preskoči na sadržaj

Srednja škola "Braća Radić" Kaštel Štafilić

Prinove u knjižnom fondu

proljeće 2021.

U Godini čitanja – 2021. podsjetimo se da je Nacionalna strategija za poticanje čitanja 2017. - 2022. preporučila poticanje čitanja i razvijanje kritičkog čitanja ne samo lektirnih djela (beletristike) već i nelektirnih naslova, odnosno i stručnih knjiga među kojima su najtraženiji naslovi popularno-znanstvene literature. Naš knjižnični fond obnovili smo knjigama koje pripadaju upravo ovoj vrsti literature, nastojeći da su zastupljena razna područja (društveno-humanističko, prirodoslovno, zdravlje,  itd.) kako bi svatko mogao pronaći teme po svom interesu ili željama.

 

 

jesen 2020.

Početkom nove školske godine nabavljeno je još naslova i obvezne lektire i knjiga za „čitanje iz užitka“ među kojima su naslovi domaćih i svjetskih hitova te biografije i putopisi. U izborniku Lektira postavljeni su ažurirani popisi djela koja ćete čitati u nastavi Hrvatskog jezika;  izbor ovisi o vašem obrazovnom programu i odluci predmetnog nastavnika koja je u skladu s njegovim Godišnjim izvedbenim kurikulumom Hrvatskog jezika. Među nabavljenim novim knjigama u stručnom fondu izdvajam nove naslove o nacionalnim parkovima, prirodnoj i kulturnoj baštini Hrvatske, vođenom istraživačkom učenju, pravilnoj prehrani i  tjelesnim aktivnostima. Kupili smo i dvadesetak korisnih knjižnica vezanih uz obrazovne programe i interese naših učenika. Veći dio se odnosi na uzgoj, njegu i zaštitu raznih poljoprivrednih kultura i kućnih biljaka, a tu su i mali priručnici za vlasnike kućnih ljubimaca. Ako imate vrt, voćnjak, vinograd, kućne biljke ili kućne ljubimce: psa, mačku, kanarinca ili papigu možete produbiti svoja znanje (i iskustva). Na ovoj fotografiji vidjet ćete mali izbor naših nelektirnih jesensko-zimskih prinova.

proljeće 2020.

Nakon višemjesečne nastave na daljinu uslijed pandemije COVID-19 i povratka u prostore školske knjižniceu Nehaju početkom lipnja, vratili smo se uobičajenim poslovima. Škola je nabavila jošjednu pošiljku raznovrsnih „naslova za slobodno čitanje“ i to po jedan primjerak. Ovo ljeto slijedi čitanje kupljenih primjeraka i razmatranje jesu li primjereni za srednjoškolce i novi kurikulum Hrvatskog jezika.

jesen 2019.

Budući da su srednjoškolske knjižnice dobile novčana sredstva MZO-a s namjenom nabave lektira za prve razrede Škole za život, tako je i naša školska knjižnica u suradnji s aktivom hrvatskog jezika obnovila fond potrebnim prinovama. Desetak naslova je nabavljeno u minimalnim količinama (dok ne vidimo hoće li biti u nastavi korisni, a učenicima zanimljivi), a desetak naslova u većem broju primjeraka jer su predviđeni za obveznu lektiru. Očekujemo da će naši učenici biti zadovoljni uvedenim promjenama u popise lektire koji je omogućio novi kurikulum za Hrvatski jezik i književnost.
 

proljeće 2019.

Predstojeća Škola za život donosi  nove kurikulume, a posebna pozornost usmjerena je na kurikulum  Hrvatskog jezika. Za naše buduće učenike prvih razreda planiramo nabavu novih lektirnih djela, kako obveznih tako i onih namijenjenih za slobodno čitanje. Bit će tu raznih zanimljivih autora, domaćih i stranih te različitih književnih vrsta. Nadamo se da će novi naslovi u našoj školskoj knjižnici biti pravo osvježenje i poticaj prvašima no i učenicima ostalih razreda na druženje s knjigom. Moći ćemo razmišljati o suvremenim pojavama koje nam donosi Samoća primarnih brojeva, nasmijati se uz Propuh, papuče i punicu, a Nulti meridijan će nas odvesti na putovanje svim meridijanima svijeta.

 

jesen 2018.

Budući da će ovogodišnji učenici prvih razreda u zanimanjima agrotehničar i prehrambeni tehničar raditi po novom programu hrvatskog jezika (ne radi se o reformi!) odmah smo krenuli u nabavu lektirnih djela koja će koji će im trebati. Tako smo fond obnovili romanima i dramama domaćih autora: Gavrana, Pavličića te Bodrožić – Simić. Sve ostale nabavke pričekat će kraj školske godine i definirane popise lektirnih naslova u novom kurikulumu za hrvatski jezik u prvim razredima strukovnih škola i prvim razredima gimnazijskih programa.

 

proljeće 2018.

U ovogodišnjoj nabavi lektirnih naslova nema nekih novina, s obzirom da se popis književnih djela za osnovnu i višu razinu na državnoj maturi nije mijenjao u odnosu na lanjsku godinu. Nakon provedene revizije i otpisa fonda, kupljenim lektirama smo obnovili fond već postojećih naslova. Radi se o 35 svezaka koje uključuju različite književne vrste: zbirke pjesama, eseja, priča, romane, drame.

Glede stručnog fonda prednost smo dali malim, praktičnim izdanjima Gospodarskog lista. Nabavljeno je 20 svezaka iz područja poljoprivrede, prehrane, agroturizma koje će našim učenicima sigurno poslužiti u izvršavanju školskih zadaća, pisanju dnevnika prakse i pripremi završnog rada.

Među donacijama ističemo bogato opremljena izdanja Muzeja suvremene umjetnosti iz Zagreba pristigla u knjižnicu u okviru programa Ruksak (pun) kulture u kojem su sudjelovali naši učenici.

proljeće 2017.

Na početku svakog drugog polugodišta nabavljamo lektire s ciljem da naši učenici, a pogotovo naši maturanti, što lakše dođu do potrebnih naslova. Polazimo od Ispitnog kataloga za šk. god. 2016./2017. i popisa književnih djela za državnu maturu (pisanje eseja na višoj i nižoj razini). Iako već imamo sve naslove u pristojnim količinama, odlučili smo se na dodatnu nabavu … Tako ćete vaše lektirne naslove naći na našim policama u količinama 30, 35, 40 ili čak 45 svezaka (radi se o Glembajevima). 
Da ne bi zapostavili hrvatsko pjesništvo dodali smo našoj narudžbi i zbirke naših pjesnika, tako smo po prvi put nabavili zbirke Josipa Pupačića i Slavka Mihalića. 
Posebna novost u našem knjižnom fondu su prekrasne monografije i CD-ROM Hrvatska iz zraka. Autor, putopisac i fotograf Darko Rastuhar, održao je u veljači našim učenicima i nastavnicima edukativno predavanje o svojim putovanjima povodom izložbe edukativnih plakata nazvane Hrvatska iz zraka. Iskoristili smo prigodu te nabavili i njegove zanimljive putopise. 
Među prinovama stručnih knjiga izdvojila bih Životinje Hrvatske, najveću ilustriranu zbirku hrvatske faune koja će vas oduševiti izvrsnim fotografijama  i kratkim i poučnim tekstovima. Zadivljeni Hrvatskom iz zraka, spustimo se na njene ravnice, more, šume, planine i zaista možemo reći da živimo u najljepšoj zemlji na svijetu…

 

proljeće 2016.

I dalje kupujemo lektirne naslove s ciljem da učenicima pomognemo da nabave i pročitaju djela  s popisa obveznih lektira te se pripreme za ispit iz hrvatskog jezika na državnoj maturi.
Ovogodišnji Popis djela za višu razinu uključio je novitet – Kiklopa Ranka Marinkovića. Uz novu nabavu, sad u knjižnici imamo preko 30 primjeraka, što je odličan broj! A kupljeno je još traženih naslova – Hamlet, Lovac u žitu, Povratak Filipa Latinovića, Zločin i kazna, Priče iz davnine…tako da je naš lektirni fond brojčano narastao.
Nažalost, to se ne može reći za stručnu knjigu, malo je bilo prinova. Ipak, već postojeći fond stručne literature pokriva mnoga područja prirodnih i primjenjenih znanosti te nisam primjetila da je bilo većih poteškoća u traženju i nalaženju literature za pripremu za državna natjecanja ili pisanje završnog rada. 

proljeće 2015.

