Datum objave: 25. siječnja 2025.
Kategorija: Naslovnica | Vijesti

Gastronomski masterclass Davida Skoke pod nazivom „Jeftina riba zlata vrijedi“

U ponedjeljak, 20.01.2025. su brojni učenici naše škole u pratnji svojih nastavnika u prostorima Veleučilišta Aspira sudjelovali na radionici Davida Skoke.

Popularni chef je pripremao dva jela. Prvo jelo je bilo konfitiranje morskoga pasa uz pire od batata, bijelog luka i kave. Konfitiranje je postupak termičke obrade namirnice pri nižim temperaturama (60 stupnjeva) u masnoći. On je za tu svrhu koristio suncokretovo ulje.
Drugo jelo pod nazivom burek od oslića je uključivalo kratku termičku obradu filea oslića (prethodno začinjeno) uz pire od špinata. Tijekom pripreme oba jela, Skoko je naglašavao važnost pravilne prehrane kod djece adolescentske dobi. Slikovitim primjerom je pojasnio tendenciju smanjivanja tamnih namirnica na tanjuru (kruh, krumpir, pohano meso) a dati važnost šarenim namirnicama kao sto je povrće. Također, gastronomija naglašava važnost spajanja okusa i iskorištavanja najbolje nutritivne vrijednosti namirnice.

Znamo da nije sva hrana podložna istoj termičkoj obradi te iz tog razloga, nije ni svaki način pripreme hrane prikladan za pojedinu namirnicu. Treba dati prednost lokalnim namirnica i iz njih izvući najbolje.

Izvor: Petra Mijić,prof., Anđelka Prlić, prof.

Pročitajte još

BeeWell Šolta Fest

BeeWell Šolta Fest

Naša škola sudjelovala je na prvom BeeWell Šolta Festu koji se održavao 13. i 14. lipnja. Otok Šolta ove godine obilježava 150 godina organiziranog pčelarstva te su tomu u čast BeeWell Šolta Fest u organizaciji TZO Šolta i Općine Šolta i u suradnji s HUTRR „Klub...

Skip to content