preskoči na sadržaj

Srednja škola "Braća Radić" Kaštel Štafilić

Obrazovni programi

Poljoprivredna proizvodnja je jedan od glavnih čimbenika razvoja svake zemlje s osnovnim ciljem zadovoljiti potrebe za poljoprivrednim proizvodima (prehrana pučanstva, potrebe turizma i industrije). Obuhvaća školovanje u pomoćnim zanimanjima te trogodišnjem i četverogodišnjem trajanju za obrazovne profile voćar-vinogradar-vinar, cvjećar, vrtlar, poljoprivredni tehničar biljne proizvodnje i poljoprivredni tehničar-fitofarmaceut i agroturistički tehničar.

Trogodišnja zanimanja

Pomoćni cvjećar (TES)


Cilj programa je stjecanje temeljnih znanja i  vještina iz cvjećarske proizvodnje, upoznavanje cvjećarskih kultura, uzgoj cvijeća i vrtnog zelenila te savladavanje radnih operacija radnika u cvjećarstvu potrebnih za uspješnu obradu tla, sjetvu, uzgoj i berbu cvijeća

 

Pomoćni vrtlar (TES)

Učenici tijekom svog školovanja za pomoćnog vrtlara (TES) po prilagođenom ili individualiziranom programu uz općeobrazovne predmete stječu znanja i vještine iz strukovnih predmeta koje zatim primjenjuju u praktičnoj nastavi. Pomoćni vrtlar radi jednostavnije poslove u vrtlarskoj proizvodnji, odnosno u uzgoju povrća, voća, cvijeća i ukrasnog zelenila u vidu obrade tla, sjetve, sadnje, zalijevanja, plijevljenja, okopavanja, zaštite, gnojidbe, prihrane i berbe vrtnog bilja. Također, on se bavi i održavanjem i zaštitom vinove loze i voćaka, berbom i preradom plodova, te održavanjem i zaštitom cvijeća, travnjaka i ukrasnog zelenila uz nadzor kvalificiranog radnika.

Nakon završetka trogodišnjeg školovanja stječe nižu stručnu spremu (NSS). Mogućnost zapošljavanja nakon srednjoškolskog obrazovanja je u svakom gospodarskom subjektu koji se bavi vrtlarstvom, voćarstvom, proizvodnjom povrća i cvijeća u zatvorenim prostorima, te u radnim organizacijama specijaliziranim održavanje zelenih površina, kako javnih, tako i privatnih.

 

Voćar - vinogradar - vinar, cvjećar 

Cilj obrazovanja je osposobiti učenike za samostalan rad u voćarskoj i vinogradarskoj proizvodnji, u proizvodnji cvijeća, povrća, ukrasnog grmlja te aranžiranju cvijeća i prostora. Uz opće obrazovne predmete učenici teoretski i praktično savladavaju znanja i vještine u pojedinim zanimanjima.

Četverogodišnja zanimanja:

 

Agrotehničar

Agrotehničar je zanimanje koje ima novi strukovni kurikulum. To je moderniziran program gdje budući učenici stječu znanja i vještine za aktivno uključivanje na tržište rada.

Program se sastoji od općih predmeta i strukovnog dijela.  Provodit će se u školi, školskom vrtu, stakleniku, u znanstvenim institutima te gospodarstvima koja će surađivati sa školom.

Omogućuje domaća i inozemna putovanja u cilju usavršavanja kompetencija. Traje četiri godine, a završava obranom završnog rada kada učenik stječe zvanje agrotehničar. Nakon položene državne mature moguće je studiranje.

Učenici razvijaju vještine unutar tehnologija u biljnoj i animalnoj proizvodnji , usvajaju osnove fitomedicine, načela ekološke proizvodnje, zaštite okoliša i održivog razvoja te agropoduzetništva.