Nabavili smo nekoliko značajnih lektirnih naslova npr. Lovac u žitu ili  U očekivanju Godota, budući da su se učenici žalili da ih teško nađu u posudbi u gradskim knjižnicama. U katalogu GKMM Split vidim da imaju 9 svezaka Lovca, Kaštelanska knjižnica (GKK) 6, a naša ih knjižnica ima 22! S Godotom je nešto izjednačenija situacija; i mi i GKK po 7 svezaka, a u Splitu 12.
Iako nismo u mogućnosti kupovati knjige kao prije, ipak smo kroz protekle godine izgradili lijep fond lektirnih djela i imamo zastupljene sve lektirne pisce i djela koja se čitaju kao obvezna lektira. A ako ne uspijete posuditi vaš primjerak u školskoj knjižnici uvijek ćete dobiti uputu kako doći do knjige, kod koga su posuđeni primjerci, u kojim knjižnicama ima raspoloživih knjiga te  mogu li e-lektire pomoći.

proljeće 2014.

Nabava knjiga za knjižnični fond odvija se u skladu s materijalnim mogućnostima škole. Recesija je…i traje. Wikipedija objašnjava ovaj pojam: recesija su povremena usporavanja u privrednoj aktivnosti neke zemlje praćena istodobnim pogoršanjima opće ekonomske klime. Potrošači na recesiju odgovaraju promjenom ponašanja u potrošnji, tj. troše pažljivije.

Prinove obuhvaćaju povremenu kupnju kojeg lektirnog djela ili stručnog naslova ili primljeni dar. Iz recesijskog sivila izdvajamo podatak o kupljenim rječnicima vezanih za engleski, talijanski i njemački jezik (izdavač Školska knjiga, najbolji rječnici na hrvatskom tržištu) koji će pomoći u savladavanju obrazovnih zadataka naših naših gimnazijskih učenika.

proljeće, 2013.

Dolazak proljeća i proljetne radove naših učenika na praktičnoj nastavi u školskom okolišu popratili smo nabavom raznih stručnih knjižica iz područja poljoprivrede.
Njihove naslovnice često se reklamiraju u dnevnom tisku, različitih su opsega stranica i formata, no zajedničko im je da su praktične, bogato opremljene fotografijama i crtežima, jednostavne, a dovoljno kvalitetne da  našim učenicima mogu poslužiti u nadopuni nastavnih sadržaja, pisanju dnevnika prakse, pronalaženju potrebnih informacije, uputa ili savjeta.
Novost je i pretplata na Dobru kob, časopis za ljubitelje lova, pasa i prirode kojeg možete čitati u školskoj knjižnici (najnoviji broj) ili posuditi za vani (stariji brojevi).
Najtraženija i najzabavnija prinova ovog proljeća svakako je DVD našeg, kao i uvijek, odlično pripremljenog i vrlo veselog Maturalnog plesa!
 
prosinac, 2012.
 
Dragocjenom novčanom donacijom MZOS-a sve knjižnice osnovnih i srednjih škola u Republici Hrvatskoj dobile su priliku obnoviti svoj književni fond. 
Mi smo nabavili korisne i kvalitetne stručne naslove iz područja vinarstva, voćarstva, vrtnih kultura, prerade proizvoda, peradarstva, pčelarstva, govedarstva, svinjogojstva, ribarstva…tj. cjelokupnu ponudu sa izbornika Poljoprivredno gospodarstvo na web stranicama Nakladnog zavoda Globus (http://www.globus.hr/poljoprivredno-gospodarstvo/vmchk)
Dio donacije potrošili smo za nabavu  najtraženijih lektirnih izdanja među kojima je (konačno!) i „Madam Bovary“.
Tako je kalendarska godina zavšila s lijepom brojkom od 180 novih naslova u fondu knjižnice nabavljenih tijekom 2012.
lipanj, 2012.
Nabavke u ovoj školskoj godini završavamo građom koja spada u područje vrlo čestog pitanja „Imate li (još) nešto što nije lektira?“  Ima! Bogatiji smo za dvadesetak zanimljivih i popularnih knjiga za koje se nadam da će vas se svidjeti i približiti vam radost čitanja.
 Među prinovama je i roman „Marley i ja“ kojeg je naša učenica Anja Kuzmanić (2.e) predstavila kao svoju najdražu knjigu u na  web stranicama škole. Ostale naslove neću vam sada otkriti, dođite do naše hit police i pogledajte domaće i strane uspješnice.
              
 
ožujak, 2012.
 
