preskoči na sadržaj

Srednja škola "Braća Radić" Kaštel Štafilić

Volontersko-humanitarni klub "Vita"

Volontersko-humanitarni klub "Vita"
 

Škola nije samo mjesto za stjecanje obrazovanja već i mjesto gdje se oblikuje budućnost naših mladih ljudi. Sve više prepoznajemo važnost razvoja društvenih vještina, odgovornosti i empatije kod naših učenika.

U tom duhu osnovan je i volontersko- humanitarni klub „Vita“ u našem učeničkom domu. Klubu se mogu pridružiti i učenici strukovnih odjeljenja naše škole.

Kroz volontiranje  imaju priliku steći praktično iskustvo u raznim volonterskim aktivnostima i istražiti svoje interese. Time unaprjeđuju kvalitetu života u domu, posebno uključivanjem u sportske i kulturne aktivnosti u kojima već učenici sudjeluju dugi niz godina.

To im pomaže  da se osjećaju kao dio velike obitelji i bolje se prilagode životu daleko od kuće .

Život u učeničkom domu podrazumijeva dijeljenje svakodnevnih obaveza i izazova. Učenici u domu često rade kao tim, provode vrijeme zajedno, imaju zajedničke hobije pa je i zajedničko sudjelovanje u volontiranju logičan slijed.

Cilj je angažirati ih u vanškolskim aktivnostima. Suradnja je to između odgajatelja, učenika i lokalne zajednice. Uključiti ih i u razne volonterske aktivnosti, kao na primjer,   suradnju sa skloništem za napuštene životinje Animalis Centrum, pomaganje u  konjičkom klubom „Hanako“, a za uzvrat besplatno jahati, imati suradnj a sa školskom i Gradskom knjižnicom, udrugama „Naša dica“ i Sv.Jeronim i niz drugih akcija.

Učenici doma i svih odjeljenja naše škole zajedno sa svojim nastavnicima već duže vrijeme sudjeluju u akciji čišćenja podmorja „Clean Up the Med“ pa će volonteri kluba rado i tu ponovo pomoći.

Učenici sudjeluju i na raznim manifestacijama: Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje, Dani srednjih škola, Domijada, volonterski projekti.

Tako se stvara pozitivno okruženje za učenike u domu, razvijaju sebe kao pojedince i doprinose svojoj zajednici. Kroz svoj rad promoviraju vrijednosti solidarnosti ,tolerancije, humanosti, pravednosti, podrške vršnjacima, stvaraju pozitivnu sliku o sebi i razvijaju trajna prijateljstva.

 

Voditeljica volonterskog kluba: Marija Jerkunica, dr. vet. med.

9./2023.

Volonteri u skloništu za napuštene životinje Animalus Centrum.

 

Voditeljica udruge Slađana Jurišić - Prnjak iz udruge Naša dica sa našim volonterkama na prvom sastanku .

Voditeljica volonterskog kluba: Marija Jerkunica, dr. vet. med.
Grafička obrada: Andrijana Skelić, prof.

 

10./2023.

Volonteri kluba "Vita"su bili vrijedni 25.10.2023. u skloništu za napuštene životinje  Animalis Centrum. Domagoj i Ivana, učenici  našeg doma su pomagali  doktorici Mirti u zbrinjavanju novopridošlih štenaca. Hranili su ih, kupali, sušili, fotografirali. Dominik, učenik drugog razreda veterinarskih tehničara je vadio krv štencima u svrhu  testiranja na zarazne bolesti. Ivana je popisala leglo po prirodnim obilježjima i spolu te im dala imena. Slike štenaca su objavili na društvenim mrežama. Tu se javljaju potencijalni udomitelji.

Poslije su  zajedno prošetali pse i igrali se s njima.

Naši učenici redovito volontiraju u skloništu pomažući u brizi za pse, šetnji, čišćenju boksova, hranjenju i pružanju ljubavi i pažnje. Ova suradnja im pomaže u razvijanju empatije i odgovornosti te podizanju svijesti o važnosti brige za  napuštene životinje.

Više u našoj fotogaleriji klikom ovdje.

 

Voditeljica volonterskog kluba: Marija Jerkunica, dr. vet. med.
Grafička obrada: Andrijana Skelić, prof.

 

11./2023.

"Šape i šapice – pomagači u čitanju i učenju"

Od ove školske godine u našem Učeničkom domu djeluje Volontersko-humanitarni klub „Vita“. Dio učenika volontera uključen je u projekt senzibilizacije za brigu o napuštenim životinjama "Daj šapi glas". Povodom Međunarodnog mjeseca školskih knjižnica i Mjeseca hrvatske knjige školska knjižnica je pozvala mlade volontere i ljubitelje životinja na edukativno predavanje o ulozi terapijskog psa u poticanju čitanja kod djece i mladih.

U suradnji školske knjižničarke i prof. Marije Jerkunice, odgajateljice u Učeničkom domu škole, u školskoj knjižnici održano je 7. studenoga 2023. predavanje "Šape i šapice – pomagači u čitanju i učenju". Sudjelovali su učenici veterinarski tehničari od prvog do četvrtog razreda koji borave u našem Učeničkom domu. Učenici su ujedno uključeni u rad volontersko-humanitarnog kluba "Vita" te u aktivnosti projekta "Daj šapi glas" u okviru kojeg posjećuju kaštelanski azil, druže se i brinu za pse koji su tamo smješteni. 

Budući da svakog listopada školska knjižnica organizira odgojno-obrazovne aktivnosti s ciljem promidžbe čitanja i razvoja čitalačkih vještina, knjižničarka je razgovarala s učenicima o dobrobitima čitanja još od najranije dobi. Ono je izuzetno  važno za uspješan intelektualni, emocionalno-socijalni i kreativni razvoj i napredak djeteta. Nažalost, četvrtina školske populacije ima određenih poteškoća u čitanju, učenju, pisanju, poremećaj pažnje, emocionalne teškoće.

U pripremljenoj prezentaciji s izabranim videoisječcima knjižničarka je učenicima predstavila licencirani program R. E. A. D. i hrvatski program "Čitaj (o) psu" te im objasnila na koji način terapijski pas može pomoći djetetu u čitanju i učenju pokazujući  primjere organiziranog dolaska terapijskog psa s vodičem u školsku knjižnicu u raznim krajevima svijeta.

Naime, stručnjaci su ustanovili da druženje sa životinjama ima izvrstan učinak na zdravstveno stanje, popravlja raspoloženje, stvara osjećaj sigurnosti, zadovoljstva i sreće. Neupitna je uloga terapijskih životinja koje pomažu u poboljšanju i fizičkog i psihičkog zdravlja. Od 1999. u svijetu je priznat program R. E. A. D. (Reading Education Assistance Dogs) potekao iz Salt Lake Cityja (SAD) koji uvodi terapijsku životinju, a najčešće su to psi, u školske knjižnice kao pomoćnike u čitanju. Program je isključivo volonterski (terapijski pas, njegov vodič i stručni suradnici u ustanovi) i cilj mu je da djeca čitajući psu poboljšaju čitanje i komunikacijske vještine.

Program se raširio po cijelom svijetu, a u Hrvatskoj se provodi od 2014. g. pod nazivom "Čitaj (o) psu". Nositelj aktivnosti je istarska Udruga za Pet Therapy Indeficienter Vinkuran. Od 2016. ima suglasnost Ministarstva obrazovanja i znanosti. Obučeni pas terapeut i njegov vodič posjećuju škole te se u školskoj  knjižnici druže s djecom školskog i predškolskog uzrasta.  U opuštenom ozračju djeca sjede na jastucima na podu i čitaju naglas terapijskom psu odabrane tekstove, a često su to tekstovi baš o psima. Dok čita, ako to želi, dijete može slobodno dodirivati brižnog psa terapeuta, a isto tako mogu mu pristupiti i maziti ga i okupljena djeca.

