Obrazovni programi
Obuhvaća školovanje u trogodišnjem i četverogodišnjem trajanju za obrazovne profile pomoćni pekar, konditor - slastičar, pekar, mesar, prehrambeni tehničar i tehničar nutricionist. Cilj obrazovanja je osposobiti učenike za samostalan rad u proizvodnji, kontroli, prometu i prodaji živežnih namirnica.
Pomoćna zanimanja
Pomoćni pekar – TES - 3 učenika – NOVO!!!
Učenici tijekom svog školovanja za pomoćnog pekara (TES) po prilagođenom ili individualiziranom programu uz općeobrazovne predmete stječu znanja i vještine iz strukovnih predmeta koje zatim primjenjuju u praktičnoj nastavi. Pomoćni pekar radi jednostavnije poslove u pekarskoj proizvodnji, Nakon završetka trogodišnjeg školovanja stječe nižu stručnu spremu (NSS). Mogućnost zapošljavanja nakon srednjoškolskog obrazovanja je u svakom gospodarskom subjektu koji se bavi pekarstvom, kako javnih, tako i privatnih.
Trogodišnja zanimanja
Za zanimanje pekar, mesar, obrazovanje traje tri godine.
Uz opće obrazovne predmete učenici teoretski i praktično savladavaju znanja i vještine u pojedinim zanimanjima.
Nakon završenog školovanja učenici se zapošljavaju u industrijskoj proizvodnji i obrtništvu.
MESAR (deficitarno zanimanje)
Učenici se osposobljavaju za samostalno obavljanje poslova u mesnoj industriji, za zanatsku i industrijsku obradu mesa te proizvodnju mesa i mesnih proizvoda. Tijekom teorijske i praktične nastave stječu komunikacijske i uslužne sposobnosti, radne navike te pozitivan stav prema radnoj okolini.
Obrazovanje traje tri godine. Prema podatcima Zavoda za zapošljavanje mesar je deficitarno zanimanje i preporučeno je od strane Ministarstva znanosti ,obrazovanja i sporta.
Nakon završenog trećeg razreda moguć je nastavak školovanja u četverogodišnjem zanimanju uz polaganje razlike nastavnih predmeta.
Prednosti i budućnost zanimanja: nakon trogodišnjeg školovanje učenici se mogu brzo zaposliti
Pekar (deficitarno zanimanje)
Cilj ovog programa je odgoj i obrazovanje učenika za zanatsku i industrijsku pekarsku proizvodnju. Pekar je togodišnje zanimanje u kojem se učenici obrazuju za samostalno obavljanje poslova u procesu proizvodnje pekarskih proizvoda.
U tijeku školovanja učenici stječu opće i strukovne kompetencija koje omogućavaju uključivanje na tržištu rada.
Prema podatcima Zavoda za zapošljavanje pekar je deficitarno zanimanje , preporučeno je od strane Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.
Mogućnost zapošljavanja:pekarska industrija i obrtništvo, industrija proizvodnje keksa, proizvodnja tjestenine, proizvodnja zaleđenih pekarskih proizvoda , pekare prodajni centri , pripremnice hrane ..
Nakon završenog trećeg razreda moguć je nastavak školovanja u četverogodišnjem zanimanju uz polaganje razlike predmeta.
Prednosti i budućnost zanimanja: nakon trogodišnjeg školovanje učenici se mogu brzo zaposliti
Četverogodišnja zanimanja
Prehrambeni tehničar (izmjenjeni)
Izmijenjeni atraktivni program prehrambeni tehničar je četvorogodišnja strukovna kvalifikacija u kojoj se učenici obrazuju za rad u prehrambenoj industriji, obrtništvu, cateringu, kontroli kakvoće hrane, kontrolnim i analitičkim laboratorijima te prometu hranom „od polja do stola“. Program prehrambeni tehničar obogaćen je novim nastavnim predmetima: kemije hrane, catering, poduzetništvo, marketing, prehrambene tehnologije, poslovna komunikacija, higijena hrane, analiza i kontrola hrane...U tijeku četvorogodišnjeg školovanja učenici stječu opće i strukovne kompetencija koje omogućavaju uključivanje na tržištu rada. Mogu osnovati privatnu tvrtku i samostalno voditi posao čija je djelatnost vezana za proizvodnju, kontrolu i distribuciju hrane. Učenici stječu znaja i vještine u opremljenim školskim laboratorijima i praktikumima i višegodišnji su prvaci na Državnim natjecanjima učenika prehrambenih zanimanja.
Što će prehrambeni tehničari znati i moći raditi na radnom mjestu?
Proizvoditi i pripremati gotovu i polugotovu hranu u industrijskim uvjetima, cateringu i obrtničkim radionicama . Kreirati nove proizvode prema potrebama suvremene proizvodnje hrane i sve zahtjevnijih potrošača koji teže zdravoj prehrani.
Kontrolirati kvalitetu sirovine, poluproizvoda i gotovih proizvoda te produžiti trajnost proizvoda tradicijskim i najsuvremenijim metodama konzerviranja hrane.Izvoditi fizikalno-kemijske i mikrobiološke laboratorijske postupke i analize te primijeniti kemijska načela, zakone i metode u tehnologiji, kontroli hrane.Razviti poslovnu ideju i izraditi poslovni plan, organizirati i voditi poslovanje svoje tvrtke.Provesti poslovnu aktivnost kroz dokumentaciju i primjenjivati marketinške aspekte poslovanja .
Nakon položene Državne mature, moguć je nastavak školovanja na svim fakultetima i veleučilištima.
Tehničar nutricionist
Tehničari nutricionisti su osobe educirane o načelima zdrave prehrane, znaju što razni prehrambeni proizvodi sadrže i kako utječu na ljudsko zdravlje.
Tehničar nutricionist četvorogodišnje je zanimanje u kojem se učenici obrazuju za rad u prehrambenoj i farmaceutskoj industriji te u ustanovama i službama gdje se primjenjuju znanja iz nutricionizma i provodi pravilna prehrana.
Nastavni plan i program sastavljen je tako da obrazuje učenike za rad na problemima vezanim uz prehranu svih populacijskih kategorija, proizvodnju i pripremu različitih vrsta hrane, dijetetskih proizvoda, nisko energetskih proizvoda, proizvoda veće biološke vrijednosti i dr.
Mogućnost zapošljavanja: prehrambena i farmaceutska industrija, državne i socijalne službe školska prehrana i vrtići, prodavaonice zdrave hrane, privatne specijalističke ordinacije za dijetalna savjetovanja, hoteli i pripremnice hrane za aerodrome, vrtiće , domove umirovljenika, biljne ljekarne.
Učenici stječu znaja i vještine u opremljenim školskim laboratorijima i praktikumima i višegodišnji su prvaci na Državnim natjecanjima učenika prehrambenih zanimanja.
Nakon završetka četverogodišnjeg školovanja učenici polažu završni ispit, a nakon položene Državne mature, moguć je nastavak školovanja na svim fakultetima i veleučilištima.
Pekar.pdf
Prehrana.pdf
Tražilica
Oglasna ploča
Hrvatska danas
VIRTUALNA KNJIŽNICA 2024/25
Razglednica naše škole
Učenička zadruga
Prognoza za Kaštela
Globe projekt
EDIT ICT ŽUPANIJA
E-medica
Kalendar
« Prosinac 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 1 |
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |