preskoči na sadržaj

Srednja škola "Braća Radić" Kaštel Štafilić

Učeničke razmjene Šk. god. 2023./2024.

4./24.

Učenička razmjena - LICEO SCIENTIFICO e LINGUISTICO STATALE "FEDERICO II DI SVEVIA", Altamura, Italija

 

Sedmero učenika trećih razreda opće i jezične gimnazije sudjelovalo je  u učeničkoj razmjeni sa školom iz Italije Liceo Scientifico e Linguistico Federico II di Svevia u Altamuri, regija Puglia u pratnji profesorice Željke Badrov od 15.do 22.4. 2024.godine.

Posjetili smo gradove Alberobello, Polignano a Mare, Matera, Lamalunga i Gravina. Predstavljali smo školu i grad na ceremoniji otvaranja Međunarodnog tjedna koji je slavio svojih 25 godina održavanja. Učenici su sudjelovali na raznim radionicama na temu umjetnosti, filma, slenga, književnosti i znanosti. Također su posjetili i školske laboratorije.

Dobili smo  posebnu zahvalu za izradu filma u natjecanju koje organizira talijanska škola na temu Svijet u budućnosti - između prošlosti i budućnosti. 


 

Profesorica  engleskog i talijanskog jezika Željka Badrov je bila predsjednica međunarodnog žirija koji je uključivao članove iz Italije, Mađarske, Njemačke, Španjolske, Kine i Argentine a  koji je dodjeljivao nagrade za najbolje video uratke na svečanoj ceremoniji.

Bilo nam je divno i veselimo se što ćemo ubrzo uzvratiti gostoprimstvo našim talijanskim prijateljima. Non vediamo l'ora 😊.

Izvor: Željka  Badrov, prof.

 


Razmjena učenika Šk.god. 2018./19.

4./19.

Učenička razmjena - Altamura 2019.

 Osmero učenika trećih razreda gimnazije SŠ „Braća Radić“ uputili su se dana 4.4. u Italiju u grad Altamuru povodom učeničke razmjene sa prirodoslovnom gimnazijom „Federico II di Svevia“ u pratnji nastavnica talijanskog jezika Ilone Duišin i Željke Badrov te ravnateljice Marije Kezele.

Veoma uzbuđeni zbog skorog susreta sa svojim talijanskim domaćinima, učenici su jedva čekali dolazak u Altamuru. Kroz naš osmodnevni boravak učenici su imali priliku razgledati gradove Bari, Altamuru, Ostuni, Alberobello te grad Materu koji je proglašen europskim gradom kulture u 2019. godini. Učenici i nastavnicu su uživali u upoznavanju novih gradova i učenju o kulturi i običajima južne Italije i regije Puglia.
Također su učenici posjetili i gimnaziju u Altamuri  te su iz prve ruke mogli vidjeti kako izgleda nastava u toj školi i čime je sve opremljena. Posjetili smo i tvornicu tvrtke Dimarno koja se bavi proizvodnjom i prodajom pekarskih i slastičarskih proizvoda kao i prozvodnjom sladoleda. Vlasnik tvrtke i njegov sin su nam pokazali svoje skladišta i održali prezentaciju o svojoj tvrtci i o svemu čime se ona bavi. Nakon razgledavanja učenici su se mogli poslužiti raznim slasticama i kroasanima.

