Mnogi danas izrađuju craft piva, pomalo je to postala i moda, brojne su male, često obiteljske pivovare. Pustopoljinama interneta nije problem pronaći i recepte, gotovo svatko danas doma može izraditi nekoliko desetaka piva za sebe, druga je stvar kako će to ispasti na kraju. No, što da vam je izrada piva nešto što će vam donijeti ocjenu u školi?

Doznali smo kako je baš to slučaj u Poljoprivrednoj školi u Štafiliću, da je izrada piva dio kurikuluma pojedinih smjerova. Ekipa pod vodstvom nastavnice Mirande Mendeš je zaključila da nema potrebe to samo teorijski odraditi, tako da već nekoliko školskih godina doista izrađuju pivo pod znakovitim nazivom „Mali odmor“.
„Danas stvarno nije problem pronaći potrebne materijale za izradu piva, sve potrebno smo naručili internetom, nije bilo nikakvih problema, izbor je ogromna“, objašnjava nam Mendeš. Eh, kad se čovjek sjeti onih vremena kad se fizički trebalo ići u Sloveniju po hmelj, a za dobar ječam se trebalo imati veze jače nego za zaposlenje u kakvom ministarstvu. Danas škola s tri klika na internetu nabavi sve što joj treba.
Okus piva iznenađujuće dobar
Hajdemo mi prvo na kraj, kakav im je uopće ispao finalni proizvod? Prije svega, zamijetimo da je u jako vizualnoj ambalaži, uklapa se u trend koji imaju craft pivovare, možda malo minimalističnije izvedena, dakle i oku ugodnija. Doduše, piše na boci da je ale pivo, ali nam nastavnica govori kako se ipak radi o lageru, kroz metodu pokušaja i pogreški ustanovili su da im aparatura koju posjeduju ipak više paše za lakše lagere. Sama boja je nešto tamnija, gotovo pa u domeni rezanih piva, nije se štedjelo na prženom ječmu.
Sam okus je zapravo iznenađujuće dobar. Nemojmo se varati, jasno da se očekivalo da se ne radi o nekom top craft pivu kad je rađeno u školi, ali stvarno su uspjeli dobar okus izvući, bar za nepce autora. Osjeti se dobra količina prženog uz sirovi ječam, ali i da se nije štedjelo na hmelju. Što je stvarno u redu, pivo mora imati gorčinu, a ne biti kakav sokić. Nije se prolazilo kroz dodatne postupke pasterizacije i konzerviranja, dakle mora se čuvati striktno u hladnjaku, ali zbog ovih elemenata ima jednu dodatnu svježinu, kako to lager i mora imati.
Proradio je tržišni gen u nama, odmah smo pitali jesu li razmišljali staviti pivo i u opticaj za šire mase. No, nemaju prevelike kapacitete proizvodnje, prodaja bi tražila i nove izdatke u vidu kemijskih analiza i nabave veće količine materijala, nema planova za širenje, ostat će samo u okvirima škole, te kao poklon za goste koji dolaze.
S nama su u praktikumu škole bili i maturanti nutricionisti, iskoristila je Mendeš našu posjetu i za malo propitati svoje učenike. Koji su bili sretni jer se sve to radi dok je dnevnik daleko, nema straha od kakvih konzekvenca ocjenama. Pokazali su dobro poznavanje, pogotovo se istaknula jedna djevojka, ako craft pivovare imaju headhuntere, ima našu apsolutnu preporuku. Teorijsko znanje definitivno je tu.
Kaže nam nastavnica da učenike stvarno zna zainteresirati ovaj dio nastave, do te razine da je dvoje učenika prošle godine kao završni rad na kraju školovanja uzelo baš izradu piva. Craft scena u Hrvatskoj ima budućnost, reklo bi se. Hvali se Mendeš još jednom stvari, gotovo pa zero waste situacijom kad je izrada piva u pitanju. Naime, ostaci ječma nakon pretakanja piva u boce se suše, dodatno melju te pekari koriste kao dodatak pecivima. Oni pasionirani ljubitelji zdrave prehrane znaju važnost tih dodatnih vlakana i proteina u pecivima, kojima se neutralizira sve ono loše što škrob nosi, a to je uglavnom naslaga na trbuhu.
Nakon što smo malo odgledali maturante kako se trude oko aparature, popili smo pola piva i otišli zadovoljni viđenim. Ali nas i dalje kopka mogućnost da „Mali odmor“ ima i veću perspektivu, nekako bi se tu moglo uključiti i kakvu turističku školu i napraviti širu zaokruženiju priču. No, za sada veseli da ima školaraca kojima je ovo baš zanimljivo. Jedan jako dobar projekt nastavničkog osoblja Srednje škole Braća Radić.




Vijest je prenesena s: www.kastela.org




