preskoči na sadržaj

Srednja škola "Braća Radić" Kaštel Štafilić

Projekt Šafran

  
 
U školskoj godini 2018./2019. naša škola se uključila u međunarodni Projekt Šafran ( The Crocus Project). Projekt je nastao na poticaj Europske unije, u okviru programa  Europe for citizen u suradnji s Irskim Ministarstvom integracija i Irskom zakladom za edukaciju o Holokaustu (engl. Holocaust Education Trust Ireland; HETI).
 
Ova zaklada, u suradnji s našim Spomen područjem Jasenovac, osigurava lukovice žutog šafrana koje se šalju školama i sade u jesen u spomen na milijun i pol židovske djece koja su nastradala u Holokaustu. Žuti cvjetovi podsjećaju na žute Davidove zvijezde kojima su  Židovi morali obilježavati odjeću tijekom nacističke vladavine.
 
Šafran cvate krajem siječnja ili početkom veljače, otprilike u vrijeme kada obilježavamo Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta (27. siječnja). Žuto cvijeće je simbol tuge zbog sve stradale djece no i simbol nade, izgradnje i razvoja novog života nakon strašnih događaja II. svjetskog rata te želje da se ovakvi zločini više nikad ne dogode.

Cilj Projekta Šafran je edukacija učenika o holokaustu, no i podizanje svijesti o opasnostima mržnje, diskriminacije i predrasuda. On podiže svijest o vrijednostima Europske unije koje promiču mir, pomirbu i dobrobit svih svojih građana, razvija kritičko mišljenje učenika i formiranje moralnih stavova što je sastavni dio Građanskog odgoja i obrazovanja.

Šk. god. 2018./2019.

U suradnji sa školskom knjižnicom, učenici poljoprivrednih zanimanja pod vodstvom prof. Marijane Bjeliš, nastavnice strukovnih predmeta u programu poljoprivrede, uključili su se u Projekt Šafran. Tijekom listopada u školskoj knjižnici pogledali su i pročitali pripremljene edukacijske materijale. U kratkom izlaganju školska knjižničarka Mirna Luketin je učenicima približila povijesne činjenice vezane uz holokaust, objasnila svrhu projekta i obavijestila ih o predviđenim aktivnostima. Prof. Bjeliš je s učenicima razgovarala o karakteristikama lukovica, načinu razmnožavanja i uzgojnim postupcima. Potom smo se okupili pred školskim staklenikom, pripremili posude za sadnju i zasadili lukovice.

Krajem siječnja naši šafrani su procvjetali, no cvijet se održao vrlo kratko vrijeme. Razrednici su u svojim odjeljenjima prigodnim aktivnostima ili razgovorom obilježili Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta. Završetak planiranih aktivnosti povezali smo s Međunarodnim danom dječje knjige (2. travnja). Već ocvale biljke (sad se vidi samo zeleno lišće) donijeli smo u knjižnicu. Knjižničarka je pripremila prezentaciju o životu, tajnom skloništu, mislima, osjećajima i zapažanjima djevojčice Anne Frank koje su objavljene u njenom Dnevniku. Većina učenika je pročitala ovo djelo u osnovnoj školi i na njih je ostavilo snažan dojam. Tako nam je simbolika žutih šafrana poslužila kao poticaj za osudu kršenja građanskih prava s ciljem podizanja svijesti učenika o opasnostima diskriminacije, predrasuda i nesnošljivosti.

 

https://hetireland.org/wp-content/uploads/2015/02/CROATIA_Crocus_2016_HandBook.pdf


Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
Prognoza za Kaštela
Oglasna ploča
 

Razglednica naše škole

EDIT ICT ŽUPANIJA


Učenička zadruga

Hrvatska danas


Globe projekt

E-medica

Kalendar
« Siječanj 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

CMS za škole logo
Srednja škola "Braća Radić" Kaštel Štafilić / Put poljoprivrednika bb, HR-21217 Kaštel Štafilić / ss-bracaradic-kastelstafilicnehaj.skole.hr / ured@ss-bracaradic-kastelstafilicnehaj.skole.hr
preskoči na navigaciju