preskoči na sadržaj

Srednja škola "Braća Radić" Kaštel Štafilić

Začinsko i ljekovito bilje

                                                       

Vrt ljekovitog i začinskog bilja


U krugu naše škole, uz školski park, maslinik, staklenik, igralište, Đački dom, veterinarsku ambulantu nalazi se i školski vrt ljekovitog i začinskog bilja. Rado ćemo vas provesti kroz taj vrt i neka događanja u njemu.

Radi se o malom vrtu neobična trokutasta oblika. Kao posebnost ovoga vrta ističemo staru kamenu kućicu i pored nje staru murvu. Pretpostavljamo da i kućica i murva imaju preko sto godina.

Vrt okružuju visoki čempresi koje su posadili učenici prvih generacija ove škole što znači da su čempresi stari preko 50 godina.

Zbog nagnutosti terena u vrtu su izgrađene terase, a zidići terasa izgrađeni su od benkovačkog kamena. Između terasa vijuga staza koja vodi do proširenja ispred kućice. 
I staza i proširenje su popločani benkovačkim kamenom.
Terase je osmislila i izgradila profesorica Vjera Jurić sa svojim učenicima. Ona je sada u zasluženoj mirovini.
U vrtu imamo dvije kamenjare, jedna je prirodna, a drugu smo izgradili; planiramo izgraditi još jednu i to čim nabavimo odgovarajuće kamenje.  

                                                                                  
Kroz vrt prolazi javni put, što ima svoje prednosti, ali i nedostatke.

Kada je vrt u punoj vegetaciji, kroz 4., 5. i 6. mjesec, u njemu raste preko 70 biljnih vrsta, uglavnom su to ljekovite i začinske vrste, ali ima i ukrasnih.

Vrt je od početka zamišljen kao velika učionica na otvorenom gdje učenici mogu vidjeti različite biljke u svim njihovim fazama rasta i razvoja, a to znači od sjemenke do potpuno razvijene biljke. 

O vrtu se brinu učenici poljoprivrednih zanimanja za vrijeme praktične nastave, a to su agroturistički tehničari, fitofarmaceuti i poljoprivredni tehničari - opći. Povremeno u vrtu nastavu imaju i učenici drugih zanimanja npr. tehničar nutricionist koji u svom programu imaju predmet Ljekovito bilje. Međutim, u vrtu često borave mnogi učenici za vrijeme velikog odmora kao i prije i nakon nastave.

Što sve radimo u vrtu?


U začinskom, kako ga od milja zovemo, radimo puno toga: kopamo, gnojimo, sijemo, sadimo, njegujemo biljke, beremo ih, sušimo, gradimo kamenjare, radimo tinkture, uljne iscrpine, potpourri i svašta nešto.

U vrtu volimo pričati priče i legende o biljkama, ali ponekad, vjerovali ili ne, za lijepih sunčanih dana biljke nekom čarolijom progovore ljudskim glasom. Naravno, radi se o igrokazu kojeg su učenici 3.e osmislili i izveli prošle godine.

Tada smo u vrt pozvali sve učenike i djelatnike jutarnje smjene kao i susjede koji žive u blizini vrta i za vrijeme velikog odmora izveli smo glazbeno- scenski igrokaz pod nazivom Začinimo jutro.
Moramo još pojasniti zašto je ovo glazbeno- scenski igrokaz, e pa zato što Krešimir za vrijeme prvog dijela igrokaza, kao podlogu, svira na klavijaturama Vivaldijevo Proljeće. A u drugom dijelu Ante je improvizirao na gitari. Dakle, igrokaz se sastoji od dva dijela, prvi dio nazvali smo Razgovor s biljkama , a drugi dio Legenda o lovoru
 

 

Tog jutra, nakon igrokaza, svi prisutni su bili pozvani da zavire u košare pune mirisnog bilja koje smo rasporedili po vrtu i da komponiraju vlastitu mirisnu simfoniju u malenim košaricama od grančica koje smo za tu prigodu izradili.

  

Naša škola je svih ovih godina suorganizator Kaštelanskog praznika cvijeća, pa je tako prošle godine u sklopu te manifestacije u školskom vrtu ljekovitog i začinskog bilja održana radionica Dalmacija u mom oku

Naši gosti uživali su u bojama i mirisima dalmatinskog samoniklog bilja - buhača, brnistre, kadulje, muškatne kadulje, smilja,  livadnih trava i drugih biljaka ubranih na padinama Kozjaka. Profesorice Željana Bašić, Ranka Prnjak, Marijana Bjeliš i Sandi Popović zajedno sa svojim učenicima uputile su posjetitelje kako od ovog blaga, kojim Dalmacija obiluje, aranžirati predivne buketiće. Također, bilo je zabavno kreirati vjenčiće od ružmarina, lavande, vriska, kamilice, metvice, matičnjaka i ostalog začinskog i ljekovitog bilja iz našeg vrta. 
                                                            
Svi dobronamjerni posjetitelji vrta uvijek su dobrodošli, ali ugostiti mališane iz vrtića Trešnjica bila je posebna radost.

  

 

A sada bismo se malo hvalili.

Vrt je na 13. Kaštelanskom prazniku cvijeća osvojio prvo mjesto i diplomu u kategoriji osnovnih i srednjih škola.

Isto tako, naša škola je dobila priznanje za izuzetno lijepo uređenje školskog vrta i okoliša koje se dodjeljuje u organizaciji radijske emisije Slušaj kako zemlja diše.

Moramo priznati da nam je ipak najveća nagrada kad od slučajnih prolaznika ili od onih koji u vrtu često borave čujemo :“...kako je lipo ono cviće.....a šta ovo lipo miriše...nemoj gaziti te biljčice...ne bacaj tu smeće, tamo ti je koš.... možete li mi reći koja je ovo biljka...“ itd.

Za ovu godinu, uz redovite radove, pripremamo i novo događanje u vrtu koje će se sastojati od igrokaza pod nazivom Prijem kod kraljice i radionica na štandovima. A sve u svrhu promocije kraljice ljekovitog bilja – kadulje!

Zato vas pozivamo da nam se pridružite kad u našem vrtu bude cvjetala kadulja.

Ali i u svako drugo vrijeme dobro ste došli i u ovaj vrt u kojem ima mjesta za sve i gdje svi možemo  „rasti“ i „cvjetati“  zajedno s našim biljkama!


Voditeljica sekcije: Ranka Prnjak, prof.

 


Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
Oglasna ploča
Hrvatska danas

VIRTUALNA KNJIŽNICA 2023/24

Razglednica naše škole

Učenička zadruga

Prognoza za Kaštela
 

Globe projekt

EDIT ICT ŽUPANIJA


E-medica

Kalendar
« Lipanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

CMS za škole logo
Srednja škola "Braća Radić" Kaštel Štafilić / Put poljoprivrednika bb, HR-21217 Kaštel Štafilić / ss-bracaradic-kastelstafilicnehaj.skole.hr / ured@ss-bracaradic-kastelstafilicnehaj.skole.hr
preskoči na navigaciju