 Agrotehničar može raditi u javnim ustanovama kao tehnički suradnik, poljoprivrednim ljekarnama, farmama, vrtnim centrima, vinarijama i vinotekama. Također se može uključiti u sustav samozapošljavanja u obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, te obrtima i zadrugama koja se bave poljoprivrednom proizvodnjom.

Agrotehničar-nastavni plan i program

Poljoprivredni tehničar - biljne proizvodnje

Poljoprivredni tehničar biljne proizvodnje je četverogodišnje zanimanje  u kojem se stječu znanja iz najšireg područja poljoprivrede. Ovaj profil poljoprivrednog stručnjaka organizira, nadgleda i primjenjuje tehnologiju u svim sferama proizvodnje bilja. Može se baviti uzgojem  biljnih kultura na oranicama (žitarica, povrća, industrijskog i krmnog bilja),  te u voćnjacima i vinogradima. Isto tako, polaznici stječu kompetencije za obavljanje tehnoloških postupaka poloprivredne proizvodnje u zatvorenim prostorima – staklenicima, plastenicima i sl.
Tijekom školovanja, kroz teoretsku i praktičnu nastavu, učenici dobivaju znanja o primjeni strojeva, alata i opreme bez kojih je nazamislivo obavljanje poslova u suvremenoj poljoprivredi.
Posebna se pažnja pridaje edukaciji za provođenje načela dobre poljoprivredne prakse i održivog razvoja, neizostavnog pri odabiru metoda i sredstava za zaštitu bilja.
Također, učenici se podučavaju osnovama poduzetničkog poslovanja i organizaciji rada, te praćenju i primjeni zakonskih propisa zaštite na radu i zaštite okoliša.

Mogućnosti zapošljavanja
Poljoprivredni tehničar biljne proizvodnje  može raditi u svim poduzećima, zadrugama, obrtima i ostalim tvrtkama koje se bave poljoprivrednom proizvodnjom.  U postojećoj konstelaciji gospodarskih čimbenika u Dalmaciji treba posebno istaknuti mogućnost samozapošljavanja  u OPG – ima.
Završetkom školovanja ovi su stručnjaci sposobni za rad na ratarskim, voćarskim, vinogradarskim i povrtlarskim gospodarstvima, kao i na stočarskim farmama, te u poljoprivrednim  ljekarnama.
Ovaj profil zanimanja je tražen i u komunalnim ustanovama kao tehnički suradnik pri raznim poslovima, a naročito pri uređivanju parkova i zelenih površina.
S obzirom da polaznici slušaju i predmet u kojemu se upoznavaju s osnovama vinarske tehnologije, mogu se zaposliti i u vinarijama kao tehnolozi i u  vinotekama kao prodavači.
Uz položenu Državnu maturu je moguć upis na sve fakultete i više škole.

Poljoprivredni tehničar - opći

Ovo je novo četverogodišnje  zanimanje u našoj Školi.
Poljoprivredni tehničar – opću je četverogodišnje zanimanje  u kojem se stječu znanja iz najšireg područja poljoprivrede, tamo gdje se susreću proizvodnje bilja i domaćih životinja. Ovaj profil poljoprivrednog stručnjaka organizira, nadgleda i primjenjuje tehnologiju u biljnoj i animalnoj proizvodnji. Može se baviti uzgojem  biljnih kultura na oranicama (žitarica, povrća, industrijskog i krmnog bilja),  te u voćnjacima i vinogradima.

