preskoči na sadržaj

Srednja škola "Braća Radić" Kaštel Štafilić

 > Naslovnica
Naslovnica

Jesen u školskoj knjižnici

Autor: Administrator , 5. 11. 2020.

Međunarodni mjesec školskih knjižnica i Mjesec hrvatske knjige u našoj školskoj knjižnici obilježen je prigodnim događanjima i edukativnim aktivnostima koje su uključivale odgojno-obrazovne sadržaje, predavanja uz prezentacije, projekciju filma, igraonice te likovnu radionicu.

Rujan nikad neizvjesnije (rad online ili uživo, što nas čeka?) školske godine započeo je kreiranjem Virtualne knjižnice na temeljima prošlogodišnje, no u skladu s trenutnim prilikama u našoj zemlji vezano uz pandemiju koronavirusa i održavanja nastave u ovim posebnim okolnostima. Virtualna knjižnica predstavlja odličan izvor e-informacija te olakšava komunikaciju s učenicima i kolegama pružajući razne obavijesti, informativne sadržaje i podršku u nastavnom procesu te je dobrodošla bez obzira na model nastave u kojem se škola nalazi.

Krajem rujna i početkom listopada knjižnicu su organizirano posjetili učenici prvih razreda strukovnih programa u pratnji razrednika ili predmetnog nastavnika. To je tzv. Uvodni sat na kojem se naši novi učenici upoznaju s radom knjižnice i čitaonice, knjižničnim fondovima, Pravilnikom o posudbi, a i samom knjižničarkom. Učenici pomoćnih zanimanja zabavili su se didaktičkim slagalicama.

Za učenike svih godina školovanja pripremljen je nastavni sat posvećen dobrobitima čitanja budući da se ovogodišnji Međunarodni mjesec školskih knjižnica (listopad) odvija pod motom „Put do zdravlja i dobrobiti“. Uz pripremljenu prezentaciju razgovarali smo važnosti čitanja za cjelokupni intelektualni, emocionalno-socijalni i kreativni razvoj čovjeka. Učenike je posebno zainteresirao dio posvećen druženju sa životinjama u terapijske svrhe. Predstavljen im je licencirani program R. E. A. D. koji je stigao i do naše zemlje (Istra), a pogledali smo i autentične videozapise. Djeca koja imaju govorno-jezične i razne druge poteškoće čitaju naglas u knjižnici u prisutnosti psa terapeuta te postižu zamjetni napredak u čitalačkim vještinama, stječu sigurnost i samopouzdanje.

Vezano za zdravlje i pravilnu prehranu, knjižnica je ugostila učenike 2. f odjeljenja koji su pogledali iznimni dokumentarni film „Super Size Me“ („Super veliki ja“). Film govori o fizičkim i psihičkim zdravstvenim promjenama redatelja ovog filma tijekom mjesec dana u kojem je živio kao tipični  Amerikanac i hranio se isključivo u McDonald'su.

Mjesec hrvatske knjige (15. 10 . - 15. 11. 2020.) ove godine se odvija pod geslom „Razlistaj se“ te je posvećen planetu Zemlji i očuvanju prirode i okoliša. Učenici pomoćnih zanimanja (cvjećar i vrtlar), u pratnji strukovnih nastavnika i asistenata, prošetali su školskim parkom i zamijetili naše lijepe lipe. Uslijedile su prigodne aktivnosti u školskoj knjižnici, razgovor uz prezentaciju  „Lipe u našem školskom parku“, kviz pitalice te izrada slagalice-plakata jedne vesele lipe s puno cvjetića i par pčela zujalica.

Ovog listopada sama knjižničarka imala je još jednu dodatnu aktivnost. Na međunarodnom stručnom skupu "Uloga knjižnica u promicanju zdravoga načina života" u organizaciji šibenske Gradske knjižnice „Juraj Šižgorić“ 23. listopada 2020., sudjelovala je s izlaganjem „Ljekovitim biljem do zdravijeg života.“ Predstavila je scenske igre naših agroturističkih tehničara u projektima „Začinimo jutro“, Prijem kod Kraljice“ i „Kraljevna na zrnu…“ odnosno suradnju knjižnice i učenika i nastavnika strukovnih programa u promidžbi ljekovitog i začinskog bilja i same struke.

Jesen je započela s mnoštvom upitnika no iz dana u dan smo ih savladavali radom uz mjere zaštite, optimizmom i zadovoljstvom susretima i nastavom uživo. Čuvajmo se i budimo odgovorni kako bismo i zimske mjesece dočekali i proveli u našim školskim prostorima i školskim druženjima, koji su ipak ljepši od virtualnih, zar ne?


Izvor: Mirna Luketin, prof. i dipl. knjižničarka


Tražilica
Oglasna ploča
VIRTUALNA KNJIŽNICA 2020/21

Prognoza za Kaštela
 

Globe projekt

Razglednica naše škole

EDIT ICT ŽUPANIJA


Učenička zadruga

Hrvatska danas

E-medica

Kalendar
« Prosinac 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

CMS za škole logo
Srednja škola "Braća Radić" Kaštel Štafilić / Put poljoprivrednika bb, HR-21217 Kaštel Štafilić / ss-bracaradic-kastelstafilicnehaj.skole.hr / ured@ss-bracaradic-kastelstafilicnehaj.skole.hr
preskoči na navigaciju