preskoči na sadržaj

Srednja škola "Braća Radić" Kaštel Štafilić

Čuvari baštine

15.3.21.

Spolije – zaboravljeni svjedoci civilizacijskog kontinuiteta u Kaštelima naziv je projekta učenika SŠ „Braća Radić“ iz Kaštel Štafilića, odobrenog u okviru programa Čuvari baštine Centra izvrsnosti SDŽ.

Spolije su termin u arhitekturi koji označava ugradnju kamenih elemenata i dijelova skulptura kao građevnog materijala u nove arhitektonske sklopove. Spolija na kaštelanskim kućama, crkvama, zidovima ima značajan broj i svjedoče o kontinuitetu civilizacija, suživotu i praktičnom životu na području našeg grada. Smatramo da su ti mikrolokaliteti skrivena blaga naših sedam mjesta, uglavnom nepoznata, a u kulturnom i turističkom smislu atraktivna.

Cilj je projekta, u kojem sudjeluju učenici drugih i trećih razreda gimnazije s profesoricama Radojkom Hrgović, Andrijanom Skelić i Sanjom Rozga, istražiti, popisati i dokumentirati spolije u gradu, zabilježiti priče i anegdote lokalnog stanovništva koje živi u ili oko građevina ukrašenih tim vrijednim artefaktima, cijeli projekt dokumentirati fotografijama i video zapisom. Ovisno o epidemiološkoj slici, projekt ćemo završiti izložbom u dvorcu Vitturi u Kaštel Lukšiću čime se želimo predstaviti kao svjesni čuvari baštine i aktivni sudionici kulturnog i javnog života grada Kaštela.

Nakon prvih online sastanaka i popuštanja epidemioloških mjera, posjetili smo Arheološki odjel Muzeja grada Kaštela gdje nam je muzejska savjetnica gđa Ivanka Kamenjarin održala predavanje o spolijama u našem gradu te nas uputila na stručnu literaturu koju valja istražiti. Nakon mudro sročenih pitanja, gđa Kamenjarin nas je neprecizno uputila u susjedstvo gdje bismo mogli pronaći poneku sućuračku spoliju. I tako je krenula prva potraga, u Kaštel Sućurcu. Zahvaljujući susretljivosti lokalnog stanovništva, uz puno smijeha, zabilježili smo prve priče o spolijama, šjor Ivan nam je čak pomicao cijevi svog klima uređaja da bismo bolje vidjeli i da bi fotografija bila dobra. I tako smo, neočekivano, snimili prve fotografije. Nekoliko ugodnih sati proveli smo u šetnji sućuračkim kaletama, podižući poglede prema gornjim katovima kamenih kuća, gledajući dovratke i raspravljajući gdje bi mogle biti ugrađene spolije. Najbolje je atmosferu oslikao Duje: „Mogli bismo sutra nastaviti, umjesto u školu….“ Sutra ćemo ipak u školu, a nakon što malo proučimo literaturu, nastavit ćemo istraživanje po ostalim Kaštelima.

Radojka Hrgović, prof.


Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
Oglasna ploča
VIRTUALNA KNJIŽNICA 2021/22

Prognoza za Kaštela
 

Globe projekt

Razglednica naše škole

EDIT ICT ŽUPANIJA


Učenička zadruga

Hrvatska danas

E-medica

Kalendar
« Siječanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

CMS za škole logo
Srednja škola "Braća Radić" Kaštel Štafilić / Put poljoprivrednika bb, HR-21217 Kaštel Štafilić / ss-bracaradic-kastelstafilicnehaj.skole.hr / ured@ss-bracaradic-kastelstafilicnehaj.skole.hr
preskoči na navigaciju