preskoči na sadržaj

Srednja škola "Braća Radić" Kaštel Štafilić

Projekt Šafran

  
 
U školskoj godini 2018./2019. naša škola se uključila u međunarodni Projekt Šafran ( The Crocus Project). Projekt je nastao na poticaj Europske unije, u okviru programa  Europe for citizen u suradnji s Irskim Ministarstvom integracija i Irskom zakladom za edukaciju o Holokaustu (engl. Holocaust Education Trust Ireland; HETI).
 
Ova zaklada, u suradnji s našim Spomen područjem Jasenovac, osigurava lukovice žutog šafrana koje se šalju školama i sade u jesen u spomen na milijun i pol židovske djece koja su nastradala u Holokaustu. Žuti cvjetovi podsjećaju na žute Davidove zvijezde kojima su  Židovi morali obilježavati odjeću tijekom nacističke vladavine.
 
Šafran cvate krajem siječnja ili početkom veljače, otprilike u vrijeme kada obilježavamo Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta (27. siječnja). Žuto cvijeće je simbol tuge zbog sve stradale djece no i simbol nade, izgradnje i razvoja novog života nakon strašnih događaja II. svjetskog rata te želje da se ovakvi zločini više nikad ne dogode.

Cilj Projekta Šafran je edukacija učenika o holokaustu, no i podizanje svijesti o opasnostima mržnje, diskriminacije i predrasuda. On podiže svijest o vrijednostima Europske unije koje promiču mir, pomirbu i dobrobit svih svojih građana, razvija kritičko mišljenje učenika i formiranje moralnih stavova što je sastavni dio Građanskog odgoja i obrazovanja.

Šk. god. 2019./2020.

I u ovoj školskoj godini naša škola je uključena u Projekt Šafran. Preko zaklade HET Ireland i Spomen područja Jasenovac  nabavili smo lukovice žutih šafrana. Pod vodstvom prof. Marijane Bjeliš, nastavnice strukovnih predmeta u programu poljoprivrede, učenici 2. e razreda u zanimanju agroturistički tehničar jesenas su posadili lukovice i brinuli se za njihov uzgoj.

O simbolici ovog cvijeća doznali su iz predavanja školske knjižničarke koja im je objasnila namjenu Projekta Šafran. Povezali smo žuti šafran sa stradanjima šest milijuna Židova tijekom II. svjetskog rata (morali su nositi žutu Davidovu zvijezdu na odjeći, ovaj žuti cvijet sa svojih šest latica nosi simboliku tuge i stradanja).  Među žrtvama je bilo milijun i pol djece. Šafrani su  ujedno i simbol ponovnog rasta i nade u sretniju budućnost. Učenici su pokazali vrlo solidna znanja o događanjima vezanim za holokaust te u diskusiji  osudili rasnu, vjersku i nacionalnu diskriminaciju.

Zadnji tjedan siječnja i početkom veljače u školi smo obilježili Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta i sprječavanja zločina protiv čovječnosti (27. siječnja). Knjižničarka je organizirala za učenike i njihove razrednike i nastavnike razna tematska predavanja: Holokaust - Dnevnik Ane Frank (za 1. e i 3. a), Glazba u vrijeme Holokausta (1. a i 2. g) te Holokaust i Projekt Šafran (2. e).

 


Šk. god. 2018./2019.

U suradnji sa školskom knjižnicom, učenici poljoprivrednih zanimanja pod vodstvom prof. Marijane Bjeliš, nastavnice strukovnih predmeta u programu poljoprivrede, uključili su se u Projekt Šafran. Tijekom listopada u školskoj knjižnici pogledali su i pročitali pripremljene edukacijske materijale. U kratkom izlaganju školska knjižničarka Mirna Luketin je učenicima približila povijesne činjenice vezane uz holokaust, objasnila svrhu projekta i obavijestila ih o predviđenim aktivnostima. Prof. Bjeliš je s učenicima razgovarala o karakteristikama lukovica, načinu razmnožavanja i uzgojnim postupcima. Potom smo se okupili pred školskim staklenikom, pripremili posude za sadnju i zasadili lukovice.

Krajem siječnja naši šafrani su procvjetali, no cvijet se održao vrlo kratko vrijeme. Razrednici su u svojim odjeljenjima prigodnim aktivnostima ili razgovorom obilježili Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta. Završetak planiranih aktivnosti povezali smo s Međunarodnim danom dječje knjige (2. travnja). Već ocvale biljke (sad se vidi samo zeleno lišće) donijeli smo u knjižnicu. Knjižničarka je pripremila prezentaciju o životu, tajnom skloništu, mislima, osjećajima i zapažanjima djevojčice Anne Frank koje su objavljene u njenom Dnevniku. Većina učenika je pročitala ovo djelo u osnovnoj školi i na njih je ostavilo snažan dojam. Tako nam je simbolika žutih šafrana poslužila kao poticaj za osudu kršenja građanskih prava s ciljem podizanja svijesti učenika o opasnostima diskriminacije, predrasuda i nesnošljivosti.

 

https://hetireland.org/wp-content/uploads/2015/02/CROATIA_Crocus_2016_HandBook.pdf


Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
Oglasna ploča
VIRTUALNA KNJIŽNICA 2020/21

Prognoza za Kaštela
 

Globe projekt

Razglednica naše škole

EDIT ICT ŽUPANIJA


Učenička zadruga

Hrvatska danas

E-medica

Kalendar
« Ožujak 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

CMS za škole logo
Srednja škola "Braća Radić" Kaštel Štafilić / Put poljoprivrednika bb, HR-21217 Kaštel Štafilić / ss-bracaradic-kastelstafilicnehaj.skole.hr / ured@ss-bracaradic-kastelstafilicnehaj.skole.hr
preskoči na navigaciju