preskoči na sadržaj

Srednja škola "Braća Radić" Kaštel Štafilić

Obrazovni programi

Poljoprivredna proizvodnja je jedan od glavnih čimbenika razvoja svake zemlje s osnovnim ciljem zadovoljiti potrebe za poljoprivrednim proizvodima (prehrana pučanstva, potrebe turizma i industrije). Obuhvaća školovanje u pomoćnim zanimanjima te trogodišnjem i četverogodišnjem trajanju za obrazovne profile voćar-vinogradar-vinar, cvjećar, vrtlar, poljoprivredni tehničar biljne proizvodnje i poljoprivredni tehničar-fitofarmaceut i agroturistički tehničar.

Trogodišnja zanimanja

Pomoćni cvjećar (TES)


Cilj programa je stjecanje temeljnih znanja i  vještina iz cvjećarske proizvodnje, upoznavanje cvjećarskih kultura, uzgoj cvijeća i vrtnog zelenila te savladavanje radnih operacija radnika u cvjećarstvu potrebnih za uspješnu obradu tla, sjetvu, uzgoj i berbu cvijeća

 

Pomoćni vrtlar (TES)

Učenici tijekom svog školovanja za pomoćnog vrtlara (TES) po prilagođenom ili individualiziranom programu uz općeobrazovne predmete stječu znanja i vještine iz strukovnih predmeta koje zatim primjenjuju u praktičnoj nastavi. Pomoćni vrtlar radi jednostavnije poslove u vrtlarskoj proizvodnji, odnosno u uzgoju povrća, voća, cvijeća i ukrasnog zelenila u vidu obrade tla, sjetve, sadnje, zalijevanja, plijevljenja, okopavanja, zaštite, gnojidbe, prihrane i berbe vrtnog bilja. Također, on se bavi i održavanjem i zaštitom vinove loze i voćaka, berbom i preradom plodova, te održavanjem i zaštitom cvijeća, travnjaka i ukrasnog zelenila uz nadzor kvalificiranog radnika.

Nakon završetka trogodišnjeg školovanja stječe nižu stručnu spremu (NSS). Mogućnost zapošljavanja nakon srednjoškolskog obrazovanja je u svakom gospodarskom subjektu koji se bavi vrtlarstvom, voćarstvom, proizvodnjom povrća i cvijeća u zatvorenim prostorima, te u radnim organizacijama specijaliziranim održavanje zelenih površina, kako javnih, tako i privatnih.

 

Voćar - vinogradar - vinar, cvjećar 

Cilj obrazovanja je osposobiti učenike za samostalan rad u voćarskoj i vinogradarskoj proizvodnji, u proizvodnji cvijeća, povrća, ukrasnog grmlja te aranžiranju cvijeća i prostora. Uz opće obrazovne predmete učenici teoretski i praktično savladavaju znanja i vještine u pojedinim zanimanjima.

Četverogodišnja zanimanja:

 

Agrotehničar

Agrotehničar je zanimanje koje ima novi strukovni kurikulum. To je moderniziran program gdje budući učenici stječu znanja i vještine za aktivno uključivanje na tržište rada.

Program se sastoji od općih predmeta i strukovnog dijela.  Provodit će se u školi, školskom vrtu, stakleniku, u znanstvenim institutima te gospodarstvima koja će surađivati sa školom.

Omogućuje domaća i inozemna putovanja u cilju usavršavanja kompetencija. Traje četiri godine, a završava obranom završnog rada kada učenik stječe zvanje agrotehničar. Nakon položene državne mature moguće je studiranje.

Učenici razvijaju vještine unutar tehnologija u biljnoj i animalnoj proizvodnji , usvajaju osnove fitomedicine, načela ekološke proizvodnje, zaštite okoliša i održivog razvoja te agropoduzetništva.