Tijekom godina program je pokazao odlične rezultate. Djeca se iskreno raduju dolasku psa i motivirana su da čitaju naglas. Pas je idealno društvo za čitanje jer pozorno sluša, ima vremena, ne izruguje se ako dijete pogriješi, ne stvara dodatni pritisak, djeluje zaštitnički i smiruje dijete. Uočeno je da djeca osim što vježbaju čitati naglas ujedno stječu samopouzdanje, lakše se izražavaju, postaju zadovoljnija i sretnija, imaju bolju koncentraciju i postižu bolje rezultate u učenju.

Ono što je zanimljivo, kako u svijetu, tako i kod nas, terapeutski psi su većinom spašeni s ulice ili ih je vlasnik uzeo iz azila. Volonteri u ovom programu ističu da nije bitna pasmina već se traže određene vrline: dobroćudnost, smirenost, prijaznost, kako bi pas mogao djelovati terapeutski i pomoći djeci. Naši učenici su upoznali rad hrvatskih pasa čitalačkih terapeuta: Arga, Kire, Candy, Tare, Kyussa, Nere… koji po pasmini pripadaju labradorima, retriverima, akitama, hrvatskim ovčarima ili su mješanci, no sve to nije važno djeci koja su im silno privržena.

Program "Čitaj (o) psu" iz istarske županije proširio se u manjoj mjeri na još tri županije. Budući da se u našoj županiji ne provodi, cilj ovog sata bio je informirati učenike o njegovoj korisnosti s nadom da će se možda netko od učenika u budućnosti uključiti u njegovu provedbu.

Zbog zanimljivosti teme i novih saznanja vezanih uz struku, učenici veterinarski tehničari su zainteresirano pratili izlaganje te ga vrednovali najvišim ocjenama. Nadamo se daljnjem nastavku ovakvih edukativnih tema i zajedničkih susreta!

Izvor: Mirna Luketin, prof. i dipl. knjižničarka
 

29.11./2023.

Naši učenici, korisnici učeničkog doma, posjetli udrugu "Naša dica"

Kad na WhatsApp grupi voditeljica udruge "Naša dica", gospođa  Slađana pošalje poruku  "da se jave volonteri  za igraonicu" rijetko se dogodi da se naši učenici ne odazovu. Tako je bilo i u srijedu kada su se družili s djecom mlađeg uzrasta u igraonici u poslijepodnevnim satima.

Borna i Marko, Lucija i Petra opet su pokazali empatiju  i podršku djeci tijekom različitih aktivnosti u igraonici. Prilagodili su svoj pristup koji je odgovarao individualnim potrebama pojedinog djeteta.

Lucija 2. a razred: "Bilo nam je odlično. Radili smo vježbe, crtali, igrali košarku. Iskreno, tih sat vremena je prošlo za čas."

Marko 1. a razred: "S djecom smo razvrstavali drvene puzzle po boji i obliku. Bilo je zabavno i veselo."

Borna 3. a razred: "Djeca su jako zainteresirana za rad, nije bilo nikakvih problema. Oni već znaju te zadatke. Dječak poznaje puno engleskih riječi iako ga nije učio kao i rad na mob iako mu ga roditelji rijetko posude."

Petra 2. a razred: "Moja mala prijateljica voli oblike i boje, voli  plastelin, ali ne voli dijeliti. Mislim da smo joj se ja i Borna jako  svidjeli."

"U dom smo došli ispunjeni i zadovoljni, pogotovo, kad bi se sjetili  osmijeha na licima djece, kaže Marko i nastavlja, lijepo je pomagati drugima."

