Poljoprivreda u berbi maslina
Autor: Administrator , 10. 11. 2015.
III. i IV. razredi poljoprivrede u berbi maslina u suradnji sa Institutom za jadranske kulture u Kaštel Starome
Učenici poljoprivredne struke III. i IV. razreda sa svojim profesorima Marijanom Bjeliš i Živkom Skračićem i ove godine nastavili su uspješnu dugogodišnju suradnju s Institutom za jadranske kulture u Kaštel Starom.
Berbu maslina počeli smo u trenutku kad je trećina ploda bila crne boje što je važno da bi se očuvale hranidbene, zdravstvene značajke te specifični miris i okus maslinovog ulja.
Učenici su sudjelovali u preradi maslina te svim postupcima u tradicionalnoj preradi od mljevenja ploda, prešanja hladnim postupkom hidrauličnim presama i separaciji ulja i vegetabilne vode.
Stečena praktična iskustva su korisna jer maslinarstvo predstavlja značajnu poljoprivrednu granu, a maslina je najbrojnija voćarska kultura na našem jadranskom području.
Svjetski trend potrošnje maslinovog ulja visoke kakvoće je u porastu ne samo zbog potreba tradicionalne prehrane već i zahtjeva turističko - ugostiteljskih djelatnosti.
Više u našoj fotogaleriiji klikom ovdje
« Ožujak 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
26 | 27 | 28 | 29 | 1 | 2 | 3 |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |