preskoči na sadržaj

Srednja škola "Braća Radić" Kaštel Štafilić

 > Naslovnica
Naslovnica

Dodijeljena Nagrada „Luka Ritz“ za promicanje tolerancije i škole bez nasilja

Autor: Administrator , 12. 6. 2017.

Ministrica znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blaženka Divjak dodijelila Godišnje nagrade „Luka Ritz“ za promicanje tolerancije i škole bez nasilja. Ovogodišnji dobitnici nagrade su Dražen Oršuš i Karlo Korona dok je Fran Markulin dobitnik posebnog priznanja 

Ministarstvu znanosti i obrazovanja održana je dodjela Godišnje nagrade „Luka Ritz“ za promicanje tolerancije i škole bez nasilja. Ovogodišnji dobitnici nagrade su Dražen Oršuš u kategoriji osnovnih škola te Karlo Korona u kategoriji srednjih škola. Fran Markulin dobitnik je posebnog priznanja za školsku godinu 2016./2017. Nagradu učenicima dodijelila je ministrica znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blaženka Divjak.

Ministrica znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blaženka Divjak u svom govoru zahvalila je Lukinim roditeljima na strpljivosti, otvorenosti i angažiranosti da iz najbolnijeg trenutka koji roditelj može proživjeti iznjedre spomen, simbol i poticaj.

„Svrha dodjeljivanja ove nagrade je poticati mlade u aktivno uključivanje u borbu protiv nasilja, senzibilizirati javnost, posebno mlađu populaciju, i njihove roditelje i nastavnike za prevenciju nasilja te promicati pozitivne uzore i modele ponašanja. Tako je od svog utemeljenja Nagrada Luka Ritz potaknula mnoge učenike i učenice na aktivnije uključivanje u izgradnju boljeg, pravednijeg i humanijeg društva - društva temeljenog na solidarnosti, međusobnom razumijevanju, prihvaćanju i povjerenju. Pridonijela je snažnijem razvoju svijesti mladih o potrebi promicanja kulture međusobnog poštovanja i razumijevanja. U školama i učeničkim domovima stvoreni su uvjeti u kojima je moguće podržati i nagraditi pozitivno ponašanje koje služi kao vrijednosni uzor koji će učenici njegovati cijeloga svoga života“, istaknula je ministrica Divjak.

Odluku o dobitnicima nagrade donijelo je peteročlano povjerenstvo, a ovogodišnje dobitnike predstavila je Suzana Ritz, majka pokojnoga Luke. U kategoriji osnovnih škola nagradu i stipendiju osvojio je učenik Dražen Oršuš iz Osnovne škole Ludbreg. Dražen je predložen za nagradu jer unatoč teškoćama svojoj obitelji nesebično pomaže u svakodnevnim poslovima i brine se za ostalu djecu te sudjeluje u mnogobrojnim humanitarnim akcijama. Učenik Karlo Korona iz Gimnazije Jurja Barakovića u Zadru dobitnik je Nagrade „Luka Ritz“ u kategoriji srednjih škola. Karlo je nesebično organizirao humanitarnu akciju koju je proširio na sve škole u Zadru i kojom je prikupio više od 30.000 kuna za potrebe liječenja teško bolesne djevojke Anđele Piplović. Karlo je organizirao mnogobrojne humanitarne akcije, čime je mnoge potaknuo na nesebično pomaganje, solidarnost i toleranciju. Posebno priznanje dodijeljeno je učeniku Franu Markulinu iz Tehničke škole Ruđera Boškovića u Zagrebu. Fran je nakon vlastita teškog iskustva s opakom bolešću došao na ideju da pomogne djeci oboljeloj od malignih bolesti i bude im potpora. Njegovi su roditelji zbog toga osnovali udrugu Phoenix, a Fran sudjeluje u radu udruge tako da redovitim posjetima oboljeloj djeci priča o svome iskustvu, daje im nadu za ozdravljenjem i vraća optimizam.

Nagrada „Luka Ritz“ dodjeljuje se od 2008. godine kada je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta uputilo prvi javni poziv svim školama u Republici Hrvatskoj za podnošenje prijedloga za dodjelu Godišnje nagrade „Luka Ritz“ za promicanje tolerancije i škole bez nasilja. Od tada jednom godišnje, a na temelju javnoga poziva, sve osnovne i srednje škole te učenički domovi u Republici Hrvatskoj mogu nominirati učenice i učenike koji promiču toleranciju te humano i nenasilno ponašanje. Nagrada se obično dodjeljuje 12. lipnja na dan Lukine smrti, a sastoji se od skulpture, posebnog priznanja u obliku povelje i jednogodišnje stipendije u iznosu od 1.000,00 kuna mjesečno.

  
Vijest je prenesena sa: www.mzo.hr
Tražilica
Prognoza za Kaštela
Oglasna ploča
 

Razglednica naše škole

EDIT ICT ŽUPANIJA

Učenička zadruga

Hrvatska danas

 

Globe projekt

E-medica

Kalendar
« Studeni 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

CMS za škole logo
Srednja škola "Braća Radić" Kaštel Štafilić / Put poljoprivrednika bb, HR-21217 Kaštel Štafilić / ss-bracaradic-kastelstafilicnehaj.skole.hr / ured@ss-bracaradic-kastelstafilicnehaj.skole.hr
preskoči na navigaciju