preskoči na sadržaj

Srednja škola "Braća Radić" Kaštel Štafilić

 > Naslovnica
Naslovnica

27. 1. Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta

Autor: Administrator , 26. 1. 2020.

27. 1. Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta obilježavamo i u našoj školi
Školska knjižnica poziva učenike i njihove razrednike na edukativna predavanja vezana uz temu holokausta

U Republici Hrvatskoj 27.-og siječnja obilježava se Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta i sprječavanja zločina protiv čovječnosti s ciljem podizanja svijesti o najvećoj tragediji 20. stoljeća i borbe protiv svakog oblika kršenja ljudskih i građanskih prava.


Školska knjižnica u okviru Preventivnog programa škole svake godine priprema edukativna predavanja ili radionice vezane uz temu holokausta (književnost, umjetnost, svjedočanstva preživjelih, Yad Vashem, Pravednici među narodima, Projekt Šafran itd.) Na nastavni sat Razrednog odjeljenja u knjižnici pozvani su svi razrednici i odjeljenja, a užu temu odabiremo u zajedničkom dogovoru.  

Tako je već u subotu, 25. siječnja 2020. g., održano dvosatno predavanje „Glazba u doba holokausta“ u kojem su aktivno sudjelovali učenici 1. a razreda i njihova razrednica prof. Ela Radovan. Korišteni su edukativni materijali Yad Vashema i Projekta Šafran, a knjižničarka je pripremila prezentaciju s audio i video zapisima.

U uvodnom dijelu sata pričali smo o  povijesnim događajima, nacističkom poimanju umjetnosti, antižidovskoj kampanji, nacističkoj rasnoj teoriji, Nürnberškim zakonima, getoizaciji, „Konačnom rješenju židovskog pitanja“ što je dovelo do stradanja milijuna nedužnih tijekom holokausta.  

Razgovarali smo o popularnim pjesmama tog vremena, o „degeneriranoj“, zabranjenoj muzici i plesu – jazzu i swingu, muzici u službi nacističke propagande, pjesmama iz logora i getoa, glazbi koja se svirala prigodom najstrašnijih zločina u logorima, pjesmama antifašističkog otpora, mirnodopskim pjesmama  inspiriranim holokaustom te poslušali izabrane glazbene primjere. Učenici su iznosili svoje stavove, svoja pitanja i razmišljanja. 

„Tragedija Holokausta mora biti zapamćena sa sramom i strahom“, rekao je Kofi Annan, a mi smo obrazložili zašto sa sramom, zašto sa strahom. Ne ponovilo se… 
U završnim slajdovima poslušali smo „Odu radosti“ koja stihovima veliča ideal bratstva i ujedinjenosti čovječanstva, a Beethovenovom muzikom zbližava ljude u ljepoti glazbe, u radosti. „Glazba, ples i ljubav bi trebali ujediniti ljude“, napisali su učenici. Zaista jako lijepa misao!

Nakon nastavnog sata, učenici su iskazali zadovoljstvo predavanjem jer je bilo „korisno i zanimljivo“ te potvrdili da bi željeli da se o ovoj temi više govori. 

Fotografije možete pogledati klikom ovdje

 

Tekst i fotografije: Mirna Luketin, prof. i dipl. knjižničarka    

 


Izvor: Mirna Luketin, dipl. knjižničarka


Tražilica
Oglasna ploča
Virtualna knjižnica

Prognoza za Kaštela
 

Razglednica naše škole

EDIT ICT ŽUPANIJA


Učenička zadruga

Hrvatska danas

Globe projekt

E-medica

Kalendar
« Srpanj 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

CMS za škole logo
Srednja škola "Braća Radić" Kaštel Štafilić / Put poljoprivrednika bb, HR-21217 Kaštel Štafilić / ss-bracaradic-kastelstafilicnehaj.skole.hr / ured@ss-bracaradic-kastelstafilicnehaj.skole.hr
preskoči na navigaciju