preskoči na sadržaj

Srednja škola "Braća Radić" Kaštel Štafilić

 > Naslovnica
Naslovnica

Održana uvodna radionica projekta Održiva učenička poduzeća u hrvatskim srednjim školama

Autor: Administrator , 11. 5. 2020.

Projekti SŠ Braća Radić, Kaštel Štafilić - Nehaj idu dalje unatoč corona virusu

Uvodna online radionica projekta „Održiva učenička poduzeća u hrvatskim srednjim školama – zelena poduzeća promiču održivo poduzetničko razmišljanje i djelovanje mladih ljudi u Hrvatskoj“ održana je 29. travnja 2020. putem Zoom platforme. Projekt se provodi u partnerstvu s njemačkim DGU – Deutsche Gesellschaft Für Umwelterziehung (http://www.umwelterziehung.de/) uz znatnu potporu Njemačke zaklade za okoliš – Deutcsche Bundesstiftung Umwelt (DBU) (https://www.dbu.de/).

Uz zaposlenice Udruge Sunce Split, koje su organizirale samu radionicu, na radionici su sudjelovali:

  • Blanka Horvat, glavna tajnica Hrvatske udruge učeničkog zadrugarstva (HUUZ) (http://www.huuz.hr/)
  • Josipa Banić, voditeljica Podružnice HUUZ-a Splitsko-dalmatinske županije i ravnateljica OŠ „Mejaši“

(http://os-mejasi-st.skole.hr/nastava/aktivnosti/ucenicka_zadruga)

  • Karmela Lukas, predstavnica UZ „Jablan“ i SŠ „Jure Kaštelan“, Omiš (http://www.ss-jkastelan-omis.skole.hr/?news_id=331)
  • Marijana Bjeliš i Ivana Lelas, predstavnice UZ „Trišnja“ i SŠ „Braće Radić“, Kaštel Štafilić i učenica Anita Puđa, SŠ “Braće Radić” (http://ss-bracaradic-kastelstafilicnehaj.skole.hr/zadruga)
  • Marijana Petrić Maršić, predstavnica Obrtno-tehničke škole (http://ss-obrtna-tehnicka-st.skole.hr/)
  • Darija Ćerdić Vukušić i Ana Marija Ugrin, predstavnice Gimnazije održivog razvoja –

Škole za dizajn, grafiku i održivu gradnju sa svojim učenicima Sonjom Ležaja i Dino Vrtlarom (http://gogss.hr/programi/gimnazija-odrzivog-razvoja/)

  • Robert Lorenz, Deutsche Gesellschaft fuer Umwelterziehung (DGU) partner na projektu (http://www.umwelterziehung.de/).

Radionica je počela predstavljanjem svih sudionika i njihovih očekivanja od radionice, upoznavanjem sudionika s projektom i projektnim aktivnostima te revidiranim hodogramom aktivnosti, promjenjenim sukladno trenutnoj situaciji.

Nakon uvodnih aktivnosti, Hrvatska udruga učeničkog zadrugarstva predstavila je sadašnju situaciju učeničkih zadruga u Hrvatskoj. Zadnjih nekoliko godina došlo je do porasta učeničkih zadruga pa ih tako trenutno djeluje 607, a najviše ih je u gradu Zagrebu i Splitsko-dalmatinskoj županiji. Većina, njih 469, djeluje u osnovnim školama, 102 u srednjim školama, 4 u učeničkim domovima i 32 u centrima za odgoj i obrazovanje. Od toga, ukupno 67 ih je unutar Splitsko-dalmatinske županije, 56 u osnovnim školama, 9 u srednjim školama, jedna u Centru za odgoj i obrazovanje „Juraj Bonači“ i jedna u učeničkom domu. Učeničke zadruge unutar naše županije dosta su raznolike kao i sama županija te se prilagođavaju tradicijskim i poljoprivrednim značajkama svoga podneblja (otoci, zagora i obala). One djeluju na 4 područja: područje poljoprivredne proizvodnje, tradicijskih zanata i obrta, izrade ukrasnih u uporabnih predmeta te provedbe istraživačkih radova.

Za kraj, zaposlenice Sunca upoznale su sudionike s Eko imanjem Zrno, koje sudionici projekta planiraju posjetiti ove jeseni. Predstavljena su i dva studijska putovanja odrađena u sklopu prethodnih projekta: „Sudjeluj  u održivom razvoju“ (2013. – 2015.) i „Studenti uče o građanskom angažmanu  – društveno-korisno učenje u zaštiti prirode i okoliša“ (2016. – 2018.) kao i plan za studijsko putovanje koje očekuje sve sudionike ove jeseni. Radi se o putovanju Berlin i Erfurt s posebno odabranim lokacijama/školama/učeničkim poduzećima koje će doprinijeti širenju znanja i iskustava potrebnih za daljnji razvoj učeničkih zadruga u Hrvatskoj.


Izvor: Marijana Bjeliš, prof. mentor


Tražilica
Oglasna ploča
Virtualna knjižnica

Prognoza za Kaštela
 

Razglednica naše škole

EDIT ICT ŽUPANIJA


Učenička zadruga

Hrvatska danas

Globe projekt

E-medica

Kalendar
« Svibanj 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

CMS za škole logo
Srednja škola "Braća Radić" Kaštel Štafilić / Put poljoprivrednika bb, HR-21217 Kaštel Štafilić / ss-bracaradic-kastelstafilicnehaj.skole.hr / ured@ss-bracaradic-kastelstafilicnehaj.skole.hr
preskoči na navigaciju