Bili smo u Altamuri za vrijeme Međunarodnog tjedna pa su osim nas ugošćeni bili profesori i učenici iz Kine, Njemačke, Izraela i Argentine. Učenici kao i profesor imali su priliku družiti se sa učenicima i profesorima iz drugih zemalja. U sklopu tog tjedna sve grupe su trebale predstaviti svoju školu i mjesto iz kojeg dolaze ispred cijelog auditorijuma.
Uz prezentacije o sebi naši učenici su trebali izložiti svoju prezentaciju na temu „Legami“ (veze) što je bila tema Tjedna. Naši učenici su pisali o sličnostima i razlikama Dalmacije i Italije na poljima geografskih obilježja, arhitekture, običaja i jezika. Na završnoj ceremoniji učenici su također predstavili svoje zemlje kroz ples i pjesmu. Naši učenici su plesali monfrinu.
Osim edukativnih sadržaja bilo je tu i zabave kao mjuzikl talijanskih učenika na temu korijena kroz razdolje od 60 godina  s obzirom da je škola obilježavala 60 godina postojanja. Ova razmjena nam je omogućila susret sa drugačijim ljudima, iz drugačijih govornih područja, različitih kultura i običaja te nam je proširila vidike i pomogla da steknemo puno novih prijatelja. Za oproštaj, naši talijanski prijatelji su nam pripremili pravu  gozbu a učenici su se svi skupa oprostili kroz glazbu i ples. Učenici su bili oduševljeni kako su ih talijanske obitelji primile u svoj dom.

Sretni, ali i pomalo tužni oprostili smo se od svih prijatelja i uputili se kući punih kofera poklona te srca punih uspomena i doživljaja. Do novih susreta! Arrivederci!

 

9./18.

Učenička razmjena - LICEO SCIENTIFICO e LINGUISTICO STATALE "FEDERICO II DI SVEVIA", Altamura, Italija

ALTAMURINI U HRVATSKOJ

I ove godine smo ugostili Talijane u uzvratnom posjetu a u sklopu učeničke razmjene sa školom iz Altamure - Liceo Scientifico e linguistico statale “Federico II di Svevia”. Ekipa iz Altamure je u našim obiteljima boravila od 21. do 28.9.2018. U tih tjedan dana smo bili na nekoliko izleta, a uz to smo im  priredili obilazak naše škole, niz radionica i upoznavanje s učenicima drugih razreda.

Posjetili smo Šoltu, Brač, Salonu, Split, Trogir; prošetali po Kaštelima i pokazali im kako provodimo naše slobodno vrijeme.
Aktiv prehrane je organizirao radionicu, pa smo pripremali energetske pločice pod vodstvom profesorice Petrane Pupić. Na sljedećoj radionici nas je profesorica Daria Maljković poučila o korisnim kukcima i važnosti njihovog održanja nakon čega smo i izradili hotel za kukce …. 
Dani su nam prošli u druženju i učenju brzo i veselo, a bez sumnje najljepše iznenađenje koje su nam priredili bio je talijanski specijalitet – tjestenina s umakom od tikvica i pršutom. 


Da zaključimo, već spomenuta razmjena učenika obogatila nas je novim prijateljstvima i prekrasnim uspomenama koje ćemo zasigurno pamtiti cijeli život.
 

Više u našoj fotogaleriji


Razmjena učenika

4/18

Učenička razmjena - LICEO SCIENTIFICO e LINGUISTICO STATALE "FEDERICO II DI SVEVIA", Altamura, Italija

I ove godine naša je škola sudjelovala u razmjeni učenika sa školom iz Italije od 12.4.2018. do 21.4.2018. S učenicama (Doris, Darija, Anamarija, Lana, Iva i Ana) na put brodom iz Splita krenule su profesorice Anita Bujas i Olivera Dropuljić te ravnateljica Marija Kezele. Na  ovogodišnjoj razmjeni su sudjelovali učenici iz Argentine, Njemačke, Francuske, Kine i Hrvatske. Tema ovogodišnje razmjene je bila Metamorfoze.

Put smo nastavile iz Ancone vlakom do Barija te se smjestile u svoje talijanske obitelji. Tijekom boravka u Italiji posjetile su predivne gradiće južne Italije kao što su Matera, Alberobello, Bari, Trani, Binetto, Monopoli, Polignano, itd. te obogatile svoja znanja iz povijesti obilaskom Pompeja.

Također smo u tih devet dana stekle nova prijateljstva, vidjele kako naši talijanski vršnjaci provode svoje slobodno vrijeme,  upoznale talijansku, ali i druge svjetske kulture i naravno, kušale talijanske specijalitete. Učenice su se dobro zabavile i preporučuju drugim učenicima da se i oni iskušaju u istom. Porućuju da je iskustvo nezaboravno, a sreća golema.