Tijekom školovanja kroz teoretsku i praktičnu nastavu učenici dobivaju znanja o primjeni strojeva, alata i opreme bez kojih je nazamisliva suvremena poljoprivredna proizvodnja.
Posebna se pažnja pridaje edukaciji za provođenje načela dobre poljoprivredne prakse i održivog razvoja, neizostavnog pri odabiru metoda i sredstava za zaštitu bilja.
Također, učenici se podučavaju osnovama poduzetničkog poslovanja i organizaciji rada, te praćenju i primjeni zakonskih propisa zaštite na radu i zaštite okoliša.
Mogućnosti zapošljavanja

Poljoprivredni tehničar – opći može raditi u svim poduzećima, zadrugama, obrtima i ostalim tvrtkama koje se bave poljoprivrednom proizvodnjom.  U postojećoj konstelaciji gospodarskih čimbenika u Dalmaciji treba posebno istaknuti mogućnost samozapošljavanja  u OPG – ima.
Završetkom školovanja ovi su stručnjaci sposobni za rad na ratarskim, voćarskim, vinogradarskim i povrtlarskim gospodarstvima, kao i na stočarskim farmama i  u poljoprivrednim  ljekarnama.
Ovaj profil poljoprivrednog djelatnika osposobljen je za rad i u staklenicima i plastenicima, ali i u javnim i komunalnim ustanovama kao tehnički suradnik.
S obzirom da polaznici slušaju i predmet u kojemu se upoznavaju s osnovama vinarske tehnologije, mogu se zaposliti i u vinarijama kao tehnolozi i u  vinotekama kao prodavači.
Uz položenu Državnu maturu je moguć upis na sve fakultete i više škole.

Poljoprivredni tehničar - fitofarmaceut

Cilj obrazovanja je stjecanje znanja o uzročnicima biljnih bolesti, biljnim nametnicima te korovu, o sredstvima za zaštitu bilja i njihovoj uporabi te njihovo djelovanje na čovjeka i okoliš. Zatim moraju poznavati asortiman u poljoprivrednoj apoteci (repromaterijale, alate i poljoprivrednu mehanizaciju, stočnu hranu, sredstva za zaštitu bilja i sl.)
Nakon završenog školovanja učenici se mogu zapošljavati u poljoprivrednim apotekama, u institutima i poljoprivrednim poduzećima. Stečena znanja omogućavaju nastavak školovanja na poljoprivrednom fakultetu i ostalim srodnim fakultetima.

Agroturistički tehničar

Povezuje ekopoljoprivredu, tradicionalno ugostiteljstvo i turizam.
Zahvaljujući prirodnim, kulturnim i povijesnim resursima Hrvatske, agroturizam postaje sve interesantnija djelatnost. Njome se proširuje turistička ponuda na ekološki čista i nezagađena područja.

Cilj obrazovanja je stjecanje znanja i vještina  učenika za kvalitetno pružanje ugostiteljskih usluga, usluga smještaja gostiju i drugih agroturističkih usluga (organiziranje berbe, sakupljanje ljekovitog bilja, jahanja...). Uz to, učenici se osposobljavaju za ekološku proizvodnju poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, te načine pripreme i ponude hrane s vlastitog poljoprivrednog gospodarstva.
Također upoznaju povijest i kulturnu tradiciju hrvatskog sela.

Uz obavezne stručne predmete nudi se veliki broj izbornih predmeta (npr. gljivarstvo, ljekovito bilje,…)
Nakon završenog obrazovanja učenici se mogu zaposliti u turizmu, ugostiteljstvu,  kao i u vlastitim  u OPG – ima. Tijekom školovanja stječu i znanja za nastavak školovanja na svim fakultetima uz uvjet položene Državne mature.

  Agroturizam.pdf
 Poljoprivreda.pdf
 Poljoprivredni tehnicar opci nastavni plan.pdf


Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
Oglasna ploča
Virtualna knjižnica

Prognoza za Kaštela
 

Razglednica naše škole

EDIT ICT ŽUPANIJA


Učenička zadruga

Hrvatska danas

Globe projekt

E-medica

Kalendar
« Kolovoz 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

CMS za škole logo
Srednja škola "Braća Radić" Kaštel Štafilić / Put poljoprivrednika bb, HR-21217 Kaštel Štafilić / ss-bracaradic-kastelstafilicnehaj.skole.hr / ured@ss-bracaradic-kastelstafilicnehaj.skole.hr
preskoči na navigaciju