preskoči na sadržaj

Srednja škola "Braća Radić" Kaštel Štafilić

Vremeplov

 

 

U Nehaju, na rubu Kaštel Štafilića, prije više od pola stoljeća izgrađena je zgrada u kojoj je danas smještena Srednja škola Braća Radić.

Zgrada škole nalazi se u pravom dalmatinskom okružju vrtova, vinograda, maslinika, mediteranskog bilja te mirisa mora i  tamarisa s obližnjih plaža.

Tijekom 1959. u ovu zgradu je uselio Poljoprivredni tehnikum Iz Kaštel Lukšića iz kojega će nastati buduća Poljoprivredna škola. Šezdesetih godina nasljeđuje Šumarsku školu iz Splita pa mijenja ime u Poljoprivredno - šumarski centar.

Na školovanje dolaze učenici iz svih krajeva Dalmacije pa je stoga 1963. godine izgrađen učenički dom, čiji se okoliš godinama kontinuirano oplemenjuje radom učenika i djelatnika.

Krajem osamdesetih i početkom devedesetih godina uložena su velika materijalna sredstva za preuređenje i opremanje zgrade škole i Učeničkog doma. Škola je dobila novo ime - Srednja škola „Braća Radić".

Krajem 90-tih upisana je prva generacija učenika opće gimnazije (šk. god. 1998./1999.). Nastava za naše gimnazijalce bila je organizirana u prostorima osnovne škole u Kaštel Gomilici. Od školske godine 2014./2015. nastava za programe opće i jezične gimnazije odvija se u Kaštel Novom.

Obrazovni programi i aktivnosti

Škola danas ima dvije zgrade: u Kaštel Štafiliću – Nehaju  održava se nastava za strukovne programe, a u Kaštel Novom nastavu pohađaju učenici opće i jezične gimnazije.

U strukovnim programima veterine, poljoprivrede i prehrane učenici se mogu osposobljavati u trogodišnjim i četverogodišnjim zanimanjima. Trogodišnja zanimanja su mesar, pekar i cvjećar, te pomoćna zanimanja  –  cvjećar i vrtlar. Četverogodišnja zanimanja su: veterinarski tehničar, agrotehničar, agroturistički tehničar, prehrambeni tehničar i tehničar nutricionist .

U zgradi u Nehaju uređene su sve učionice, knjižnica, kabinet računalstva, dva laboratorija za biokemiju i mikrobiologiju, analitičku i organsku kemiju, potom laboratorij za pedologiju i vinarstvo te kabinet za poljoprivrednu mehanizaciju. U novije vrijeme uređen je kabinet za cvjećare, obnavljaju se staklenici, uređuje školski vrt začinskog i ljekovitog bilja, a otvoren je i nutricionistički praktikum.

U podrumu škole nalazi se vinski podrum, a u dvorišnom dijelu izgrađena je veterinarska stanica za male životinje. U školskome perivoju nalaze se rukometno, nogometno i odbojkaško igralište, a u samoj zgradi postoji i mala dvorana sa svim sportskim rekvizitima. 

U sklopu škole djeluje učenički dom s vlastitom kuhinjom i blagovaonicom, raznim  popratnim sadržajima te prostorom za učenje i druženje korisnika. Dom organizira različite aktivnosti za svoje korisnike.

Naši učenici,  kao i korisnici Doma, uspješno sudjeluju na lokalnim i državnim smotrama te županijskim i državnim natjecanjima u općim predmetima, strukovnim sadržajima i sportskim kategorijama.

U školi djeluje i Učenička zadruga Trišnja kroz brojne sekcije. Škola surađuje s lokalnom zajednicom i aktivno sudjeluje u događanjima koja organizira grad Kaštela, Turistička zajednica grada Kaštela, Muzej grada Kaštela, Gradska knjižnica Kaštela, Društvo Bijaći - udruga za očuvanje kulturne baštine Kaštela (Fešta od boba, Kaštelansko kreativno proljeće, Dani kruha, razne humanitarne i ekološke akcije). U svibnju svake godine Škola organizira vlastitu eko-akciju Clean up the med. Od 2014. godine ima i zapaženu suradnju sa školama iz inozemstva; iz Njemačke, Italije, Budimpešte, Poljske, Portugala i Argentine.

Škola sudjeluje i uspješno provodi brojne projekte financirane od strane Ministarstva turizma, Ministarstva poljoprivrede, Europske unije i Europskog socijalnog fonda te drugih izvora.

Svi rado ističemo da je budućnost naše zemlje u turizmu i poljoprivredi, pa potaknuti tom vizijom, očekujemo još veći broj učenika u našim obrazovnim programima. Kao odgojno-obrazovna ustanova s dugom tradicijom i iskustvom, naša škola može ponuditi  kvalitetno  obrazovanje u zanimanjima koja su od temeljne važnosti za razvoj Splitsko-dalmatinske županije, ali i šire regije.

Po čemu je naša škola drugačija od ostalih?

 • jedinstvena lokacija: školske zgrade smještene su u ugodnoj oazi zelenila i mira s pogledom na Kaštelanski zaljev
 • izvrsna opremljenost i uvjeti za izvođenje teorijske nastave u svim predmetima, praktične nastave te laboratorijskih vježbi
 • strukovni programi uključuju izborne nastavne predmete vezane za mediteransko podneblje i održivi razvoj
 • posebna pozornost ekologiji i očuvanju okoliša
 • zavidna kvaliteta obrazovanja
 • dobro osmišljena i organizirana terenska nastava
 • brojne izvannastavne aktivnosti
 • mogućnost uključenja u edukativne i kreativne sekcije Učeničke zadruge Trišnja
 • mogućnost sudjelovanja na brojnim smotrama i natjecanjima
 • sva gimnazijska odjeljenja nastavu imaju samo u jutarnjoj smjeni
 • svi učenici strukovnih programa nastavu petkom imaju samo u jutarnjoj smjeni
 • internacionalne suradnje i učeničke razmjene (Njemačka, Italija, Mađarska, Poljska, Portugal)
 • interkontinentalna učenička razmjena sa školom iz Argentine
 • realizacija učeničke prakse u inozemstvu kroz provedbu Erasmus + projekata
 • Učenički dom: toplo, ugodno, prijateljsko i poticajno ozračje

Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
Oglasna ploča
VIRTUALNA KNJIŽNICA 2021/22

Prognoza za Kaštela
 

Globe projekt

Razglednica naše škole

EDIT ICT ŽUPANIJA


Učenička zadruga

Hrvatska danas

E-medica

Kalendar
« Siječanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

CMS za škole logo
Srednja škola "Braća Radić" Kaštel Štafilić / Put poljoprivrednika bb, HR-21217 Kaštel Štafilić / ss-bracaradic-kastelstafilicnehaj.skole.hr / ured@ss-bracaradic-kastelstafilicnehaj.skole.hr
preskoči na navigaciju