OPĆA KULTURA I STRUKA I LEKTIRA
Početkom II. polugodišta nabavili smo nove knjige za naš knjižnični fond.
Na policama ćete naći brojne nove naslove iz područja poljoprivrede i agroturizma (vrt, cvijeće, ljekovito bilje, sobno bilje, voćarstvo, podrumarstvo…)
Za sve ljubitelje drevnih civilizacija, a posebno Egipatske, imamo dvije prekrasne i bogato opremljene enciklopedije.
Školska lektira je sastavni dio srednjoškolskog obrazovanja i neizostavni dio kataloga za državnu maturu iz hrvatskog jezika.
Uspjeli smo nabaviti najtraženije naslove: Stranac, Lovac u žitu, Bijeg, Ruke.
Svi spadaju u obveznih 15 naslova više razine DM iz hrvatskog jezika.
Maturanti, ako ste propustili nešto pročitati, sad imate priliku!
           
listopad, 2011.
 
BROŠURE HZPSS
Na naše pismo zamolbe Hrvatski zavod za poljoprivrednu savjetodavnu službu poslao nam je pošiljku priručnika i brošura iz područja poljoprivrede i stočarstva. Brošure su mali, praktični savjetnici o podizanju novih nasada ili proizvodnji pojedine poljoprivredne kulture odnosno uzgoju domaćih životinja.
Našim učenicima bit će korisna literatura za pisanje dnevnika prakse, pronalaženje informacija, a kako čujem od pojedinih učenika – pomoć/savjet  roditeljima u njihovim obiteljskim gospodarstvima. 
 
proljeće, 2011.
 
PRIRUČNICI ZA DM!
Proljeće u školskoj knjižnici  obilježeno je nabavom priručnika za državnu maturu.
U želji da našim maturantima  pomognemo u pripremi ispita za državnu maturu nabavili smo sve priručnike koji su hrvatski nakladnici izdali za obvezne predmete (hrvatski, engleski, matematika) te priručnike iz  predmeta koje učenici naše škole najčešće uzimaju za izborne.
Tako je knjižnični fond obogaćen za 31 novi svezak. Većina priručnika je predviđena za rad u čitaonici, no dio se može posuditi i za rad kod kuće. Ovisno o potražnji, nastojat ćemo i iduće školske godine nabaviti još primjeraka s ciljem da našim maturantima i njihovim nastavnicima olakšamo naporne pripreme za polaganje ispita državne mature i ostvarivanje što boljih rezultata.
            
zima, 2011.
 
LEKTIRE!
Krajem prošle godine knjižnica je obnovila fond lektirnih naslova.
Kupljeno je 60 novih knjiga, sve imaju  tvrdi uvez i kvalitetno su izrađene, pa se nadamo da ćete ih koristiti i čuvati.
             
jesen, 2010.
 
naslov: OCEAN: velika ilustrirana enciklopedija
izdavač: Mozaik knjiga, Zagreb
godina izdanja: 2010.
broj stranica:512
tvrdi uvez

Sve o morima i oceanima najnovije, najzanimljivije, najiscrpnije, najtočnije informacije izvrsne fotografija i ilustracijeiscrpni kartografski prikazi oceana i mora izrađeni na temelju podataka prikupljenih satelitskim i brodskim mjerenjima 
 
naslov: VELIKI LEKSIKON BOROVA I ZIMZELENA
autor: Kiss, Marcell
izdavač: Stanek, Varaždin
god. izdanja: 2010.
broj stranica: 185
tvrdi uvez

Bogato opremljena kvalitetnim fotografijama i tekstualnim  opisom za svaku vrstu i sortu – ideje, savjeti, upute za izbor, sadnju i njegu...
 
naslov: UREĐENJE  PRIRODNIM KAMENOM
autor: Volker, Friedrich
izdavač: Stanek, Varaždin
god. izdanja: 2008.
broj stranica: 312
950 fotografija u boji
tvrdi uvez

Prirodni kamen u vrtu – vrtni pločnici, zidovi, stepenice temeljne upute za korištenje prirodnog kamena u uređenju vrta i ostale mogućnosti upotrebe 15 različitih tema –od uređenja vrta do najvažnijih pitanja o pločnicima, zidovima, popločavanju i stepenicama, kombinacijama s betonom, drvom i vodom  te cvijećem uz objašnjenja o načinu rada
 
naslov: UZGOJ PČELA I IZRADA MEDA
autor: Benjamin, A.- B. Mccallum
izdavač: Leo-commerce, Rijeka
god. izdanja: 2010.
broj stranica: 128
meki uvez

cjelovit priručnik o pčelarstvu, opremljen slikama, informacijama, praktičnim savjetima, korisnim izvorima, pa čak i receptima od razumijevanja pčela i njihovog ponašanja do toga gdje se mogu nabaviti, kako voditi svakodnevnu brigu o njima,kako najbolje organizirati svoj vrt za njih  te što učiniti s medom i voskom
proljeće, 2010.
 
naslov: NATIONAL GEOGRAPHIC ENCIKLOPEDIJA
izdavač: Uliks, Rijeka
godina izdanja: 2010.
broj stranica: 512
tvrdi uvez
više od 2000 ilustracija

Zanimljiva i suvremena enciklopedija, organizirana u sedam poglavlja koja obuhvaćaju raznovrsna područja: povijest kulture svijeta, zvijezde i planeti, otkrića i izumi, život na  Zemlji, društveni život – društvo, politika , gospodarstvo,pravo; pitanja duše i razuma – religija, filozofija, psihologija;umjetnosti - arhitektura, književnost, glazba, film te suvremeni život... 
 
naslov: OREZIVANJE I OBLIKOVANJE:
ilustrirani praktični priručnik
autor: Richard Bird
 izdavač: Leo-commerce, Rijeka
 broj stranica: 256
 god. izdanja: 2010.
 tvrdi uvez
 700 fotografija
 270 ilustracija

U prvim poglavljima - osnovna načela i tehnike vezano uz pojedine vrste: ukrasne stablašice, grmove, topijare, živice, penjačice, zidne grmove i ruže uz mnoštvo praktičnih savjeta. Nakon kataloga ukrasnih biljki slijede poglavlja posvećena oblicima voćki te kako pravilno orezivati voćke stablašice, penjačice i bobičasto voće.
 
naslov: ZALJUBLJENOST
autor: Ivan Cvitanović (na priloženoj slici)
izdavač: Katedralni ured – Split
broj stranica: 73
god. izdanja: 1994.
meki uvez
 
Don Ivan Cvitanović,dugogodišnji župnik Sv. Duje,« dobri duh grada Splita », napisao je knjižicu « Zaljubljenost » koja govori o ljubavi, puna je predivnih misli, razmatranja, stihova i izreka. Donacijom je stigla u našu knjižnicu; za sve koje muče ljubavne dvojbe ili žele više doznati o fenomenu zaljubljenosti – toplo preporučam
prosinac, 2009.
 
LEKTIRE!
Za kraj ove kalendarske godine knjižnica je nabavila 86 svezaka lektirnih naslova kako bi našim korisnicima olakšala potragu za lektirama. Sve knjige su kvalitetne izrade, šivane i tvrdog uveza, pa se nadamo da će se očuvati na radost i za potrebe sadašnjih i budućih generacija naših učenika. Prilažemo mali dio iz ponude lektirnih prinova:
 
              
 

Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
Oglasna ploča
VIRTUALNA KNJIŽNICA 2021/22

Prognoza za Kaštela
 

Globe projekt

Razglednica naše škole

EDIT ICT ŽUPANIJA


Učenička zadruga

Hrvatska danas

E-medica

Kalendar
« Siječanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

CMS za škole logo
Srednja škola "Braća Radić" Kaštel Štafilić / Put poljoprivrednika bb, HR-21217 Kaštel Štafilić / ss-bracaradic-kastelstafilicnehaj.skole.hr / ured@ss-bracaradic-kastelstafilicnehaj.skole.hr
preskoči na navigaciju