preskoči na sadržaj

Srednja škola "Braća Radić" Kaštel Štafilić

Ekološka sekcija

Ekološka sekcija 2022./2023.

Ekološki uzgoj boba

Ove godine smo se odlučili baviti ekološkim uzgojem boba. Analizirali smo načine uzgoja, kada sijati, kako ga održavati. Sijanje se obavilo u prosincu. U siječnju, nakon povratka u školu, vidjeli smo da se lijepo razvija, očistili smo korov  koji je počeo rasti. Učenici su zaduženi da jednom tjedno odu do gredica i naprave što treba. Nadamo se da ćemo ispravnim održavanjem doći do berbe.
 

 

Ekološka sekcija 2021./2022.

Periska Perina

Suradnjom ekološke i multimedijske sekcije stvorila se ideja o poticanju učenika na odvojeno prikupljanje otpada. S obzirom da je plemenita periska pred nestajanjem osmislili smo skulpturu periske u koju će se prikupljati plastični otpad. Kućni meštri su izradili skulpturu te je postavljena u školskom parku prilikom akcije čišćenja obale.
 

 

 

Ekološka sekcija 2020./2021.

Mirisna škatula

Ove školske godine na natječaju za Dalmatinski suvenir koji će predstavljati rad naše zadruge prihvaćen je prijedlog memori kartica sa začinskim biljem koju su zajedno osmislile profesorice Daria
Maljković i Andrijana Skelić. S obzirom da se radilo o opsežnom projektu, u njemu su sudjelovale sve sekcije sa svojim voditeljima i kao konačan proizvod pojavila se Mirisna škatula.

 

Zadružne sekcije zajedno!

Začinska, tradicijska i ekološka sekcija zajedno su izradile mast od gaveza. Gavez je uzgojen u začinskom vrtu. Za izradu masti koristi se gavezov korijen, svinjska mast, maslinovo ulje i vosak.


 

Voditeljica sekcije: Daria Maljković, prof.
U Kaštel Štafilići-Nehaju, 12./20.

 

Proizvodnja komposta

 

 

Ekološka sekcija 2019./2020.

Bioenzim

Članovi sekcije su se ove godine odlučili napraviti bioenzim. Prema raspoloživim podacima bioenzimi su korisni za skidanje mrlja, kao sredstva za pranje, za korištenje u ekološkoj njezi biljaka.

Bioenzimi se izrađuju od ostataka sirovog voća i povrća, uz vodu i smeđi šećer. Vrijeme fermentacije je tri mjeseca. Za potrebe proizvodnje učenici su donijeli ostatke sirovog povrća i voća iz svojih kućanstava, sitno nasjeckali, dodali smeđi šećer i vodu. Plastične boce su zatvorili posebnim dodatkom za vrenje kako bi plinovi izlazili, a zrak ne bi mogao ulaziti.

Nakon tri mjeseca dobili smo bioenzim i to dvije vrste-jedan od povrća, drugi od voća. Miris voćnog bioenzima je ugodniji od bioenzima koji je napravljen isključivo od povrća. Testirali smo ga kao sredstvo za pranje i pokazao je dobre rezultate.

Mast od gaveza

Izrada ljekovite masti od gaveza. Gavez je uzgojen u školskom vrtu. Za mast se koristi korijen, svinjska mast, maslinovo ulje i pčelinji vosak.

 

Ekološka sekcija 2018./2019.

Ekološka sekcija prikuplja, prati i zapisuje različite vrste otpada na plaži Bile. Većinu otpada izbaci more. Najviše je plastičnog otpada, ostataka plastičnih vrećica, omotnica različitih slatkiša i u najvećim količinama štapića za uši.

 

Voditeljica sekcije: Daria Maljković, prof.


Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
Oglasna ploča
Hrvatska danas

VIRTUALNA KNJIŽNICA 2023/24

Razglednica naše škole

Učenička zadruga

Prognoza za Kaštela
 

Globe projekt

EDIT ICT ŽUPANIJA


E-medica

Kalendar
« Lipanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

CMS za škole logo
Srednja škola "Braća Radić" Kaštel Štafilić / Put poljoprivrednika bb, HR-21217 Kaštel Štafilić / ss-bracaradic-kastelstafilicnehaj.skole.hr / ured@ss-bracaradic-kastelstafilicnehaj.skole.hr
preskoči na navigaciju