 Agrotehničar može raditi u javnim ustanovama kao tehnički suradnik, poljoprivrednim ljekarnama, farmama, vrtnim centrima, vinarijama i vinotekama. Također se može uključiti u sustav samozapošljavanja u obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, te obrtima i zadrugama koja se bave poljoprivrednom proizvodnjom.

Agrotehničar-nastavni plan i program

Poljoprivredni tehničar - biljne proizvodnje

Poljoprivredni tehničar biljne proizvodnje je četverogodišnje zanimanje  u kojem se stječu znanja iz najšireg područja poljoprivrede. Ovaj profil poljoprivrednog stručnjaka organizira, nadgleda i primjenjuje tehnologiju u svim sferama proizvodnje bilja. Može se baviti uzgojem  biljnih kultura na oranicama (žitarica, povrća, industrijskog i krmnog bilja),  te u voćnjacima i vinogradima. Isto tako, polaznici stječu kompetencije za obavljanje tehnoloških postupaka poloprivredne proizvodnje u zatvorenim prostorima – staklenicima, plastenicima i sl.
Tijekom školovanja, kroz teoretsku i praktičnu nastavu, učenici dobivaju znanja o primjeni strojeva, alata i opreme bez kojih je nazamislivo obavljanje poslova u suvremenoj poljoprivredi.
Posebna se pažnja pridaje edukaciji za provođenje načela dobre poljoprivredne prakse i održivog razvoja, neizostavnog pri odabiru metoda i sredstava za zaštitu bilja.
Također, učenici se podučavaju osnovama poduzetničkog poslovanja i organizaciji rada, te praćenju i primjeni zakonskih propisa zaštite na radu i zaštite okoliša.

Mogućnosti zapošljavanja
Poljoprivredni tehničar biljne proizvodnje  može raditi u svim poduzećima, zadrugama, obrtima i ostalim tvrtkama koje se bave poljoprivrednom proizvodnjom.  U postojećoj konstelaciji gospodarskih čimbenika u Dalmaciji treba posebno istaknuti mogućnost samozapošljavanja  u OPG – ima.
Završetkom školovanja ovi su stručnjaci sposobni za rad na ratarskim, voćarskim, vinogradarskim i povrtlarskim gospodarstvima, kao i na stočarskim farmama, te u poljoprivrednim  ljekarnama.
Ovaj profil zanimanja je tražen i u komunalnim ustanovama kao tehnički suradnik pri raznim poslovima, a naročito pri uređivanju parkova i zelenih površina.
S obzirom da polaznici slušaju i predmet u kojemu se upoznavaju s osnovama vinarske tehnologije, mogu se zaposliti i u vinarijama kao tehnolozi i u  vinotekama kao prodavači.
Uz položenu Državnu maturu je moguć upis na sve fakultete i više škole.

Poljoprivredni tehničar - opći

Ovo je novo četverogodišnje  zanimanje u našoj Školi.
Poljoprivredni tehničar – opću je četverogodišnje zanimanje  u kojem se stječu znanja iz najšireg područja poljoprivrede, tamo gdje se susreću proizvodnje bilja i domaćih životinja. Ovaj profil poljoprivrednog stručnjaka organizira, nadgleda i primjenjuje tehnologiju u biljnoj i animalnoj proizvodnji. Može se baviti uzgojem  biljnih kultura na oranicama (žitarica, povrća, industrijskog i krmnog bilja),  te u voćnjacima i vinogradima.