Više klikom ovdje

4/18

Učenička razmjena - gimnazija „Szent Laszlo“,  Budimpešta, Mađarska

 

Prošlog tjedna učenici naše škole išli su na uzvratni posjet u Budimpeštu povodom učeničke razmjene s gimnazijom „Szent Laszlo“. Tijekom boravka u glavnom gradu Mađarske učenici su posjetili mnoštvo znamenitosti i okolnih gradova i jezero Balaton. Tijekom petodnevnog posjeta odlično smo se zabavili stoga smo odlučili podjeliti s vama naše iskustvo.

1.DAN

Nakon devetosatnog putovanja u jutarnjim satima stigli smo pred njihovu školu. Gimnazija „Szent Laszlo“ je jedna od najstarijih Budimpeštanskih škola koja radi od 1915 god. Svake godine upisuju 6 razreda različitih smjerova. U 13:00 h otišli smo u obližnji restoran na ručak. Poslije toga otišli smo u domove naših domaćina koji su nas srdačno dočekali. Nakon upoznavanja, premoreni, otišli smo spavati.

2.DAN

Nakon doručka u jutarnjim satima našli smo se u školi sa svojim profesorima te otišli u razgledavanje starog dijela centra grada. Posjetili smo Budimski dvorac i Ribarsku utvrdu koja nas je jako dojmila zbog svoje veličine i stila.

Nakon razgledavanja imali smo ručak u centru, te smo poslije toga otišli do Parlamenta. Iznad ulaza u Parlament ugledali smo grbove hrvatskih županija. Također smo obišli i Trg heroja. Polako smo se vratili u kuće domaćina i priveli još jedan lijepi dan kraju.

3.DAN

Sljedećeg jutra smo posjetili dvorac u Višegradu koji je najpoznatiji po ostacima srednjovjekovne utvrde i ljetnog dvorca Hrvatsko-Ugarskog kralja Matije Korvina I. Zatim je usljedilo malo zabavnih trenutaka na bob stazi, te ručak u obližnjem gradu- Szentendreu.

4.DAN

Četvrtog dana smo posjetii grad Tihaniju i najveće jezero u Europi - Balaton. Tamo su nas dočekala dva predivna bijela labuda. Kada smo se vratili u Budimpeštu posjetili smo  Margitin otok koji je smješten na Dunavu.

5.DAN 

Posljednji dan obilazaka posjetili smo Godollo dvorac koji je bio ljetna rezidencija Habsburgovaca. Nakon ručka na veliku želju učenika otišli smo u razgledavanje Budimpeštanskog zoološkog vrta.

6.DAN

Nakon doručka u 10:00 h pozdravili smo se sa svojim domaćinima te sretni i zadovoljni svime što smo vidjeli i doživjeli kenuli smo na put prema svojim domovima.

Ovo putovanje bi smo voljeli ponoviti i ovim putem zahvaljujemo svima koji su sudjelovali u organizaciji ovog predivnog putovanja, a posebno profesoricama Iloni Duišin koja nas je pratila na ovom putovanju.

*******************************

Učenička razmjena - LICEO SCIENTIFICO e LINGUISTICO STATALE "FEDERICO II DI SVEVIA", Altamura, Italija
 

Altamura 2018.

Altamura 2017.

Altamura 2016

Altamura 2015

                     ********************************

Učenička razmjena - Centro agrario regional, Venado Tuerto, Argentina

Vamos a la playa 2015

                     ********************************

Učenička razmjena Kaštela - Lindlar, Njemačka

Lindlar 2016

Lindlar 2015

                     ********************************

Od školske godine 2007./2008. traje uspješna suradnja SŠ"Braća Radić" i Poljoprivredno-prehrambene katoličke škole iz Graza.
Škola obrazuje učenike u sličnim programima kao i SŠ"Braća Radić" (poljoprivredni, prehrambeni, agroturistički i gimnazijski program),
a u okviru škole se nalazi i učenički dom.

         

 

10./14.

Ukoliko želite vidjeti kako su naši učenici proveli vrijeme u Grazu kod svojih kolega, učenika Poljoprivredno prehrambene katoličke škole, koja su nova iskustva stekli kliknite ovdje 

 

Izvor: Željana Bašić,prof.

5./13.

Austrijanci u posjetu našim veterinarima

Za naše goste učenike iz Austrije je 23.05.13. organiziran rad u okviru Aktiva veterine, pa su poslušali zanimljiva predavanja i učestvovali u radionicama.
Uz to su im i uručeni simbolični pokloni koje su pripremili učenici veterine, kako bi im ovaj susret ostao u trajnom sjećanju

Profesorica  Ela  Radovan  je održala predavanje na Engleskom jeziku o  „Mijazama kod domaćih životinja“. Skupa sa našim gostima predavanje su slušali i učenici 3.a razreda

Profesor Mirko Tocilj je održao predavanje o  „Hrvatskim pasminama ovaca „ i Hrvatskim pasminama  koza“,  naši gosti su se pri  tom družili sa  učenicima 2. a razreda veterine.

Nakon predavanja su organizirane radionice u kojima su svi učenici aktivno sudjelovali.


Više: Austrijanci kod veterinara

                             Pripremio: Mirko Tocilj, dr.vet.med.

10./11.

Svoju impresiju boravka u Grazu sa nama je podijelila prof. Zdravka Đapić Vučemilović
(pogledaj prezentaciju Razmjena učenika-putovanje iz Kaštela u Graz)

 

 

5./11.

Od školske godine 2007./2008. traje uspješna suradnja SŠ"Braća Radić" i Poljoprivredno-prehrambene katoličke škole iz Graza. Škola obrazuje učenike u sličnim programima kao i SŠ"Braća Radić" (poljoprivredni, prehrambeni, agroturistički i gimnazijski program), a u okviru škole se nalazi i učenički dom.

Začetnica ideje o suradnji  je profesorica Andrea Vidak, koja predaje hrvatski  jezik. Njeni  učenici su Austrijanci koji  su izabrali učenje hrvatskog jezika kao drugog stranog jezika.
Za vrijeme razmjene učenici  imaju detaljan i vrlo intenzivan program stručnih i edukativnih aktivnosti te  upoznavanje kulturne baštine, prirodnih znamenitosti i običaja naše zemlje.

Osam  učenika iz Graza, u pratnji ravnateljice mr.sc. Ingrid  Weinhandl i prof. Andree Vidak, stiglo nam je zadnjeg tjedna u  svibnju i smješteni su u našem Učeničkom domu.
Za vrijeme boravka učenika u našoj školi učenici se međusobno druže, zajedno odrađuju praktičnu nastavu, odlaze na obilaske i izlete.

Ove godine učenici su se  družili razgledavajući Botanički vrt u Kaštel Lukšiću, Muzej Grada Kaštela, Klišku tvrđavu, Salonu, Trogir, Spilju Vranjaču, Dubrovnik (Učenički dom časnih sestara Paola di Rossa), Makarsku, Split, NP Krka , Šibenik, Primošten, Kanjon Cetine  i Omiš,...

Učenici su također  odradili niz zadataka na praktičnoj nastavi u školskom stakleniku, maslinarskoj stanici i nutricionističkom praktikumu.

Radionica iz Mikrobiologije s temom „Gramm-ovo bojanje bakterijskih stanica „  koju je  prof. Zdravka Đapić Vučemilović održala na engleskom i njemačkom jeziku izazvala je oduševljenje i učenika i nastavnika.

Svoje slobodno vrijeme učenici su provodili u međusobnom druženju, kupanju i  shoppingu,...
Nakon dinamičnog tjedna vjerujemo da su svi puni utisaka  i da će im  boravak u Kaštelima ostati u nezaboravnom sjećanju.

Učenici  SŠ"Braća Radić" će u u listopadu 2011. godine krenuti u  uzvratni posjet svojim kolegama u Graz. Prilika je to za stjecanje novih iskustava i razvijanje trajnijih prijateljstava te se veselimo nastavku ove lijepe suradnje.  

Više: fotogalerija

Pripremili: Mirna Luketin, dipl.knjižničarka

 

10./10.

Marija,  Marta,  Mato,  Anđela, Mario i Marijana u pratnji prof. Danilo su bili gosti Poljoprivredno prehrambene škole u Grazu. Vratili su se puni utisaka i ljepih uspomena koje su odlučili podijeliti sa nama (pogledaj prezentacije Austrija 2010 i Austrija2010-1)

Pripremile: Marija, Marijana i Marta

 

05./09.

I ove školske godine u uzvratni posjet od 23. do 30. svibnja 2009. nam je stigla grupa učenika trećeg i četvrtog razreda poljoprivredno - prehrambenog programa škole PRIVATE HÖHERE LEHRANSTALT FÜR LAND-UND ERNÄHRUNGSWIRTSCHAFT DES SCHULVEREINS DER GRAZER SCHULSCHWESTERN iz Graza - Austrija.

U posjet su nam stigli Maximilian, Karin, Beate i Margret sa svojom profesoricom hrvatskog jezika gđom Andreom Vidak. Pored engleskog jezika ovi učenici uče i hrvatski jezik kao drugi strani jezik.

Učenici su se upoznali s obrazovnim programima u našoj školi, razgledali školske prostorije, susreli se i družili s našim učenicima te sudjelovali u praktičnoj nastavi u školskom stakleniku, vinskom podrumu i  nutricionističkom praktikumu.
U školskoj knjižnici su sudjelovali u maloj multikulturalnoj radionici na engleskom jeziku s temom tipičnog dana učenika njihove i naše škole, a pridružili su se i učenici 3.b koji će na jesen otići u uzvratni posjet njihovoj školi.

Za vrijeme svog boravka posjetili su znamenitosti Trogira, Botanički vrt u Kaštel Lukšiću, Muzej grada Kaštela i  dvorac Vitturi, tvrđavu Klis, staru Salonu, Maslinarsku stanicu i uljaru u Kaštel Starom, panoramski razgledali Kaštela jedrilicom ( što im je omogućeno u suradnji s kap.Berket ), slapove Krke, Skradin, otok Visovac, Manastir Krka, Roški slap, Skradinski buk, Šibenik, Biblijski vrt - Gospa od Stomorije, kanjon Cetine, Poljičku Republiku, Svetište sv. Leopolda u Zakučcu te Dioklecijanovu palaču i uži centar Splita.
Nadamo  se da smo bili dobri domaćini te da će našim gostima ostati u lijepom sjećanju boravak u našoj školi i Kaštelima te da će nas opet posjetiti.

  • više u foto galeriji

Pripremili: Mirna Luketin, dipl.knjižničarka

                   Vinko Tranfić, prof.

 

10./08.

Šestoro učenika naše škole – Ivana Rašetina, Divna Lukić, Antonijo Erceg, Petar Bačić, Ruža Škrobica i Mare Miošić, uz pratnju profesora Živka Skračića, boravilo je u  PRIVATE HÖHERE LEHRANSTALT FÜR LAND UND ERNÄHRUNGSWIRTSCHAFT DES SCHULVEREINS DER GRAZER SCHULSCHWESTERN u Grazu od 19.10.2008 do 26.10.2008.

 Posjet je bio vrlo sadržajan i ispunjen raznovrsnim aktivnostima, za čiju organizaciju domaćini nisu žalili truda. Tijekom tog sedmodnevnog boravka u Štajerskoj naši su se učenici upoznali s kulturnim, prirodnim i povijesnim znamenitostima pokrajine, njenim poljoprivrednim i privrednim potencijalima, te ustrojem srednjeg školstva u sferi poljoprivredno- prehrambrene struke, kao i metodikom rada stručnih predmeta i praktične nastave.

U ponedjeljak26.10. bili smo u samostanu Admont stotinjak kilometara sjeverno od Graza gdje smo vidjeli impozantnu zbirku starih inkunabula i manuskripata. Nakon toga otišli smo na drugi najveći vrhu Austriji, a to je Rumberg – Gumpenstein. Na povratku smo obišli i mjestašce Purgg gdje se nalazi crkvica iz 12 st. s vrlo  dobro očuvanim primjercima bizantskog freskoslikarstva.

U utorak, 27.10je bio rezrviran za posjet starom centru grada. Popodne smo bili na praksi u školskom stakleniku gdje smo s učenicima treće godine obavljali sjetvu povrtlaskih kultura.
Nakon toga smo sudjelovali u izradi nadgrobnih aranžmana koji se prodaju u školi za dan Svih svetih. Navečer istog dana išli smo u obilazak starog grada Schlossberga.
U srijedu, 28.10.bili smo na stručnom izletu u istočnu Štajersku, gdje smo obišli pogon za prešanje bućina ulja, tvornicu octa  i tvornicu čokolade.

U četvrtak 23.10. posjetili smo muzej starog oružja i dvorac Eggenberg. Popodnevni sati su bili rezervirani za vježbe iz nutricionizma. Spremanje i kušanje štajerskih specijaliteta.


U petak, ujutro, 24.10. domaćini su nas odveli na stručnu ekskurziju u posjet mlinu Farina  i tvornici smrznute hrane Meisterfrost.

Subota, 25. 10.bila je rezervirana za izlet u južnu Štajersku, u posjet obiteljskim gospodarstvima, vinskim putevima i podrumima.


U nedjelju ujutro, 26.10.smo se oprostili sa srdačnim domaćinima i vlakom iz Graza krenuli prema Hrvatskoj. 
I ovom se prilikom zahvaljujemo svim našim domaćinima, a naročito ravnateljici škole sestri Sonji Dolesch i školskim sestrama franjevkama, te profesorici Andrei Vidak na golemom trudu koji su uložili u organizaciji našeg posjeta.

  • Više u foto galeriji

Pripremio: Živko Skračić, prof.

 

5./08.

Krajem prošle školske godine u posjet nam je stigla grupa učenika trećeg razreda poljoprivredno - prehrambenog programa škole PRIVATE HÖHERE LEHRANSTALT FÜR LAND UND ERNÄHRUNGSWIRTSCHAFT DES SCHULVEREINS DER GRAZER SCHULSCHWESTERN iz Graza.
Naši učenici se u listopadu pripremaju uzvratiti posjet.
U pratniji profesora Živka Skračića učenici :
Petar Bačić (3.b biljna  proizvodnja),
Mare Miošić (3.b biljna  proizvodnja),
Ruža Škrobica (3.b fitofarmaceut),
Antonijo Erceg (4.b biljna proizvodnja),
Divna Lukić (4.b fitofarmaceut),
Ivana Rašetina (4.b fitofarmaceut)
19. listopada 2008. u poslijepodnevnim satima  kreću za Graz, Austrija gdje će boraviti do 26. listopada 2008. Učenici će razmjenjivati stečena stručna znanja i iskustva sa svojim kolegama.


 


Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
Oglasna ploča
Hrvatska danas

VIRTUALNA KNJIŽNICA 2023/24

Razglednica naše škole

Učenička zadruga

Prognoza za Kaštela
 

Globe projekt

EDIT ICT ŽUPANIJA


E-medica

Kalendar
« Lipanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

CMS za škole logo
Srednja škola "Braća Radić" Kaštel Štafilić / Put poljoprivrednika bb, HR-21217 Kaštel Štafilić / ss-bracaradic-kastelstafilicnehaj.skole.hr / ured@ss-bracaradic-kastelstafilicnehaj.skole.hr
preskoči na navigaciju