preskoči na sadržaj

Srednja škola "Braća Radić" Kaštel Štafilić

Natjecanja u sektoru PPV 2015.

Natjecanje učenika/ca srednjih škola Republike Hrvatske

 u natjecateljskim disciplinama

Iz Obrazovnog sektora POLJOPRIVREDA, PREHRANA, VETERINA

discipline: AGRO, FLORA, NUTRI-VITA I VETERINARSKI TEHNIČAR


Više klikom ovdje ovdje

 

Konačne ljestvice poretka - Državno natjecanja u Obrazovnom sektoru PPV 2015.

Autor: Administrator , 24. 4. 2015.

Disciplina AGRO:

  1. KRUNOSLAV MAVRAČIĆ - POLJOPRIVREDNA ŠKOLA ZAGREB
  2. STJEPAN KOŽUL - POLJOPRIVREDNO ŠUMARSKA ŠKOLA VINKOVCI
  3. IVAN DROPULIĆ - SREDNJA ŠKOLA BRAĆA RADIĆ KAŠTEL ŠTAFILIC-NEHAJ 

Disciplina FLORA:

  1. NIKOLINA ÐURANEC - GOSPODARSKA ŠKOLA
  2. VANESA TOMIŠA - SREDNJA ŠKOLA "ARBORETUM OPEKA"
  3. EDITA PERIĆ - POLJOPRIVREDNA ŠKOLA ZAGREB
Disciplina NUTRI-VITA
  1. GLORIA BANIĆ - SREDNJA ŠKOLA BRACA RADIC KAŠTEL ŠTAFILIC-NEHAJ
  2. SILVIA MARKOVIĆ- MEDICINSKA ŠKOLA U RIJECI
  3. ANJA  ŽDERIĆ  - SREDNJA ŠKOLA MATIJE ANTUNA RELJKOVIĆA SLAVONSKI BROD
Disciplina VETERINARSKI TEHNIČAR
  1. ŽELJKA BREGOVIĆ- SREDNJA ŠKOLA "ARBORETUM OPEKA"
  2. MARIJA LABAŠ - VETERINARSKA ŠKOLA ZAGREB
  3. LINA BOŽAN - SREDNJA ŠKOLA BRAĆA RADIĆ KAŠTEL ŠTAFILIĆ-NEHAJ
Čestitamo!!!
 
*****************************

22.4.2015.

Obavijest medijima

Državno natjecanje najboljih učenika poljoprivrednih, prehrambenih i veterinarskih zanimanja

Ministarstvo znanosti obrazovanja i sporta, Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih i Srednja škola Braća Radić Kaštel Štafilić -Nehaj organizatori su Državnog natjecanja učenika  i učenica u Obrazovnom sektoru poljoprivreda, prehrana i veterina  u četiri  natjecateljske discipline: AGRO, FLORA, NUTRI-VITA I VETERINARSKI TEHNIČAR.

Natjecanje učenika u znaju i vještinama održava se 23. i 24. travnja 2015. u Srednjoj  školi  Braća Radić Kaštel Štafilić Nehaj.

Sudjeluje četrdesetpet   učenika  iz dvanaest  hrvatskih županija  i dvadesetosam srednjih strukovnih škola iz cijele Hrvatske.

Već trinaest godina natječu se učenici poljoprivrednih zanimnja, a natjecanje prehrambenih tehničara, tehničara nutricionista i veterinarskih tehničara ove godine je jubilarno deseto po redu.

 U prethodnim godinama  učenici naše škole bili su pobjednici u nekim disciplinama i tako pridonijeli da se jubilarno  Državno natjecanje održi u našoj školi. 2012. godine bili smo domaćini  Državnom natjecanju učenika samo u disciplini Nutri –vita.

 Organizacija i provedba ovako zahtjevnog  Državnog natjecanja je  priznanje našim učenicima, Školi, gradu Kaštela i Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Trudit ćemo se biti dobri domaćini učenicima, njihovim mentorima, članovima Državnog povjerenstava  i gostima, a pobijediti će učenici koji će svoja znanja i vještine prezentirati na najbolji način.

 

U prilogu je: Dopunjeni program natjecanja

**********************************

16.4.2015.

Obavijest 

  1. U privitcima se nalaze sva imena i prezimena sudionika natjecanja  i škola te  precizan razmještaj u hotele.
  2. Dopunjen  program Državnog natjecanja.
  3. Svečane pozivnice  i ovdje priložene dokumente polat ćemo  u sve prijavljene škole.
  4. Iz Splita za Kaštela vozi autobus br. 37 s polazne stanice u Sukoišanskoj ulici u Splitu  (Kako do nas- Promet Split linija br. 37).

DRŽAVNO NATJECANJE POLJOPRIVREDA, PREHRANA I VETERINA 2015.

SREDNJA ŠKOLA BRAĆA RADIĆ KAŠTEL ŠTAFILIĆ-NEHAJ


DODATNA USLUGA SMJEŠTAJA uključuje dolazak 22. travnja 2015., noćenje, večera i doručak.

  1. UČENICI I MENTORI

DICIPLINA AGRO

RED.BR.

UČENIK

MENTOR

ŠKOLA

1.

Katarina Antunović

Silvija Šipoš

Poljoprivredno-prehrambena škola Požega

2.

Dražen Belajić

Vehid Ibraković

Srednja škola Matije Antuna Reljkovića, Slavonski Brod

3.

Daria Staklenac

Mladen Maroslavac

Srednja škola Donji Miholjac

4.

Antonio Ručević

Drago Smoljo

Srednja strukovna škola Antuna Horvata, Đakovo

5.

Martina Kantor

Dragica Čuturilo-Petrač

Poljoprivredna i veterinarska škola Osijek

6.

Stjepan Kožul

Ružica Zucić

Poljoprivredno šumarska škola Vinkovci

7.

Ivana Kraljević

Mirjana Sinković

Srednja škola Ilok

8.

Manuel Matišić

Željka Venus

Srednja škola Marka Marulića Slatina

ukupno

8 učenika

8 mentora

Ukupno 16 osoba

DISCIPLINA FLORA

RED.BR.

UČENIK

MENTOR

ŠKOLA

1.

Sara Mandić

Kristina Horvat Vargović

Srednja škola „Stjepan Ivšić“ Orahovica

2.

Nikolina Pap

Blaženka Čondić

Poljoprivredno šumarska škola Vinkovci

3.

Ema Podnar

Vivijana Lovrinić-Đaković

Graditeljska škola za industriju i obrt Rijeka

ukupno

3 učenika

3 mentora

Ukupno 6 osoba

 

DISCIPLINA NUTRI-VITA

RED.BR.

UČENIK

MENTOR

ŠKOLA

1.

Ivana Čeliković

Mira Ćaćić

Poljoprivredno-prehrambena škola Požega

2.

Anja Žderić

Svjetlana Kelemović Mostarkić

Srednja škola Matije Antuna Reljkovića, Slavonski Brod

3.

Muhamed Zećiri

Ankica Milković

Tehnička škola i prirodoslovna gimnazija Ruđera Boškovića Osijek

4.

Silvia Marković

Mario Nosić

Medicinska škola u Rijeci

ukupno

4 učenika

4 mentora

Ukupno 8 osoba

 

DISCIPLINA VETERINARSKI TEHNIČAR

RED.BR.