Tijekom školovanja kroz teoretsku i praktičnu nastavu učenici dobivaju znanja o primjeni strojeva, alata i opreme bez kojih je nazamisliva suvremena poljoprivredna proizvodnja.
Posebna se pažnja pridaje edukaciji za provođenje načela dobre poljoprivredne prakse i održivog razvoja, neizostavnog pri odabiru metoda i sredstava za zaštitu bilja.
Također, učenici se podučavaju osnovama poduzetničkog poslovanja i organizaciji rada, te praćenju i primjeni zakonskih propisa zaštite na radu i zaštite okoliša.
Mogućnosti zapošljavanja

Poljoprivredni tehničar – opći može raditi u svim poduzećima, zadrugama, obrtima i ostalim tvrtkama koje se bave poljoprivrednom proizvodnjom.  U postojećoj konstelaciji gospodarskih čimbenika u Dalmaciji treba posebno istaknuti mogućnost samozapošljavanja  u OPG – ima.
Završetkom školovanja ovi su stručnjaci sposobni za rad na ratarskim, voćarskim, vinogradarskim i povrtlarskim gospodarstvima, kao i na stočarskim farmama i  u poljoprivrednim  ljekarnama.
Ovaj profil poljoprivrednog djelatnika osposobljen je za rad i u staklenicima i plastenicima, ali i u javnim i komunalnim ustanovama kao tehnički suradnik.
S obzirom da polaznici slušaju i predmet u kojemu se upoznavaju s osnovama vinarske tehnologije, mogu se zaposliti i u vinarijama kao tehnolozi i u  vinotekama kao prodavači.
Uz položenu Državnu maturu je moguć upis na sve fakultete i više škole.

Poljoprivredni tehničar - fitofarmaceut

Cilj obrazovanja je stjecanje znanja o uzročnicima biljnih bolesti, biljnim nametnicima te korovu, o sredstvima za zaštitu bilja i njihovoj uporabi te njihovo djelovanje na čovjeka i okoliš. Zatim moraju poznavati asortiman u poljoprivrednoj apoteci (repromaterijale, alate i poljoprivrednu mehanizaciju, stočnu hranu, sredstva za zaštitu bilja i sl.)
Nakon završenog školovanja učenici se mogu zapošljavati u poljoprivrednim apotekama, u institutima i poljoprivrednim poduzećima. Stečena znanja omogućavaju nastavak školovanja na poljoprivrednom fakultetu i ostalim srodnim fakultetima.

Agroturistički tehničar

Povezuje ekopoljoprivredu, tradicionalno ugostiteljstvo i turizam.
Zahvaljujući prirodnim, kulturnim i povijesnim resursima Hrvatske, agroturizam postaje sve interesantnija djelatnost. Njome se proširuje turistička ponuda na ekološki čista i nezagađena područja.

Cilj obrazovanja je stjecanje znanja i vještina  učenika za kvalitetno pružanje ugostiteljskih usluga, usluga smještaja gostiju i drugih agroturističkih usluga (organiziranje berbe, sakupljanje ljekovitog bilja, jahanja...). Uz to, učenici se osposobljavaju za ekološku proizvodnju poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, te načine pripreme i ponude hrane s vlastitog poljoprivrednog gospodarstva.
Također upoznaju povijest i kulturnu tradiciju hrvatskog sela.

Uz obavezne stručne predmete nudi se veliki broj izbornih predmeta (npr. gljivarstvo, ljekovito bilje,…)
Nakon završenog obrazovanja učenici se mogu zaposliti u turizmu, ugostiteljstvu,  kao i u vlastitim  u OPG – ima. Tijekom školovanja stječu i znanja za nastavak školovanja na svim fakultetima uz uvjet položene Državne mature.

  Agroturizam.pdf
 Poljoprivreda.pdf
 Poljoprivredni tehnicar opci nastavni plan.pdf


Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
Oglasna ploča
VIRTUALNA KNJIŽNICA 2021/22

Prognoza za Kaštela
 

Globe projekt

Razglednica naše škole

EDIT ICT ŽUPANIJA


Učenička zadruga

Hrvatska danas

E-medica

Kalendar
« Siječanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

CMS za škole logo
Srednja škola "Braća Radić" Kaštel Štafilić / Put poljoprivrednika bb, HR-21217 Kaštel Štafilić / ss-bracaradic-kastelstafilicnehaj.skole.hr / ured@ss-bracaradic-kastelstafilicnehaj.skole.hr
preskoči na navigaciju