I uistinu je tako, lijepo je pomagati drugima, postaviti se u tuđe cipele, razumjeti nečije potrebe. Zahvalni smo našim učenicima što pridonose dobrobiti drugih i uče iz iskustva u radu s različitim osobama.

 

Voditeljica volonterskog kluba: Marija Jerkunica, dr. vet. med.
Grafička obrada: Andrijana Skelić, prof.

12./2023.

Pomagali smo u udruzi Sveti Jeronim

Voditeljica volonterskog kluba: Marija Jerkunica, dr. vet. med.
Grafička obrada: Andrijana Skelić, prof.

 
 

1./2024.

Humanitarna akcija "Šapa dobrote" - izvješće

Humanitarna akcija Šapa dobrote je uspješno završena. Učenici i profesori SŠ Braća Radić iz Kaštel Štafilića su prodavali proizvode učenika tijekom božićnih blagdana. Prikupljena sredstva su namijenili skloništu No kill, "Animalis Centrum“ u Kaštel Sućurcu.
 

16. 01. 2024. su učenice 1. a razreda veterinarskih tehničara, Magdalena Radić i Nina Vidović predale uplatnicu vlasniku skloništa Zvonimiru Filipoviću. Prikupljeno je i uplaćeno na račun skloništa 407 €.

Veselio se donaciji i Bibi, mješanac koji je veselo trčkarao oko njih, lajao i donosio povodac. Čekao je  da ga Magdalena i Nina odvedu u šetnju i nagrade kojom poslasticom. Gospodin Zvonimir se zahvalio i zamolio učenice da prenesu glas o važnosti volontiranja i udomljavanja pasa.

Kroz zajednički trud uspjeli su pokazati da solidarnost i empatija imaju snažan utjecaj na poboljšanje života onih koji nemaju glas.
Novac će biti iskorišten za unapređenje infrastrukture skloništa, nabavu kvalitetne hrane, pružanju medicinske skrbi i promicanju udomljavanja.

Zahvaljujemo svima koji su sudjelovali u humanitarnoj akciji ili pridonijeli na bilo koji način. Ovakvim aktivnostima stvara se humanija zajednica koja brine o onima koji ne mogu brinuti o sebi.

Izvor: Marija Jerkunica, dr. vet. med.
Grafička obrada: Andrijana Skelić, prof.

 

 

29.01.2024.

Akcija darivanja krvi

U našoj gimnaziji je 29.01. 2024.  Crveni križ organizirao uspješnu akciju darivanje krvi. Akciji su se odazvali i naši profesori, ravnateljica te  punoljetni maturanati  škole.

Učenici su pokazali iznimnu svijest o važnosti ovakvih inicijativa, odazivajući se u značajnom broju i promičući brigu za bližnje. Medicinski tim koji je sudjelovao u akciji istaknuo je odgovornost i ozbiljnost pristupa učenika tijekom cijelog procesa darivanja krvi. Ovakvi događaji imaju pozitivan utjecaj na učenike, potičući ih na aktivno sudjelovanje u humanitarnim akcijama.

 

Daniel Marović i Toni Violić, članovi humanitarno- volonterskog kluba“ Vita“, su istaknuli osjećaj zajedništva  i zadovoljstva zbog sudjelovanja u ovom nesebičnom postupku koji spašava živote. Šime je učenik 4. razreda veterinarskih tehničara i smatra da je važno brinuti se za druge te da će i dalje sudjelovati u humanitarnim akcijama.

Zahvaljujemo svim učenicima koji su sudjelovali, medicinskom osoblju te djelatnicima škole koji su podržali ovu hvalevrijednu inicijativu.

Izvor: Marija Jerkunica, dr. vet. med.
Grafička obrada: Andrijana Skelić, prof.

 

2./2024.

Poziv na suradnju u veterinarskoj praksi

Kad sam dobila poziv kolege Luke  o eventualnoj pomoći   naših učenika u  njihovoj veterinarskoj ambulanti  "Solin", odmah sam se sjetila Magdalene i Tonke.

