preskoči na sadržaj

Srednja škola "Braća Radić" Kaštel Štafilić

 > Naslovnica
Naslovnica

27. 1. - Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta

Autor: Administrator , 26. 1. 2024.

U Republici Hrvatskoj 27. siječnja obilježava se Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta i sprječavanja zločina protiv čovječnosti. Naša škola prigodnim odgojno-obrazovnim aktivnostima nastoji podizati svijest učenika s ciljem osude kršenja ljudskih prava, stradanja, zločina i genocida.

27. siječnja 1945. godine oslobođen je najveći nacistički koncentracijski logor Auschwitz u Poljskoj. Ujedinjeni narodi su 2005. donijeli Rezoluciju o danu sjećanja na holokaust kojom je taj datum proglašen danom sjećanja na sve žrtve holokausta te se obilježava i u našoj zemlji. Pojam „holokaust“ odnosi se na sustavni i masovni progon, genocid i stradanje šest milijuna europskih Židova te Roma, Sinta i određenih skupina ljudi za vrijeme nacističkog režima, od 1933. do 1945. Stoga se raznim edukativnim i kulturno-javnim aktivnostima i događanjima odaje počast žrtvama i podržava program Rezolucije: „osuditi sve oblike religijske netolerancije, poticanje, šikaniranje ili nasilje nad osobama ili zajednicama temeljeno na etničkoj pripadnosti ili religijskim uvjerenjima".

Šestu godinu zaredom, naša je škola uključena u međunarodni projekt „Šafran“. Nositelji odgojno-obrazovnih aktivnosti su školska knjižničarka Mirna Luketin i nastavnica strukovnih predmeta u programu poljoprivrede,  prof. Marijana Bjeliš. Ove jeseni učenice 1. f odjeljenja – zanimanje cvjećar pod vodstvom nastavnice posadile su lukovice žutog šafrana. Njihovi žuti cvjetovi imaju šest latica pa podsjećaju na žute Davidove zvijezde kojom su Židovi morali obilježavati svoju odjeću tijekom holokausta. Uz pomoć nastavnih materijala i slušajući izlaganje s prezentacijom u školskoj knjižnici, učenice su se upoznale s ciljevima projekta „Šafran“. Žuto cvijeće je simbol tuge zbog milijun i pol tragično stradale djece no i simbol nade, izgradnje i razvoja novog života. Šafran uobičajeno cvate krajem siječnja ili početkom veljače, otprilike u vrijeme kada obilježavamo Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta. I naši šafrani će uskoro procvjetati!


Povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta školska knjižničarka je pozvala razrednike na Sat razrednog odjeljenja u knjižnici s temom „Holokaust u književnosti i umjetnosti“. Za učenike 1. b i 1. f održano je izlaganje o strahotama holokausta s naglaskom na utjecaj ove tragedije na literarna i umjetnička djela. Dogovoren je dolazak i starijih odjeljenja. Na izložbenom panou u hodniku škole postavljena je mala izložba o likovnim djelima nastalim u vrijeme holokausta koja se danas čuvaju u Muzeju umjetnosti holokausta u  jeruzalemskom Yad Vashemu, središnjem svjetskom centru očuvanja sjećanja na žrtve holokausta.

Cilj ovih aktivnosti je odgoj mladih generacija u duhu tolerancije, prihvaćanja kulturoloških različitosti, poštivanja drugih nacionalnosti te vjerskih i političkih uvjerenja.

 


Izvor: Mirna Luketin, prof. i dipl. knjižničarka


Tražilica
Oglasna ploča
Hrvatska danas

VIRTUALNA KNJIŽNICA 2023/24

Razglednica naše škole

Učenička zadruga

Prognoza za Kaštela
 

Globe projekt

EDIT ICT ŽUPANIJA


E-medica

Kalendar
« Lipanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

CMS za škole logo
Srednja škola "Braća Radić" Kaštel Štafilić / Put poljoprivrednika bb, HR-21217 Kaštel Štafilić / ss-bracaradic-kastelstafilicnehaj.skole.hr / ured@ss-bracaradic-kastelstafilicnehaj.skole.hr
preskoči na navigaciju