UČENIK

MENTOR

ŠKOLA

1.

Ruth Sakar

Marija Mršo Rajić

Poljoprivredno-prehrambena škola Požega

2.

Luka Carrete

Monika Boras

Poljoprivredna i veterinarska škola Osijek

3.

Ardita Jahaj

Klaudina Grahovac

Zdravstvena i veterinarska škola dr. Andrije Štampara Vinkovci

ukupno

3 učenika

3 mentora

Ukupno 6 osoba

 

Ukupno Agro, Flora, nutri-vita i veterina= 18 učenika + 18 mentora = 36 osoba

Članovi Državnog povjerenstva: 3 članice

  1. Amarila Mekinda
  2. Jasna Rep
  3. Karmen Kokot

Ukupno=18 učenika + 18 mentora + 3 članice Državnog povjerenstva=39 osoba

**********************************

OBRAZOVNI SEKTOR POLJOPRIVREDA, PREHRANA I VETERINA

DISCIPLINA NATJECANJA: NUTRI-VITA

ŠKOLA DOMAĆIN:SREDNJA ŠKOLA KAŠTEL ŠTAFILIĆ-NEHAJ

DATUM: 23. i 24. TRAVNJA 2015.

 

SMJEŠTAJ U HOTELU KASTEL

ul. Uz Sv. Ivana 2

021/21-215 Kaštel Lukšić;

Tel. 021/228 455

POPIS UČENIKA I MENTORA–SMJEŠTAJ U HOTELU

Redni
Br.

Učenik/ca

Mentor/ca

Škola

1.

Vanja  Polovina

Dubravka Rebić

SREDNJA ŠKOLA PETRINJA

2.

Katarina  Japec

 Ivona Katić-Stipetić

PRIRODOSLOVNA ŠKOLA KARLOVAC

3.

Veronika  Gotal

Davor Hostić

GRADITELJSKA, PRIRODOSLOVNA  I   RUDARSKA ŠKOLA VARAŽDIN

4.

Silvia Marković 

Mario Nosić

MEDICINSKA  ŠKOLA RIJEKA

5.

Ivana  Čeliković

Mira Ćaćić

POLJOPRIVREDNO- PREHRAMBENA ŠKOLA POŽEGA

6.

Anja Žderić 

 

Svjetlana KelemovićMostarkić

SREDNJA ŠKOLA MATIJE ANTUNA RELJKOVIĆA SLAVONSKI BROD

7.

Jelena  Perić

Barbara Gaćina 

POLJOPRIVREDNA, PREHRAMBENA  I 

VETERINARSKA ŠKOLA STANKA OŽANIĆA, ZADAR

8.

Muhamed  Zećiri

 

Ankica Milković

 

TEHNIČKA ŠKOLA PRIRODOSLOVNA

 GIMNAZIJA RUĐERA BOŠKOVIĆA  OSIJEK

9.

Danijela Leško

 

Nina Pilić

 PREHRAMBENO-TEHNOLOŠKA ŠKOLA  ZAGREB

DISCIPLINA NATJECANJA: VETERINARSKI TEHNIČAR

POPIS UČENIKA I MENTORA–SMJEŠTAJ U HOTELU

Red. Br.

Učenik/ca

Mentor/ica

Škola

 

1.

 Dino Knežić

Gordana Hnojčik

SREDNJA ŠKOLA PETRINJA

2.

Josipa Brajdić

Mladen Lukić

PRIRODOSLOVNA ŠKOLA KARLOVAC

3.

Željka Bregović

Nataša Posavec

SREDNJA ŠKOLA „ARBORETUM OPEKA“

4.

Andrija Pukec

Suzana Maranić Bošnjak

SREDNJA GOSPODARSKA ŠKOLA KRIŽEVCI

5.

Ruth Sakar

Marija Mršo Rajić

 POLJOPRIVREDNO-PREHRAMBENA ŠKOLA POŽEGA

6.

Lovre-Bepo Serdarević

Mirjana Božulić

POLJOPRIVREDNA, PREHRAMBENA I VETERINARSKA ŠKOLA STANKA OŽANIĆA ZADAR

7.

Luka Carette

Monika Boras

POLJOPRIVREDNA I VETERINARSKA ŠKOLA OSIJEK

8.

Ardita Jahaj

Klaudina Grahovac

ZDRAVSTVENA I VETERINARSKA ŠKOLA DR. ANDRIJE ŠTAMPARA VINKOVCI

9.

 Marija Labaš

Heidi Cipriš Madunić

VETERINARSKA ŠKOLA ZAGREB

 

Državno povjerenstvo

1.

Jasna Rep, dipl. ing.

2.

Karmen Kokot, dipl. ing.

3.

Ines Davila Capak, dr. vet. med.

4.

Sayonara Mršić, dr. vet. med.

Ukupno na smještaju 18 učenika + 18 mentara + 4 člana Državnog pov. = 40 osoba

**********************************

SMJEŠTAJ U HOTELU  BALETNA ŠKOLA

ul. Biskupa F. Franića 1

21-214 Kaštel Kambelovac;

Tel. 021/221912

POPIS UČENIKA I MENTORA–SMJEŠTAJ U HOTELU

Red.br

Učenik/ca

Mentor/ica

Škola

1.

Domagoj Vuk

Mirjana Hudi-Vlahek

SREDNJA  ŠKOLA  BEDEKOVČINA

2.

Domagoj Durbek

Zdravka Savić

SREDNJA  GOSPODARSKA ŠKOLA  KRIŽEVCI

3.

Manuel Matišić

Željka  Venus-zamjena
Jasna Asić

SREDNJA  ŠKOLA  MARKA  MARULIĆA  SLATINA

4.

Valentina  Lončar 

Branka  Pavoković

SREDNJA  ŠKOLA  STJEPANA  SULIMANCA, PITOMAČA

5.

Katarina Antunović

Silvija Šipoš

POLJOPRIVREDNO-PREHRAMBENA ŠKOLA POŽEGA

6.

Dražen  Belajić

Vehid Ibraković

SREDNJA ŠKOLA MATIJE ANTUNA RELJKOVIĆA SLAVONSKI BROD

7.

Šime Žilić 

Sonja  Bautović

POLJOPRIVREDNA, PREHRAMBENA  I VETERINARSKA ŠKOLA STANKA OŽANIĆA, ZADAR

8.

Daria Staklenac

Mladen Maroslavac

SREDNJA  ŠKOLA  DONJI MIHOLJAC

9.

Antonio Ručević

Drago Smoljo

 SREDNJA  STRUKOVNA  ŠKOLA ANTUNA   HORVATA ĐAKOVO

10.

Martina Kantor

Dragica

Čuturilo-Petrač

POLJOPRIVREDNA I VETERINARSKA  ŠKOLA OSIJEK

11.

 Stjepan Kožul

Ružica Zucić

POLJOPRIVREDNO ŠUMARSKA ŠKOLA VINKOVCI

12.

Ivana Kraljević

Mirjana  Sinković

 SREDNJA ŠKOLA ILOK

13.

Matija Novak 

 Dunja Geršak

GOSPODARSKA ŠKOLA, ČAKOVEC

14.

Krunoslav Mavračić

Arijana  Babić

POLJOPRIVREDNA ŠKOLA ZAGREB


DISCIPLINA NATJECANJA: FLORA

POPIS UČENIKA I MENTORA–SMJEŠTAJ U HOTELU

Red.br.