One su učenice 1. a razreda veterinarskih tehničara naše škole i korisnice našeg učeničkog doma, vrijedne i uvijek spremne pomoći.

Veterinarska ambulanta "Solin" ima široku paletu poslova, a posebno su opterećeni kad im dostavljači dopreme lijekove. Naš humanitarno-volonterski  klub "Vita" surađuje i  sa veterinarskim ambulantama na području Kaštela, Solina i Splita. Učenici se rado odazovu ukoliko im treba bilo kakva pomoć. Tako stječu  vrijedno praktično iskustvo i vještinu potrebnu u budućem radu.

Tog 5. 02. 2024. učenice su stigle u ambulantu u jutarnjim satima. Odmah  su se prihvatile asistencije tijekom pregleda cana corse. Ženkica je imala problem sa šapom pa ju je Magdalena češkala, a Tonka držala ispruženu šapu dok joj je veterinar Luka obrađivao ranu između prstiju.

Uskoro su stigli lijekovi u zaštićenim plastičnim kutijama. Učenice su prostoriju za skladištenje lijekova mehanički očistile, a police prebrisale  i dezinficirale. Lijekove su slagale po dijagnozama. Cjepiva su stavile na prvu policu, dok su  neke pohranile u hladnjak. Sve su poslove obavljale po uputi veterinara.

Na drugu policu su složile tablete i ampule protiv parazita za pse i mačke, na slijedeću antibiotike, antipiretike , analgetike i antireumatike, a na zadnju, namjensku hranu za ljubimce koji imaju zdravstvenih poteškoća sa  funkcijom bubrega, srca, jetre ili možda alergijama…

U laboratoriju su složile epruvete sa antikoagulansom u posebne kutije, a također i aplikatore za čipiranje pasa.

Pripremile su stol za UZ pretragu internih pacijenata. Dezinficirale kiruršku salu. Pripremile su instrumente za sterilizaciju te rasporedile medicinski otpad. Vrijeme je uz rad i razgovor brzo "proletjelo".

Doći će i slijedeći mjesec ako budućim kolegama zatreba "desna" ruka 😊.

 

 

Više u našoj fotogaleriji.

Izvor: Marija Jerkunica, dr. vet. med.
Grafička obrada: Andrijana Skelić, prof.

 

2./2024.

Učenici doma daruju knjige

Suradnja sa školskom knjižnicom ide dalje. Naime, učenici našeg doma su se pridružili humanitarnoj akciji darivanja slikovnica i knjiga za mlade.

Knjige će biti proslijeđene odjelu pedijatrije, dječjim domovima, humanitarnim udrugama. Darujući svoje knjige drugoj djeci učimo mlade koliko je lijepo i važno pomagati. Cilj je potaknuti mlade na  čitanje "iz gušta"  kao i na darivanje knjiga i slikovnica koje više ne koriste.

Hvala našoj knjižničarki Mirni Luketin, prof. što nas uvijek oplemeni nekom humanitarnom inicijativom i čini našu zajednicu boljim mjestom.

Izvor: Marija Jerkunica, dr. vet. med.
Grafička obrada: Andrijana Skelić, prof.

 

3./2024.

2. a u humanitarnoj akciji "I njima je Uskrs"


Udruga Sv. Jeronim je i ove godine organizirala humanitarnu akciju pod nazivom  "I njima je Uskrs".

Cilj akcije je prikupiti osnovne prehrambene namirnice i higijenske potrepštine za korisnike Prihvatilišta za beskućnike u Kaštel Gomilici te druge socijalno ugrožene obitelji s područja grada.
2. a razred veterinarskih tehničara, u kojem ima i nekoliko učenika iz našeg učeničkog doma, su se odazvali ovoj akciji zajedno sa svojim nastavnicima i prikupili osnovne namirnice u nadi da će im tako uljepšati blagdane.

