vrijedna referentna djela za rad u čitaonici. Pričam im o događanjima i aktivnostima u školskoj čitaonici, napominjem da ovdje uvijek mogu doći, čitati, učiti, pisati domaći rad, korisno provesti vrijeme.

 Na kraju posjeta naše goste nudimo slatkišima i sokom, a to je prigoda za još pokoju veselu i opuštenu ćakulu. Učenici se vraćaju u  svoje škole ili domove noseći sa sobom dojmove i informacije o našoj školi koje će nekima od njih pomoći u donošenju konačne odluke gdje se upisati.

1.06.2009.

 

SVIBANJ PUN GOSTIJU

Ne sjećam se življeg svibnja u knjižnici. Pored svih uobičajenih svibanjskih aktivnosti (povrat knjiga maturanata, narudžba udžbenika za sve razrede, izbor knjige za nagradu najboljim đacima....) ovaj svibanj pamtit ću po brojnim gostima.

U promidžbenom programu «Otvorenih vrata škole» ugostili smo 12 grupa osmaša iz svih kaštelanskih osnovnih škola, te iz Trogira, Vrsina, Marine, Segeta. Osmašima i nastavnicima u njihovoj pratnji pokazali smo školske prostore, upoznali ih s obrazovnim programima koje škola nudi, ispričali o uvjetima i organizaciji rada. Sve grupe posjetile su i školsku knjižnicu gdje su u kraćem zadržavanju mogli čuti o fondovima koje knjižnica ima, aktivnostima kojima se bavi i kako im može pomoći ukoliko se odluče upisati neki od naših programa.

A na samom kraju «Otvorenih vrata» stigao nam je i jedan pravi dječji vrtić, «Trešnjica» iz Žrnovnice.

Na putu do svog odredišta, vrtića u Slatinama na Čiovu gdje ih očekuje ručak i igra, zaustavili su se u našoj školi i našem Učeničkom domu kako bi vidjeli što se ovdje uči i kako se ovdje živi. U školskoj knjižnici su predahnuli slušajući priču «Crvenkapica iz maloga mista», a u prostoru Doma popili sokić uz obvezne slatkiše.

Iako umorni od vrućeg dana i pomalo zbunjeni dolaskom među veliku djecu i nepoznate ljude, dječica su se brzo opustila uz podršku simpatičnih teta u pratnji te su nas oduševila svojom živahnošću i neposrednošću.

   

Zadnji radni dan u svibnju knjižnica je ugostila srednjoškolce iz Graza i njihovu profesoricu hrvatskog jezika gđu Andreu Vidak. Maximilian, Karin, Beate i Margret su nam stigli u sedmodnevni posjet iz škole HLA für Land- und Ernährungswirtschaft kako bi upoznali srodne obrazovne programe u našoj školi, sudjelovali u praktičnoj nastavi, obišli kulturno-povijesne znamenitosti i prirodne ljepote Kaštelanskog zaljeva i šire okoline te stekli nova iskustva.

U knjižnici smo organizirali malu multikulturalnu radionicu na engleskom jeziku s temom tipičnog dana učenika njihove i naše škole, a pridružili su nam se učenici 3.b koji će na jesen otići u uzvratni posjet njihovoj školi.

Svibanj je zaista bio pun gostiju, zanimljivih i sadržajnih susreta i veselih trenutaka.

24.05.2009.

 


Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
Prognoza za Kaštela
Oglasna ploča
 

Razglednica naše škole

EDIT ICT ŽUPANIJA

Učenička zadruga

Hrvatska danas

 

Globe projekt

E-medica

Kalendar
« Studeni 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

CMS za škole logo
Srednja škola "Braća Radić" Kaštel Štafilić / Put poljoprivrednika bb, HR-21217 Kaštel Štafilić / ss-bracaradic-kastelstafilicnehaj.skole.hr / ured@ss-bracaradic-kastelstafilicnehaj.skole.hr
preskoči na navigaciju