Učenik/ca

Mentor/ica

Škola

1.

Valentina Laktašić

Drago Franić

SREDNJA ŠKOLA PETRINJA

2.

Vanesa Tomiša

Blanka Pazman

SREDNJA ŠKOLA "ARBORETUM OPEKA"

3.

Ema Podnar

Vivijana

Lovrinić-Ðaković

GRADITELJSKA ŠKOLA ZA INDUSTRIJU I OBRT RIJEKA

4.

Sara Mandić

Kristina  Horvat     Vargović

SREDNJA ŠKOLA "STJEPAN IVŠIĆ" ORAHOVICA

5.

Darija Banović

Vlasta Honjek-Golinac

 

INDUSTRIJSKO-OBRTNICKA ŠKOLA VIROVITICA

6.

Ana Milovac

Vinka Karađole

SREDNJA STRUKOVNA ŠKOLA ŠIBENIK

7.

Nikolina Pap

Blaženka Čondić

POLJOPRIVREDNO ŠUMARSKA ŠKOLA VINKOVCI

8.

Nikolina Ðuranec

Ljiljana Škrobar

GOSPODARSKA ŠKOLA ČAKOVEC

9.

Edita Perić

Romana SingoloMahnić

POLJOPRIVREDNA ŠKOLA ZAGREB

 

Državno povjerenstvo

1.

Prof. dr. sc. Ramona Franić

2.

Dragica Vrgoč, dipl. ing.

3.

Željka Tolić, dipl. ing.

4.

Amarila Mekinda, dipl. ing.

5.

Višnja Sikirić, dipl. ing

Ukupno na smještaju 23 učenika + 23 mentara + 5 članova Državnog pov. =51 osoba

**********************************

 

15.04.2015.

Obavijest 

PROGRAM DRŽAVNOG NATJECANJA I OBAVIJEST O SMJEŠTAJU SUDIONIKA NATJECANJA
 
VAŽNE INFORMACIJE!

Učenici, mentori i članovi Državnog povjerenstva bit će smješteni u hotele:

  • Hotel *Baletna škola* Biskupa Frane Franića 1, Kaštel Kambelovac tel. 021/221912
  • Hotel *Kastel* Uz sv. Ivana 2, Kaštel Lukšić, tel. 021/228455
  • Raspored sudionika za smještaj vrši ASOO i viša stručna savjetnica Dragica Vrgoč, dipl. ing..
  • Za određene učenike i mentore iz udaljenijih škola bit će rezerviran smještaj već od srijede 22. travnja 2015.
  • Molimo sve natjecatelje i mentore da na natjecanje obavezno donesu osobne iskaznice.
  • Molimo natjecatelje da donesu odgovarajuću zaštitnu odjeću i pribor koji je je naveden u vremeniku natjecanja po disciplinama u predhodnim obavijestima.
  • U škole će e-mailom stići zvanične pozivnice za natjecatelje i njihove mentore te članove Državnog povjerenstva.

Ostali detalji su u prilogu  pod:  Obavijest o programu Državnog natjecanja i smještaju sudionika natjecanja

 

Ravnateljica i predsjednica Državnog povjerenstva
Marija Kezele, prof.

**********************************

 

1.04.2015.

Obavijest 

DRŽAVNO NATJECANJE U OBRAZOVNOM SEKTORU PPV 2015. U DISCIPLINI AGRO

 

VREMENIK NATJECANJA: 23. i 24. travnja 2015.

ŠKOLA DOMAĆIN DRŽAVNOG NATJECANJASrednja škola Braća Radić Kaštel Štafilić-Nehaj

ČLANOVI DRŽAVNOG POVJERENSTVA:

  1. MARIJA KEZELE, prof. , predsjednica
  2. DRAGICA VRGOČ, dipl. ing., tajnica
  3. Prof.dr.sc. RAMONA FRANIĆ, članica
  4. ŽELJKA TOLIĆ, dipl. ing., članica
  5. ŽIVKO SKRAČIĆ, dipl. ing., član
  6. SANDI POPOVIĆ, dipl. ing., članica

BROJ NATJECATELJA: 15

Natječu se učenici/ce četvrtih razreda zanimanja:

  • Poljoprivredni tehničar opći
  • Poljoprivredni tehničar biljne proizvodnje
  • Poljoprivredni tehničar fitofarmaceut
  • Agroturistički tehničar

TEMA NATJECANJA: SADNJA POVRĆA

PRAKTIČNI ZADATAK: Sadnja presadnica iz porodice tikvenjača

LITERATURA:

  1. Lešić, R.,i dr., Povrćarstvo, Zrinski, Čakovec, 2004.
  2. Pavlek, P., Opće povrćarstvo, Fakultet poljoprivrednih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb,1985.

Natjecanje se sastoji od pisane provjere stručno-teorijskog znanja i praktičnog zadatka te donosi ukupno 100 mogućih bodova.

PISANA PROVJERA ZA DRŽAVNO NATJECANJE:  

  • broj pitanja: 25
  • trajanje: 60 minuta
  • mogući bodovi: 35

Pitanja za pisanu provjeru znanja sastavlja Državno povjerenstvo.

PRAKTIČNI ZADATAK ZA DRŽAVNO NATJECANJE:

  • vrijeme izrade: 225 minuta
  • mogući bodovi: 65

Praktični rad se sastoji od:

  • PowerPoint prezentacije
  • odabira sadnica prema morfološkim osobinama
  • pripreme mjesta sadnje
  • sadnje

Potreban pribor: kalkulator

Napomena: Na praktični dio natjecanja doći primjereno odjeveni/e.

Provedba praktičnog dijela natjecanja odvijat će se u školskom stakleniku i u učionici.
 

NOVO U NATJECANJU!

Poštovani natjecatelji i mentori u natjecateljskoj disciplini Agro!

Praktičan zadak ove godine osim poznatih elemenata, tehnoloških mjera i zahvata koji prate odabrane kulture po prvi puta ima i PowerPoint prezentaciju kao početak praktičnog zadatka.

Potrebno je izraditi PowerPoint prezentaciju na zadanu temu. PowerPoint prezentaciju izrađuju natjecatelj i imenovani mentor u obimu do 5 slajdova.

Od natjecatelja se očekuje gotova prezentacija kao uvod u praktični zadatak. Prezentacija će se održati prvog dana natjecanja nakon pisane provjere stručno-teorijskog znanja.

 

Tema prezentacije: PROIZVODNE I MARKETINŠKE PREDNOSTI UZGOJA TIKVENJAČA

Temu možete obraditi na jedan od navedenih načina:

1. Agroekološki uvjeti za proizvodnju tikvenjača

2. Proizvodne karakteristike i tehnološka obilježja plodova

3. Troškovi proizvodnje i ekonomska korist por. tikvenjača

4. Marketing proizvoda, razvoj novih proizvoda, prodajni kanali i promocija.

Prezentaciju u pdf. formatu poslati na adresu Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, na e-adresu dragica.vrgoc@asoo.hr, do 20. travnja 2015.

Učenici će sadržaj PowerPoint prezentacije predstaviti članovima Državnog povjerenstva u trajanju do 3 minute.

