preskoči na sadržaj

Srednja škola "Braća Radić" Kaštel Štafilić

 > Nastava  > Zanimanja
Obrazovni programi

Obuhvaća školovanje u trogodišnjem i četverogodišnjem trajanju za obrazovne profile pomoćni pekar, konditor - slastičar, pekar, mesar, prehrambeni tehničar i tehničar nutricionist. Cilj obrazovanja je osposobiti učenike za samostalan rad u proizvodnji, kontroli, prometu i prodaji živežnih namirnica.

 

Pomoćna zanimanja

Pomoćni pekar – TES  - 3 učenika – NOVO!!!

Učenici tijekom svog školovanja za pomoćnog pekara (TES) po prilagođenom ili individualiziranom programu uz općeobrazovne predmete stječu znanja i vještine iz strukovnih predmeta koje zatim primjenjuju u praktičnoj nastavi. Pomoćni pekar radi jednostavnije poslove u pekarskoj proizvodnji, Nakon završetka trogodišnjeg školovanja stječe nižu stručnu spremu (NSS). Mogućnost zapošljavanja nakon srednjoškolskog obrazovanja je u svakom gospodarskom subjektu koji se bavi pekarstvom, kako javnih, tako i privatnih.

 

Trogodišnja zanimanja

 

    

Za zanimanje pekar, mesar, obrazovanje traje tri godine.
Uz opće obrazovne predmete učenici teoretski i praktično savladavaju znanja i vještine u pojedinim zanimanjima.
Nakon završenog školovanja učenici se zapošljavaju u industrijskoj proizvodnji i obrtništvu.

MESAR (deficitarno zanimanje)

Učenici se osposobljavaju za samostalno obavljanje poslova u mesnoj industriji, za zanatsku i industrijsku obradu mesa te proizvodnju mesa i mesnih proizvoda. Tijekom teorijske i praktične nastave stječu komunikacijske i uslužne sposobnosti, radne navike te pozitivan stav prema radnoj okolini.
Obrazovanje traje tri godine. Prema podatcima Zavoda za zapošljavanje mesar je deficitarno zanimanje i preporučeno je od strane Ministarstva znanosti ,obrazovanja i sporta.

Nakon završenog trećeg razreda moguć  je nastavak školovanja u četverogodišnjem zanimanju uz polaganje razlike  nastavnih predmeta.  
Prednosti i budućnost zanimanja: nakon trogodišnjeg školovanje učenici se mogu brzo zaposliti 

Pekar (deficitarno zanimanje)

Cilj ovog programa je odgoj i obrazovanje učenika za zanatsku i industrijsku pekarsku proizvodnju. Pekar  je togodišnje zanimanje u kojem se učenici obrazuju za samostalno obavljanje poslova u procesu proizvodnje pekarskih proizvoda.
U tijeku školovanja učenici  stječu  opće i strukovne  kompetencija koje omogućavaju uključivanje na tržištu rada.

Prema podatcima Zavoda za zapošljavanje pekar je deficitarno zanimanje , preporučeno je  od strane Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.
Mogućnost zapošljavanja:pekarska industrija i obrtništvo, industrija proizvodnje keksa, proizvodnja tjestenine, proizvodnja zaleđenih pekarskih proizvoda ,  pekare prodajni centri , pripremnice hrane ..
Nakon završenog trećeg razreda moguć  je nastavak školovanja u četverogodišnjem zanimanju uz polaganje razlike predmeta.  
Prednosti i budućnost zanimanja: nakon trogodišnjeg školovanje učenici se mogu brzo zaposliti 

Četverogodišnja zanimanja

Prehrambeni tehničar (izmjenjeni)

Izmijenjeni atraktivni program prehrambeni  tehničar  je četvorogodišnja strukovna kvalifikacija  u kojoj  se učenici  obrazuju  za rad u prehrambenoj industriji, obrtništvu, cateringu, kontroli kakvoće hrane,  kontrolnim i analitičkim laboratorijima  te prometu hranom „od polja do stola“. Program prehrambeni tehničar obogaćen je novim nastavnim  predmetima: kemije hrane, catering, poduzetništvo, marketing, prehrambene tehnologije, poslovna komunikacija, higijena hrane, analiza i kontrola hrane...U tijeku četvorogodišnjeg školovanja učenici  stječu  opće i strukovne  kompetencija koje omogućavaju uključivanje na tržištu rada. Mogu osnovati privatnu tvrtku i samostalno voditi posao čija je djelatnost  vezana za proizvodnju, kontrolu  i distribuciju  hrane. Učenici stječu znaja i vještine u opremljenim školskim laboratorijima i praktikumima i višegodišnji su  prvaci  na Državnim natjecanjima učenika prehrambenih zanimanja.

Što će  prehrambeni tehničari  znati i moći raditi   na radnom mjestu?
Proizvoditi i pripremati  gotovu  i polugotovu hranu  u industrijskim uvjetima, cateringu  i obrtničkim radionicama . Kreirati nove proizvode prema potrebama suvremene proizvodnje hrane  i sve zahtjevnijih potrošača koji teže zdravoj prehrani.
Kontrolirati kvalitetu sirovine, poluproizvoda i gotovih proizvoda te produžiti trajnost proizvoda   tradicijskim i najsuvremenijim metodama  konzerviranja hrane.Izvoditi   fizikalno-kemijske i mikrobiološke  laboratorijske postupke i analize te primijeniti kemijska načela, zakone i metode   u tehnologiji, kontroli hrane.Razviti poslovnu ideju i izraditi poslovni plan, organizirati i voditi poslovanje svoje tvrtke.Provesti poslovnu aktivnost kroz dokumentaciju i primjenjivati marketinške aspekte poslovanja .
Nakon položene Državne mature, moguć je nastavak školovanja na svim fakultetima i veleučilištima.

Tehničar nutricionist

Tehničari nutricionisti su osobe educirane o načelima zdrave prehrane, znaju što razni prehrambeni proizvodi sadrže i kako utječu na ljudsko zdravlje.
Tehničar nutricionist četvorogodišnje je zanimanje u kojem se učenici obrazuju za rad u prehrambenoj i   farmaceutskoj industriji te u ustanovama i službama gdje se primjenjuju  znanja iz  nutricionizma i  provodi pravilna prehrana. 

Nastavni plan i program sastavljen je tako da obrazuje učenike za rad na problemima vezanim uz prehranu svih populacijskih kategorija, proizvodnju i pripremu različitih vrsta hrane, dijetetskih proizvoda, nisko  energetskih proizvoda, proizvoda veće biološke vrijednosti i dr.
Mogućnost zapošljavanja: prehrambena i farmaceutska industrija, državne i socijalne službe školska prehrana  i vrtići, prodavaonice zdrave hrane, privatne specijalističke ordinacije za dijetalna savjetovanja, hoteli i pripremnice hrane za aerodrome, vrtiće , domove umirovljenika, biljne ljekarne.
Učenici stječu znaja i vještine u opremljenim školskim laboratorijima i praktikumima i višegodišnji su  prvaci  na Državnim natjecanjima učenika prehrambenih zanimanja.
Nakon završetka četverogodišnjeg školovanja učenici polažu završni ispit, a nakon položene Državne mature, moguć je nastavak školovanja na svim fakultetima i veleučilištima. Pekar.pdf
 Prehrana.pdf


Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
Oglasna ploča
Hrvatska danas

VIRTUALNA KNJIŽNICA 2023/24

Razglednica naše škole

Učenička zadruga

Prognoza za Kaštela
 

Globe projekt

EDIT ICT ŽUPANIJA


E-medica

Kalendar
« Lipanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

CMS za škole logo
Srednja škola "Braća Radić" Kaštel Štafilić / Put poljoprivrednika bb, HR-21217 Kaštel Štafilić / ss-bracaradic-kastelstafilicnehaj.skole.hr / ured@ss-bracaradic-kastelstafilicnehaj.skole.hr
preskoči na navigaciju