preskoči na sadržaj

Srednja škola "Braća Radić" Kaštel Štafilić

 > Naslovnica
Naslovnica

„ Panis et vinum“

Autor: Administrator , 26. 9. 2015.

Naša škola sudjelovala u Međunarodnom kulturnom projektu inspiriranom antikom "BAŠTINA I LOKALNI RAZVOJ"
 

koji je održan od 24. rujna – 27. rujna u Splitu u u okviru Festivala francuske kulture Rendez- vous
Festival je održan pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske gospođe Kolinde Grabar- Kitarović.

U sklopu  aktivnosti  "OŽIVIMO BAŠTINU" - ZANATI, OKUSI, MIRISI, SVJEDOČANSTVA… Predstavljanje učeničkih i građanskih projekata i proizvoda inspiriranih baštinom antike učenici naše škole zanimanja tehničar nutricionist i agroturistički tehničar i njihovi profesori predstavili su se temom „ Panis et vinum“.

U Arheološkom muzeju - Split posjetiteljima smo ponudili zanimljivu hranu izrađenu po receptima  iz djela Marcus Porcius Cato Maior, De agricultura:

  • Libum- žrtveni kruh
  • Savillum – slatku pogaču
  • Conditum paradoxum – aromatizirano vino

Recepte je s  latinskog  jezik prevela naša ravnateljica prof. Marija Kezele. 

SAVILLUM

Savillum hoc modo facito. Farinae selibram, casei P II S. una conmisceto quasi libum, mellis P. Et ovum unum. Catinum fictile oleo unguito. Ubi omnia bene conmiscueris, in catinum indito, catinum testo operito. Videto ut bene percoquas medium, ubi altissimum erit. Ubi coctum erit, catinum eximito, papaver infriato, sub testum subde paulisper, postea eximito. Ita pone cum catillo et lingula.

Cato Maior, De agricultura, 84

Savillum treba načiniti ovako. Pola funte brašna, dvije i po funte sira umiješaj kao libum, funtu meda i jedno jaje. Namaži glinenu posudu uljem. Kad je sve dobro umiješeno, položi u zdjelu, zdjelu poklopi. Pazi da se dobro ispeče u sredini, gdje je tijesto najviše.  Kad je tijesto ispečeno, izvadi iz zdjele, pospi makom, ostavi pod zdjelom na kratko vrijeme, poslije izvadi. Tako stavi sa zdjelicom i žlicom.

Potrebno:

  • 160 g brašna
  • 800 g ovčjeg sira (feta)više velikih žlica meda
  • 1 jaje
  • mak za posipanje
  • maslinovo ulje

 

LIBUM

Libum hoc modo facito. Casei P.  II bene disterat in mortario. Ubi bene distriverit, farinae siligineae librum aut, si voles tenerius esse, selibram similaginis codem indito permiscetoque cum caseo bene. Ovum unum addito et una permisceto bene. Inde panem facito, folia subdito, in foco caldo sub testu coquito leniter.

Cato Maior, De agricultura, 75

Smrvi dvije funte sira u tarioniku. Nasipaj 1 funtu finoga pšeničnog brašna. Ako želiš mekši kruh, onda samo pola funte brašna. Umuti  jaje i i oblikuj kruščiće, stavi na lovorovo lišće i polagano peci na vručoj ploči pod poklopcem.

Potrebno:

  • 600 g slanog ovčjeg sira 
  • 150-300 g finog pšeničnog brašna
  • 1 jaje
  • lovorovo lišće

 

 

CONDITUM PARADOXUM

Conditi paradoxi compositio: mellis pondo XV in aeneum uas mittuntur, praemissis uini sextariis duobus, ut in coctura mellis uinum decoquas. quod igni lento et aridis lignis calefactum, commotum ferula dum coquitur, si efferuere coeperit, uini rore compescitur, praeter quod subtracto igni in se redit. cum perfrixerit, rursus accenditur. hoc secundo ac tertio fiet, ac tum demum remotum a foco postridie despumatur. tum piperis uncias IV iam triti, mastichis scrupulos III, folii et croci drachmae singulae, dactylorum ossibus torridis quinque, isdemque dactylis uino mollitis, intercedente prius suffusione uini de suo modo ac numero, ut tritura lenis habeatur. his omnibus paratis supermittis uini lenis sextaria XVIII. carbones perfecto aderunt.

Apicius, De re coquinaria, I

Med pomiješajte s vinom i zakipite ga do vrenja. Dodajte listove lovora, papar u zrnu (pola količine papra grubo usitnite), datulje i kuhajte nekoliko sekundi.  Potkraj kuhanja umiješajte šafran.  Mješavinu meda s vinom ohladite i ostavite stajati preko noci. Nakon toga vino ocijedite, dolijte još preostalo hladno vino i poslužite.

Potrebno:

  • 250 g meda
  • 250 ml bijelog vina
  • 6-7 listova lovora
  • 2 datulje
  • 3 zrna crnog papra
  • prstohvat šafrana
  • Za dolijevanje:1-1,5 l bijelog vina


Izvor: Ružica Budimir, dipl.ing.preh tehnolog.


Tražilica
Oglasna ploča
Hrvatska danas

VIRTUALNA KNJIŽNICA 2022/23

Razglednica naše škole

Učenička zadruga

Prognoza za Kaštela
 

Globe projekt

EDIT ICT ŽUPANIJA


E-medica

Kalendar
« Ožujak 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

CMS za škole logo
Srednja škola "Braća Radić" Kaštel Štafilić / Put poljoprivrednika bb, HR-21217 Kaštel Štafilić / ss-bracaradic-kastelstafilicnehaj.skole.hr / ured@ss-bracaradic-kastelstafilicnehaj.skole.hr
preskoči na navigaciju