Na taj će se način vrednovati i ocjenjivati komunikacijske i prezentacijske vještine natjecatelja, a u skladu s Hrvatskim kvalifikacijskim okvirom.

 

Ravnateljica i predsjednica Državnog povjerenstva
Marija Kezele, prof.

**********************************

1.04.2015.

Obavijest 

DRŽAVNO NATJECANJE U OBRAZOVNOM SEKTORU POLJOPRIVREDA, PREHRANA I VETERINA U ŠKOLSKOJ 2014./2015. GODINI U DISCIPLINI FLORA

VREMENIK NATJECANJA: 23. i 24. travnja 2015.
ŠKOLA DOMAĆIN DRŽAVNOG NATJECANJA: SREDNJA ŠKOLA BRAĆA RADIĆ KAŠTEL ŠTAFILIĆ-NEHAJ

ČLANOVI DRŽAVNOG POVJERENSTVA:

  1. MARIJA KEZELE, prof. , predsjednica
  2. DRAGICA VRGOČ, dipl. ing., tajnica
  3. RAMONA FRANIĆ,prof.dr.sc., članica
  4. AMARILA MEKINDA, dipl. ing, članica
  5. VIŠNJA  SIKIRIĆ, dipl. ing., članica
  6. MARA MIDŽOR, dipl. ing.,članica
  7. KSENIJA DANILO, dipl. ing., članica

BROJ NATJECATELJA: 10
Natječu se učenici /ce  trećih razreda, zanimanja cvjećar
Područje: ARANŽIRANJE
Natjecanje se sastoji od pisane provjere stručno teorijskoga znanja i praktičnog zadatka.

  1. Pisana provjera stručno teorijskog znanja – test ima 25 zadataka, traje najviše 60 minuta, boduje se s 35 bodova
  2. Praktični zadatak – traje najviše 200 minuta, boduje se sa 65 bodova. 

PISANA PROVJERA STRUČNO -TEORIJSKOG  ZNANJA
Tema natjecanja: Aranžiranje stola
Pitanja za pisanu provjeru stručno-teorijskog znanja sastavlja državno povjerenstvo i to iz  nastavnih predmeta Aranžiranje, Dendrološke vrste za aranžiranje i Cvjećarstvo
Pitanja za Državno natjecanje temelje se na katalogu pitanja upućenom školama u 1. obavijesti.

PRAKTIČNI ZADATAK ZA DRŽAVNO  NATJECANJE
Tema za praktični zadatak : „PROLJEĆE U DALMACIJI“ (girlanda i aranžman kao ukras stola)
Praktični rad obuhvaća:

  • Izradu stolne  girlande -  bez zadane dimenzije (osigurano uže dužine 130 cm, zelenilo, aranžerski alat, pomagala i ukrasni elementi)
  • Izradu stolnog aranžmana  (osigurana ukrasna posuda, zelenilo, rezano cvijeće, aranžerski alat, pomagala i ukrasni elementi)
  • Aranžiranje stola (osiguran prekrivač stola i ukrasni elementi)
  • Prezentaciju praktičnog rada

Vrijeme izrade: do 200 min uključujući i usmenu prezentaciju učenika.

Državno natjecanje ove godine uključit će dva nova elementa u vrednovanje praktičnog rada s potrebom  unapređenja natjecanja, jačanja komunikacijskih i poduzetničkih kompetencija učenika  u skladu s HKO.

  • Usmenu prezentaciju izrađenog praktičnog rada učenika u trajanju do 2 minute (učenici prezentiraju svoj uradak potencijalnom kupcu)
  • Bodovanje praktičnog rada od strane mentora (svi mentori boduju sve radove).

     LITERATURA:

  1. Auguštin, D., Cvjećarstvo 2 (udžbenik za poljoprivredne škole)Školska knjiga d.d., Zagreb, 2001.
  2. Auguštin, D., Aranžiranje 2 (udžbenik za poljoprivredne škole)Školska knjiga d.d., Zagreb, 2004.
  3. Vrdoljak,A. dipl.ing. i mr. Pagliarini N., Ruže,ukrasno grmlje i drveće (Gospodarski list, Zagreb, 2001.) preporučena literatura

Svim učenicima i njihovim mentorima želimo uspješnu pripremu za natjecanje.  

Članovi Državnog povjerenstva

**********************************

 

12.03.2015.

Obavijest 

DRŽAVNO NATJECANJE U OBRAZOVNOM SEKTORU PPV 2015. U DISCIPLINI NUTRI-VITA

VREMENIK NATJECANJA

VREMENIK NATJECANJA: 23. i 24. travnja 2015.

ŠKOLA DOMAĆIN DRŽAVNOG NATJECANJA: SREDNJA ŠKOLA BRAĆA RADIĆ KAŠTEL ŠTAFILIĆ-NEHAJ

ČLANOVI DRŽAVNOG POVJERENSTVA:

  1. MARIJA KEZELE, prof. , predsjednica
  2. DRAGICA VRGOČ, dipl. ing., tajnica
  3. KARMEN KOKOT, dipl. ing., članica
  4. JASNA REP, dipl. ing.,članica
  5. RUŽICA BUDIMIR, dipl. ing., članica
  6. MARIJA RAPANIĆ, dipl. ing., članica

BROJ NATJECATELJA: 10

NATJEČU SE UČENICI/CE ČETVRTIH RAZREDA ZANIMANJA

-      PREHRAMBENI TEHNIČAR

-      TEHNIČAR NUTRICIONIST

TEMA NATJECANJA: KONZERVIRANJE I PRERADA VOĆA I POVRĆA

TEMA PRAKTIČNOG ZADATKA: PRIPREMA, ANALIZA I PREZENTACIJA ŽELIRANOG PROIZVODA OD CITRUSA

Natjecanje se sastoji od pisane provjere stručno teorijskoga znanja i praktičnog zadatka.

  • Pisana provjera stručno teorijskog znanja – test ima 25 zadataka, traje najviše 60 minuta, boduje se s max. 35 bodova
  • Praktični zadatak – traje 180 minuta (+30 minuta za  provedbu novog elementa natjecanja-prezentacija proizvoda), boduje se s max. 65 bodova.

Cilj praktičnog zadatka Državnog natjecanja je kreirati, pripremiti, analizirati i prezentirati želirani proizvod od citrusa.

PRAKTIČNI DIO NATJECANJA sastoji se od više zadataka i provodit će se u nekoliko faza:

1.     Priprema želiranog proizvoda od citrusa (moguće djelimično kreiranje konačnog proizvoda).

 Dodatno pojašnjenje:

  • U školskom praktikumu  nije moguće pripremiti prehrambeni proizvod čiji bi naziv bio u skladu sa važećim zakonskim  propisima za voće, povrće  i prerađevine.
  • Za zadatak je odabran širi pojam-želirani proizvod od citrusa koji ostavlja mogućnosti kombinacije sastojaka i kreiranje  proizvoda koje će učenici pripremiti (s više ili manje šećera, više ili manje želina, više ili manje kiselina, sa ili bez dodatka vode u tijeku pripreme i sl.)i prezentirati sa aspekta koji su odabrali.
  • Na Državnom natjecanju učenici će iz određene mase citrusa i ostalih sastojaka za želirane proizvode čiju masu sami određuju, pripremiti želirani proizvod  prema literaturi, teorijskom znanju, praktičnim vještinama i sažetom propisu koji će dobiti na natjecanju.
  • Pripremljeni želirani proizvod od citrusa treba imati odgovarajuća organoleptička svojstva za želirane proizvode.
  • Za ovaj zadatak max. broj bodova je 20 od 65.

