Datum objave: 30. rujna 2025.
Kategorija: Vijesti

19. Tjedan cjeloživotnog učenja

Tjedan cjeloživotnog učenja je nacionalna obrazovna kampanja, čiji je cilj podizanje svijesti o važnosti učenja i obrazovanja, a svake godine obilježava se u brojnim zemljama na svim kontinentima kako bi se senzibilizirala javnost za cjeloživotno učenje, promicala kultura učenja te potaknula osobna motivacija. Učenje nije ograničeno ni na jednu životnu dob, već je važno i korisno u svim životnim razdobljima – od predškolske dobi, pa do duboke starosti.

Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih u sklopu ESF+ projekta „Daljnji razvoj sustava osiguravanja kvalitete u obrazovanju odraslih i podizanje svijesti o važnosti cjeloživotnog učenja“ organizira 19. Tjedan cjeloživotnog učenja u razdoblju od 29. rujna do 5. listopada 2025. godine. U sklopu ove kampanje organizirano je niz besplatnih aktivnosti, predavanja, radionica, okruglih stolova i sajmova cjeloživotnog učenja na županijskoj razini, a cjeloživotno učenje promiče se i kao odgovor na promjene tržišta rada.

Ovom projektu se nizom različitih aktivnosti tradicionalno pridružuje i naša škola.

Izvor: Marija Rapanić, prof.

Predavanje: Mala škola osteologije životinja

Radionica: Pogodi tko sam?
Cilj predavanja i radionice je prepoznavanje glavnih kostiju tijela životinja te primjena tog znanja na ostale veterinarske predmete.

Pripremili: Marija Jerkunica, dr. vet. med. i Mirko Tocilj, dr, vet. med.

Radionica: Zdrava hrana u sedam dana

Radionica uzgoja mikrobilja od sjemena do hrane u nekoliko dana. Učenicima je demonstriran postupak sjetve i njege mikrobilja koje se koristi u prehrani kao visokovrijedne prehrambene namirnice.

Pripremila: Anamarija Novak Mitrović, prof.

Aranžiranje sušenim cvijećem

Aranžiranje sušenim cvijećem i drugim biljnim materijalom (dendrološke vrste za aranžiranje, plodovi, sjeme i dr.). Upoznavanje s načinima sušenja cvijeća, te primjenom i upotrebom (pokloni, okviri, aranžmani i sl.).

Pripremila; Mara Midžor, prof.

Mikrobilje u prehrani

Pripremile: Petrana Pupić, prof. i Marija Rapanić, prof.

Radionica: Izrada čokoladnog pudinga bez glutena

Uz pomoć kakao praha i brašna tapioke, s bademovim mlijekom i agava sirupom možemo napraviti brzo veganski puding koji okusom nimalo ne zaostaje za klasičnim instant pudingom dok je nutritivno bogatiiji s puno više minerala, antioksidansa i vlakana.

Pripremila: Zdravka Đapić Vučemilović, prof.

Radionica: Vibe – coding

U radionici Vibe – kodiranja su sudjelovali učenici 1. g i 1. h razreda opće gimnaziji. Cilj radionice je upoznati polaznike s pojmom Vibe – kodiranja, objasniti što je to Vibe – kodiranje, kako funkcionira koje su prednosti i nedostatci te potrebnim osnovnim alatima za Vibe – kodiranje. Tema je izazvala veliku pozornost a učenici su izradili zadatke koristeći AI u aplikacijama Canva i ChatGPT .

Pripremila: Andrijana Skelić, prof.

Pročitajte još

Maturalno putovanje

Maturalno putovanje

Učenici završnih razreda naše Škole su krenuli na maturalac, cilj je Barcelona, Španjolska u međuvremenu su nam se javili iz Bologne. Želimo im sretan put! Pozdrav iz Bologne!

Skip to content