Donirane potrepštine je preuzela tajnica udruge gospođa Bernarda Janković zahvalivši se učenicima na njihovoj  humanosti. 

 

Izvor: Marija Jerkunica, dr. vet. med.
Grafička obrada: Andrijana Skelić, prof.

 

4./2024.

Volonteri "Vite" animirali "Našu dicu"

Lucija, Petra i Dominik su 22. 04. kao volonteri našeg domskog kluba "Vita" oživjeli prostor Udruge "Naša dica" kroz raznolike aktivnosti sa korisnicima udruge - djecom koja najviše uče kroz igru.

Na raspolaganju su im  bile memoris kartice za poticanje pamćenja, plastelin za kreativno izražavanje i oblikovanje te zabava u bazenu ispunjenim  šarenim  loptama  i kockama. 
Ove aktivnosti pružaju djeci priliku za igru i zabavu te  međusobno druženje, sve pod budnim okom posvećenih volontera  koji su uvijek bili tu kako bi im pružili podršku.


 

Izvor: Marija Jerkunica, dr. vet. med.
Grafička obrada: Andrijana Skelić, prof.

 

5./2024.

Volonteri u domu Miljenko i Dobrila

Da bi učenik postao volonter doma za nezbrinutu djecu  Miljenko i Dobrila u Kaštel Lukšiću  mora prijeći "dug put" tj. strogu i detaljnu provjeru. Provode je pedagozi i psiholozi doma: "tete"  Veronika, Iva, Zorica... Pedagoginja Veronika nam je dala upute koje su volonteri trebali ispuniti. Svi potrebni podaci o našim učenicima su poslani voditeljici doma. Slijedio je  razgovor s psihologom. On procjenjuje tko od zainteresiranih učenika naše škole može volontirati kod njih, a tko ne. Volonteri su djeci važan dio podrške.

Učenici moraju biti  pouzdani i odgovorni. Obavezati  se i da jednom tjedno posjećuju svog malog prijatelja koji bi ih  čekao i veselio se susretu s njima. Taj se dogovor ne smije prekršiti niti razočarati mališana. Jednom kad su odabrani, volonteri dolaze u dom prema dogovorenom rasporedu.
Lucija, Paulina i Marta su učenice 2. a razreda veterinarskih tehničara i redovito već par mjeseci posjećuju dom i svoje nove prijatelje. Lucija je i učenica koja živi u našem učeničkom domu.

Dodijeljena  su im  djeca 4 - tog razreda osnovne škole. U domskom dnevnom boravku igraju društvene igre ili idu u šetnju , na sladoled ili palačinke. Puno razgovaraju pružajući im i emocionalnu podršku. Pomažu im i s domaćim zadaćama te  pripremama za testove.

Upisuju se i u knjigu volontera u kojoj je zabilježen dan, sat i razlog dolaska. U domu djeca moraju biti do 18 sati. Svaka aktivnost je pažljivo nadgledana od strane stručnog osoblja doma koji zajedno s volonterima doprinose kvaliteti života djece bez roditeljske skrbi. 

Obzirom da je riječ o maloljetnicima ovaj put bez fotografija :-).

 

Izvor: Marija Jerkunica, dr. vet. med.

 


Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
Oglasna ploča
Hrvatska danas

VIRTUALNA KNJIŽNICA 2023/24

Razglednica naše škole

Učenička zadruga

Prognoza za Kaštela
 

Globe projekt

EDIT ICT ŽUPANIJA


E-medica

Kalendar
« Lipanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

CMS za škole logo
Srednja škola "Braća Radić" Kaštel Štafilić / Put poljoprivrednika bb, HR-21217 Kaštel Štafilić / ss-bracaradic-kastelstafilicnehaj.skole.hr / ured@ss-bracaradic-kastelstafilicnehaj.skole.hr
preskoči na navigaciju