NAPOMENA:

Učenik mora u zadanom vremenu predati pripremljeni proizvod (u bilo kojem obliku) u protivnom neće moći odraditi 2., 3. i  6. zadatak praktičnog dijela natjecanja.

2.     Senzorska analiza proizvoda sa natjecanja (učenik uzima kodirani uzorak metodom slučajnog odabira, analizira i boduje proizvod).

Dodatno pojašnjenje.

  • Učenik analizira kodirani uzorak, propisno ispunjava ocjenjivački listić i odredi ukupni broj bodova.
  • Iz postignutih bodova kodiranog uzorka (0-20) izvode se, prema tablici, bodovi za praktični dio natjecanja (1-5).
  • Uzorak se dekodira i bodovi za praktični dio (1-5) dodjeljuju se rednom broju, zaporki - odnosno učeniku koji je pripremio taj proizvod.
  • Članovi Državnog povjerenstva zajednički dodjeljuju (1-5) bodova za praktični dio  svakom učeniku koji je pripremio  proizvod pod rednim brojem i zaporkom.
  • Za ovaj zadatak max. broj bodova je 10 od 65.
  • Ako učenik nije predao proizvod  utvrđuje se 0  od 65 bodova.

3.    Kvalitativna analiza proizvoda s natjecanja (dokazivanje reducirajućih šećera, škrobapektina).

  • Za ovaj zadatak max. broj bodova je 6 od 65.

4.    Kvantitativna analiza industrijskog želiranog  proizvoda od citrusa (određivanje ukupnih kiselina ili reducirajućih  šećera)

  • Za ovaj zadatak max.broj bodova je 12 od 65.

5.    Analiza rezultata (odgovor na pitanja)

  • Za ovaj zadatak max. broj bodova je 10 od 65.

6.    Novo  u natjecanju – kratka (2-3 min) usmena prezentacija proizvoda s različitih aspekata prema afinitetu učenika (tehnološki, nutricionistički, kemijski, biokemijski, zdravstveni, mikrobiološki, ekonomsko-komercijalni, poduzetnički, ekološki, osvrt na kontrolu kvalitete ili neki drugi zanimljivi ili originalni aspekt prezentacije proizvoda).

  • Za ovaj zadatak max. broj bodova je 5 od 65.

Briga za zdravlje i okoliš je element koji se boduje sa max. 2 boda.

LITERATURA za pripremu natjecanja određena je i objavljena  prije početka natjecanja. 
 

VREMENIK NATJECANJA:

Sukladno zahtjevnom praktičnom zadatku natjecanja i pravilima struke provedba Državnog natjecanja odvijat će se na slijedeći način:

Četvrtak: 23. travnja 2015.

  • Učenici će u učionici pisati teorijski dio natjecanja u trajanju do 60 minuta.
  • U školskom nutricionističkom praktikumu učenici će provoditi prvi zadatak praktičnog dijela-pripremanje želiranog proizvoda od citrusa.
  • Vrijeme za provedbu prvog dijela praktičnog zadatka je do 60 minuta.

Proizvod se želira do početka natjecanja u petak.

Petak: 24. travnja 2015.

  • U nutricionističkom praktikumu učenici i članovi Državnog povjerenstva vršit će senzorsku analizu kodiranih uzoraka proizvoda sa natjecanja.
  • Vrijeme za provedbu drugog dijela praktičnog zadatka je do 30 minuta.
  • U laboratoriju za kemiju i kontrolu hrane učenici će provoditi 3., 4. i 5.zadatak natjecanja.
  • Vrijeme za provedbu je do 90 minuta + do 30 minuta za 6.zadatak natjecanja.

U slučaju jednakog broja ostvarenih bodova, kriterij za odabir i plasman bit će veći broj bodova ostvaren u praktičnom dijelu natjecanja.

NAPOMENA:

 OBAVEZNO DONIJETI NA NATJECANJE:

1.    ZAŠTITNA OPREMA:

  • prema higijenskom standardu, na natjecanje je potrebno donijeti zaštitnu opremu: rukavice, kapu, bijeli zaštitni ogrtač

2.    DOKUMENTI I PRIBOR:

  • osobna iskaznica
  • kalkulator

Sve eventualne dodatne upite molimo izvršiti isključivo pisanim putem na e-mail natjecanje ppv2015.gmail.com.

Sve obavijesti vezane za natjecanje PPV 2015. kao i do sada možete pratiti na web stranicama  škole domaćina.

 

Svim učenicima i njihovim mentorima želimo uspješnu pripremu za natjecanje.  

                           Članovi Državnog povjerenstva

 

**********************************

 

10.3.2015.

Obavijest 

DRŽAVNO NATJECANJE U OBRAZOVNOM SEKTORU POLJOPRIVREDA, PREHRANA I VETERINA U ŠKOLSKOJ 2014./2015. GODINI U DISCIPLINI VETERINARSKI TEHNIČAR

VREMENIK NATJECANJA: 23. i 24. 04. 2015.
ŠKOLA DOMAĆIN DRŽAVNOG NATJECANJA: S. Š. „BRAĆA RADIĆ“ KAŠTEL ŠTAFILIĆ-NEHAJ

ČLANOVI DRŽAVNOG POVJERENSTVA:

  1. MARIJA KEZELE, prof. , predsjednica
  2. DRAGICA VRGOČ, dipl. ing., tajnica
  3. SAYONARA MRŠIĆ, dr. med. vet., članica
  4. INES DAVILA-CAPAK, dr.med.vet., članica
  5. IGOR BRALIĆ, dr.med.vet.,član
  6. ELA RADOVAN,dr.med.vet.,članica.

BROJ NATJECATELJA: 10

TEMA NATJECANJA:

PODRUČJE: uzgoj domaćih životinja (ribe i pčele), higijena namirnica animalnog porijekla (ribe, rakovi i školjke), osnove parazitskih bolesti, mikrobiologija i zarazne bolesti (praktični dio)

TEMA: morfologija i biologija riba, senzorna pretraga ribe, parazitske invazije, laboratorijske pretrage riba

LITERATURA:

  • Kozarić, Z. Morfologija riba. Zagreb: Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2001.
  • Treer, T., Safner, R., Aničić, I., Lovrinov, K. Ribarstvo. Zagreb: Nakladni zavod globus, 1995. (str. 78-122)
  • Habdija, I. Biologija 2. Svezak B: Životinjski svijet. Zagreb: Profil, 1997.
  • Hadžiosmanović, M., Pavičić, Ž. Higijena namirnica animalnog podrijetla. Zagreb: Profil, 1998. udžbenik za 4. razred veterinarskih škola
  • Delić, S., Rukavina, J. Helminti i helmintoze domaćih životinja. Sarajevo: Univerzitet u Sarajevu, 1966. (poglavlja: uvod i str. 163-172)
  • Fijan, N. Zaštita zdravlja riba. Zagreb: Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2006. (stranice 92-95)
  • Hajsig D., NaglićT., Madić J., Gamulin S. Opća mikrobiologija i imunologija. Zagreb: Školska knjiga, 2007. udžbenik za 3. razred srednje veterinarske škole (str. 76-77; 86-87)
  • Opća pretraga riba www.ribe.vef.hr

Natjecanje se sastoji od pisane provjere stručno-teorijskog znanja i praktičnog zadatka te donosi ukupno 100 mogućih bodova.

PISANA PROVJERA ZA DRŽAVNO NATJECANJE:  

  • broj pitanja: 25
  • vrijeme izrade: 60 minuta
  • mogući bodovi: 35.

Pitanja za pisanu provjeru znanja sastavlja državno povjerenstvo.

Za pripremu pisane provjere znanja potrebno je proučiti:

  • anatomiju i biologiju riba
  • veterinarski pregled ribe u prometu
  • parazitske invazije riba.

PRAKTIČNI ZADATAK ZA DRŽAVNO NATJECANJE:

  • vrijeme izrade: 180 minuta
  • mogući bodovi: 65.

Praktični rad se sastoji od:

  • senzorne ocjene svježine uzorka ribe
  •  sekcije ribe
  • osnovnih postupaka laboratorijske pretrage.

Potreban pribor:

  • plastični poslužavnik (pladanj)
  • pinceta, škare, mikrobiološka ušica, skalpel
  • Petrijeva zdjelica, predmetnica, pokrovnica
  • čvrsta hranjiva podloga, plamenik, kapaljka
  • uzorak ribe za pretragu, destilirana voda
  • vaga, centimetar, zaštitna odjeća, gumene rukavice.

Pravo na prijavu za natjecanje imaju učenici završnih razreda koji su se plasirali na državno natjecanje. U slučaju jednakog broja ostvarenih bodova, kriterij za odabir biti će veći broj bodova ostvaren u teorijskom dijelu natjecanja (25. pitanje).

Provedba praktičnog dijela natjecanja odvijat će se u mikrobiološkom laboratoriju škole.

**********************************

 

2.3.2015.

Obavijest 

Obavijest  školama koje sudjeluju u  pripremi i provedbi Državnog natjecanja 2015. u Obrazovnom sektoru poljoprivreda, prehrana i veterina u disciplinama
AGRO, FLORA, NUTRI-VITA I VETERINARSKI TEHNIČAR

OBAVIJEST ZA PRIPREMU UČENIKA ZA DRŽAVNO NATJECANJE U DISCIPLINI
NUTRI-VITA

Državno natjecanje učenika i učenica zanimanja prehrambeni tehničar i tehničar nutricionist u disciplini Nutri-vita održat će se 23. i 24. travnja 2015. u Srednjoj školi „Braća Radić „ Kaštel Štafilić-Nehaj.

U provedbi Školskog natjecanja uočene su stanovite izmjene u odabiru i razradi teme natjecanja.

Umjesto dosadašnjih uglavnom analitičkih postupaka određivanja kemijskog sastava hrane i utvrđivanja kvalitete, u ovogodišnje jubilarno X natjecanje u disciplini Nutri-vita uvedeno je više praktičnog rada koji je vezan za konzerviranje i preradu voća i povrća.

Za Državno natjecanje članovi Državnog povjerenstava pripremit će pitanja za teorijski dio natjecanja na uobičajen način.

Zadatci za praktični dio će se izraditi u skladu sa  HKO – s ključnim kompetencijama i to prvenstveno komunikacijom i inicijativnosti i poduzetnosti.

Praktični zadatak za Državno natjecanje je priprema, analiza i prezentacija proizvoda od voća  prema literaturi koja je određena na početku natjecanja. U pripremi proizvoda moguće je djelimično kreirati konačni proizvod.

Na kraju praktičnog dijela učenici će kratko (2-3 min) zanimljivo i stručno prezentirati proizvod, sa različitih aspekata, neki primjeri su navedeni u razradi praktičnog dijela.

Ovo je novost u natjecanju, a svrha je modernizacija provedbe natjecanja i razvijanje prezentacijskih vještina učenika.To je ujedno i novi element vrednovanja i ocjenjivanja  praktičnih vještina u skladu HKO.

Praktični dio natjecanja sastoji se od više zadataka i provodit će se u nekoliko faza:

  • priprema želiranog proizvoda od citrusa (moguće djelimično kreiranje konačnog proizvoda)
  • senzorska ocjena proizvoda sa natjecanja (učenik uzima kodirani uzorak metodom slučajnog odabira, analizira i boduje proizvod)
  • kvalitativna analiza proizvoda (dokazivanje reducirajućih šećera, škrobapektina,).
  •  kvantitativna analiza proizvoda (određivanje ukupnih kiselina ili reducirajućih  šećera)
  • analiza rezultata (odgovor na pitanja)
     
  • novo  u natjecanju - kratka (2-3 min) usmena prezentacija proizvoda s različitih aspekata prema afinitetu učenika (tehnološki, nutricionistički, kemijski, biokemijski, zdravstveni, mikrobiološki, ekonomsko-komercijalni, poduzetnički, ekološki, osvrt na  kontrolu kvalitete,...ili neki drugi zanimljivi ili originalni aspekt prezentacije proizvoda).

Svim učenicima i njihovim mentorima želimo uspješnu pripremu za natjecanje.  

Članovi Državnog povjerenstva

**********************************

3.2.2015.

Obavijest 

 

Liste natjecatelja i mentora  koji će se natjecati na Državnom natjecanju u sektoru PPV u svim disciplinama su u prilogu

 

               ***********************************

21.12.2014.

Natjecanje učenika/ca srednjih škola Republike Hrvatske

 u natjecateljskim disciplinama

Iz Obrazovnog sektora POLJOPRIVREDA, PREHRANA, VETERINA

discipline: AGRO, FLORA, NUTRI-VITA I VETERINARSKI TEHNIČAR

 

Natjecanje organiziraju:

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta,
Agencija za strukovno obrazovaje i obrazovanje  odraslih,
Srednja škola Braća Radić Kaštel Štafilić-Nehaj - škola domaćin

Natjecanje provodi :

Državno povjerenstvo

Sjedište i adresa Državnog povjerenstva

Srednja škola Braća Radić Kaštel Štafilić-Nehaj
Put poljoprivrede 5
21 217Kaštel Štafilić-Nehaj

Predsjednica Državnog povjerenstva

Marija Kezele, prof.

Srednja škola Braća Radić
Kaštel Štafilić-Nehaj
Put poljoprivrede 5
21 217Kaštel Štafilić-Nehaj

tel: : 021/ 234 599

fax: 021/ 234 599

e mail:natjecanje.ppv2015@gmail.com

Tajnica Državnog povjerenstva

Dragica Vrgoč, dipl. ing., viša stručna savjetnica

Agencija za strukovno obrazovaje i obrazovanje  odraslih,
Radnička cesta 37 b
10 000 Zagreb

tel: 01/6274 652

fax:01/6274 625

e-mail: dragica.vrgoc@asoo.hr

Vremenik natjecanja:

Školsko natjecanje:

30. siječnja 2015.

Državno natjecanje:

23. i 24. travnja 2015.

 

CILJ NATJECANJA :

 

Promicati zanimanja u poljoprivrednoj, prehrambenoj i veterinarskoj struci; unaprjeđivati i usavršavati strukovna zanimanja i vještine:

  • razmijeniti iskustva; iskazati kreativnost učenika/ca  i nastavnika/ca;
  • predstaviti specifičnost različitih programa strukovnog obrazovanja; uspostaviti partnerske odnose s gospodarskim subjektima i afirmirati darovite učenike / ce.

 

ŠKOLSKO NATJECANJE

Provodi se u skladu s Uputama za provebu smotri radova i natjecanja učenika i učenica srednjih strukovnih škola Republike Hrvatske u strukovnim disciplinama u 2015. godini.

  • Školsko natjecanje organizira Školsko povjerenstvo od tri člana, imenuje ga ravnatelj škole.
  • Mentore učenika  imenuje ravnatelj škole.
  • Škole koje sudjeluju u natjecanju dužne su izvršiti predprijavu za školsko-županijsko natjecanje u informacijski sustav Vetis Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih.
  • Škole sudionici natjecanja na dan natjecanja preuzimaju zadatke za učenike .
  • Po završetku natjecanja podatke unose u informacijski sustav Vetis.
  • Natječu se isključivo učenici završnih razreda.

 

1. DISCIPLINA: AGRO – natječu se učenici  /ce  četvrtih razreda zanimanja:

  1. poljoprivredni tehničar – opći
  2. poljoprivredni tehničar – fitofarmaceut
  3. poljoprivredni tehničar – biljne proizvodnje
  4. poljoprivredni tehničar – vrtlar
  5. agroturistički tehničar

TEMA NATJECANJA: UZGOJ POVRĆA

TEME ZA PRAKTIČNI ZADATAK:

  1. SJETVA POVRĆA
  2. SADNJA PRESADNICA POVRĆA

Natjecanje se sastoji od pisane provjere stručno teorijskoga znanja i praktičnog zadatka.

  • Pisana provjera stručno teorijskog znanja – test ima 25 zadataka, traje najviše 60 minuta, boduje se s 35 bodova
  • Praktični zadatak – traje najviše 180 minuta, boduje se sa 65 bodova

Kriterij za odabir na Državno natjecanje je sljedeći:

  • najmanje 75 % riješenosti zadataka na Školskom natjecanju
  • prvoplasirani u školama na Školskom natjecanju
  • broj sudionika ograničen je na 15

Državno povjerenstvo će izraditi 25 pitanja iz nastavnih predmeta:

  1. Poljoprivredna botanika
  2. Temelji bilinogojstva
  3. Tloznanstvo i uređenje tla
  4. Povrćarstvo
  5. Zaštita bilja
  6. Temelji vrtlarstva
  7. Poznavanje poljoprivrednih kultura
  8. Repromaterijali u poljoprivredi
  9. Bilinogojstvo

koje  će škole dobiti na dan natjecanja putem VETISA.

LITERATURA:

  1. Lešić, R.,i dr., Povrćarstvo, Zrinski, Čakovec, 2004.
  2. Pavlek, P., Opće povrćarstvo, Fakultet poljoprivrednih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb,1985.

 

2. DISCIPLINA: FLORA Natječu se učenici  /ce  trećih razreda, zanimanja cvjećar


Područje: ARANŽIRANJE

Natjecanje se sastoji od pisane provjere stručno teorijskoga znanja i praktičnog zadatka.

  • Pisana provjera stručno teorijskog znanja – test ima 25 zadataka, traje najviše 60 minuta, boduje se s 35 bodova
  • Praktični zadatak – traje najviše 180 minuta, boduje se sa 65 bodova.
     
  1. PISANA PROVJERA STRUČNO -TEORIJSKOG ZNANJA

    Tema natjecanja: Aranžiranje stola

    Pitanja za pisanu provjeru stručno-teorijskog znanja sastavlja državno povjerenstvo.
    Državno povjerenstvo će izraditi pitanja iz nastavnih predmeta: Aranžiranje; Dendrološke vrste za aranžiranje i Cvjećarstvo (katalog pitanja u privitku)
     
  2. PRAKTIČNI ZADATAK ZA DRŽAVNO  NATJECANJE

    Teme za praktični zadatak:

1.“Girlanda i aranžman kao ukras stola“

     
Potreban  materijal  za praktični zadatak:

  • aranžerski alat i pomagala
  • cvjetne vrste za rez
  • ukrasna posuda
  • ukrasno zelenilo
  • ukrasni elementi

LITERATURA:

  1. Auguštin, D., Cvjećarstvo 2 (udžbenik za poljoprivredne škole)Školska knjiga d.d., Zagreb, 2001.
  2. Auguštin, D., Aranžiranje 2 (udžbenik za poljoprivredne škole)Školska knjiga d.d., Zagreb, 2004.
  3. Vrdoljak,A. dipl.ing. i mr. Pagliarini N., Ruže,ukrasno grmlje i drveće (Gospodarski list, Zagreb, 2001.) preporučena literatura

 

3. DISCIPLINA NUTRI - VITA – natječu se učenici / ce četvrtih razreda zanimanja

  • prehrambeni tehničar
  • tehničar nutricionist

TEMA NATJECANJA: KONZERVIRANJE I PRERADA VOĆA I POVRĆA

TEMA PRAKTIČNOG ZADATKA: Blanširanje i pasterizacija povrća

Natjecanje se sastoji od pisane provjere stručno teorijskoga znanja i praktičnog zadatka.

  • Pisana provjera stručno teorijskog znanja – test ima 25 zadataka, traje najviše 60       minuta, boduje se s 35 bodova
  • Praktični zadatak – traje najviše 180 minuta, boduje se sa 65 bodova.

Kriterij odabira na Državno natjecanje:

  • 75 % riješenosti zadataka na Školskom natjecanju
  • prvoplasirani u svim školama na Školskom natjecanju uz 75 % riješenosti zadataka


Državno povjerenstvo će izraditi 25 pitanja iz nastavnih predmeta:

PREHRAMBENI TEHNIČAR

  1. Hrana i prehrana
  2. Sirovine i ambalaža
  3. Prehrambena tehnologija
  4. Prehrambena mikrobiologija
  5. Kemija hrane
  6. Higijena hrane
  7. Biokemija i primijenjena kemija I i II
  8. Procesi pripreme hrane
  9.  Izborne tehnologije
  10.  Analiza i kontrola kvalitete hrane

koje  će škole dobiti na dan natjecanja putem VETISA.

TEHNIČARI NUTRICINISTI:

  1. Osnove znanosti o prehrani I i II
  2. Osnove tehnologije namirnica I i II
  3. Organska kemija i biokemija
  4. Mikrobiologija
  5. Mikrobiologija namirnica
  6. Procesi pripreme hrane
  7. Praktična nastava
  8. Kontrola kakvoće namirnica

LITERATURA I CJELINE ZA PRIPREMU UČENIKA (za školsko natjecanje)

  1. Lovrić T., Piližota V.,Konzerviranje i prerada voća i povrća,Nakladni zavod Globus, Zagreb,1994. 
    Poglavlje: Opće značajke i metode konzerviranja
  2. Car Kolarić,A., Praktikum konzerviranja hrane, Školska knjiga, Zagreb, 2010.
  3. Generalić,I.,Skroza, D., Katalinić, V.,Kemija mediteranskog voća i tehnologija prerade,-skripta za vježbe Split, 2009.
  4. Stričević,D.,Sever, B. Čičak, H.,Organska kemija, Profil,  Zagreb, 2008.
  5. Matasović D. , Poznavanje robe i prehrana 1 ,Profil, Zagreb, 2005.
    Poglavlja: - Ispitivanje, konzerviranje i čuvanje robe
    • Sastava hrane
    • Povrće i gljive
    • Voće
  6. Matasović,D., Poznavanje robe i prehrana 3, Profil (2007.)
    Poglavlja: - Aditivi i -Osnove znanosti o prehrani
  7. Petreski A.,Sever B.,Kemija-zbirka riješenih primjera i zadataka iz općekemije,Profil,Zagreb,1997.

 (Literatura za državno natjecanje uključujući i literaturu za školsko natjecanje)

        8.  Šimundić B.,Jakovlić 6. V.,Tadejević V., Poznavanje robe-živežne namirnice s osnovamatehnologije i prehrane, Tiskara Rijeka d.d.,Rijeka,1994.
             Poglavlje: Konzerviranje živežnih namirnica, Aditivi
         9. Lovrić T., Piližota V.,Konzerviranje i prerada voća i povrća, Nakladni zavod Globus,Zagreb,1994.-sva poglavlja
      10.  Duraković S.,Primijenjena mikrobiologija
             
Prehrambeno tehnološki inženjering, Zagreb,1996. DIO VI: Mikroorganizmi u hrani
      11. Flogel,G.Lauc, Biokemijski praktikum za srednje škole, Školska knjiga, Zagreb, 1998.
      12. Važeći  Zakoni i Pravilnici vezani za hranu i konzerviranje hrane sa stranice HAH-a:  http://www.hah.hr/zakonska.php

 

4. DISCIPLINA VETERINARSKI TEHNIČAR- natječu se učenici / ce četvrtih razreda zanimanja veterinarski tehničar

TEMA NATJECANJA: RIBE

TEMA PRAKTIČNOG ZADATKA. Opća pretraga riba (senzorna ocjena kakvoće, sekcija ribe te mogući nalaz endo i ekto parazita)


Natjecanje se sastoji od pisane provjere stručno teorijskoga znanja i praktičnog zadatka.

  • Pisana provjera stručno teorijskog znanja – test ima 25 zadataka, traje najviše 60 minuta, boduje se s 35 bodova
  • Praktični zadatak – traje najviše 180 minuta, boduje se sa 65 bodova

Kriterij odabira učenika na državno natjecanje:

Državno povjerenstvo će izraditi 25 pitanja iz nastavnih predmeta:

  • Uzgoj domaćih životinja (ribe i pčele)
  • Higijena namirnica animalnog podrijetla
  • Osnove parazitskih bolesti (anatomija i fiziologija, namirnica animalnog podrijetla, parazitske invazije)

koje će škole dobiti na dan natjecanja putem VETISA.

LITERATURA:

  1. Kozarić, Z., Morfologija riba, Zagreb: Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2001.
  2. Treer, T., Safner, R., Aničić, I., Lovrinov, K., Ribarstvo. Zagreb: Nakladni zavod globus, 1995. (str. 78-112)
  3. Habdija, I., Biologija 2. Svezak B: Životinjski svijet. Zagreb: Profil, 1997.
  4. Hadžiosmanović, M., Pavičić, Ž., Higijena namirnica animalnog podrijetla. Zagreb: Profil, 1998. udžbenik za 4 razred veterinarskih škola
  5.  Delić, S., Rukavina, J., Helminti i helmintoze domaćih životinja, Sarajevo: Univerzitet u Sarajevu, 1966. (poglavlja: uvod i str. 163-172)

 

Državno povjerenstvo moli članove stručnih vijeća da predlože pitanja za teoretski dio natjecanja na uobičajeni način faksom 021/ 234 599 ili e- mailomnatjecanje.ppv2015@gmail.com  do 15. siječnja 2015.

Za sve potrebne informacije obratite se:

 

 

Ravnateljica Škole domaćina:

Marija Kezele, prof.

 
 

Školska natjecanja u sektoru PPV 2015.

 

29. siječnja 2015.

Obavijest

Obavijest  školama koje sudjeluju u provedbi školskog natjecanja u Obrazovnom sektoru poljoprivreda, prehrana i veterina  u disciplinama

 AGRO, FLORA, NUTRI-VITA I VETERINATSKI TEHNIČAR

 

Računalni sustav Vetis na dan održavanja natjecanja  30. siječnja bit će otvoren od 7.00 - 24.00 sata.

                                                         Državno povjerenstvo

*****************************************************

 

21. siječnja 2015.

 

Obavijest

KRITERIJI ODABIRA I KVOTA SUDIONIKA ZA DRŽAVNO NATJECANJE U DISCIPLINAMA AGRO, FLORA, NUTRI-VITA I VETERINARSKI TEHNIČAR

 

Natjecanje se sastoji od pisane provjere stručno-teorijskoga znanja i praktičnog zadatka.

  • Pisana provjera stručno-teorijskog znanja – test ima 25 zadataka, traje najviše 60 minuta, boduje se s 35 bodova
  • Praktični zadatak – traje najviše 180 minuta, boduje se sa 65 bodova

 

Kriteriji za odabir na Državno natjecanje su sljedeći:

  • najmanje 75 % riješenosti zadataka na Školskom natjecanju
  • prvoplasirani u školama na Školskom natjecanju
  • broj sudionika  je ograničen po disciplinama:

 

DISCIPLINA AGRO – 15 NATJECATELJA

DISCIPLINA FLORA – 10 NATJECATELJA

DISCIPLINA NUTRI-VITA -10 NATJECATELJA

DISCIPLINA VETERINARSKI TEHNIČAR – 10 NATJECATELJA

 

Napomena:

Škole koje se nisu prijavile u Vetis mogu to učiniti do 23.siječnja 2015.

Za sve potrebne informacije obratite se:

Agenciji za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih  dragica.vrgoc@asoo.hr. ili na adresu Državnog povjerenstva:  e-mail:natjecanje.ppv2015@gmail.com

 

 Predsjednica Državnog  povjerenstva  Marija Kezele, prof.

 

*****************************************************

9. siječnja 2015.

Obavijest
 

Započele prijave  za školska natjecanja u Obrazovnom sektoru PPV 

Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih je otvorila informacijski sustav Vetis, dakle škole mogu prijaviti učenike i mentore za školska natjecanja po disciplinama.

Vrijeme prijave za školska natjecanja je do 23. siječnja 2015.

Na dan natjecanja, 30. siječnja 2015. škole će preuzeti zadatke za školska natjecanja za natjecateljske discipline Agro, Flora, Nutri-vita i Veterinarski tehničar.

Upute za provedbu natjecanja po disciplinama možete preuzeti na stranicama Škole domaćina (u prilogu), a biti će upućene i na  e-mail adrese  škola.
Molimo, potvrdite primitak obavijesti na službeni e-mail natjecanje.ppv2015@gmail.com

 

 


Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
 

Oglasna ploča
Razglednica naše škole

Učenička zadruga

Hrvatska danas


Globe projekt

Kalendar
« Lipanj 2017 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

CMS za škole logo
Srednja škola "Braća Radić" Kaštel Štafilić / Put poljoprivrednika bb, HR-21217 Kaštel Štafilić / ss-bracaradic-kastelstafilicnehaj.skole.hr / ured@ss-bracaradic-kastelstafilicnehaj.skole.hr
preskoči na navigaciju