Datum objave: 25. siječnja 2025.
Kategorija: Naslovnica | Vijesti

Gastronomski masterclass Davida Skoke pod nazivom „Jeftina riba zlata vrijedi“

U ponedjeljak, 20.01.2025. su brojni učenici naše škole u pratnji svojih nastavnika u prostorima Veleučilišta Aspira sudjelovali na radionici Davida Skoke.

Popularni chef je pripremao dva jela. Prvo jelo je bilo konfitiranje morskoga pasa uz pire od batata, bijelog luka i kave. Konfitiranje je postupak termičke obrade namirnice pri nižim temperaturama (60 stupnjeva) u masnoći. On je za tu svrhu koristio suncokretovo ulje.
Drugo jelo pod nazivom burek od oslića je uključivalo kratku termičku obradu filea oslića (prethodno začinjeno) uz pire od špinata. Tijekom pripreme oba jela, Skoko je naglašavao važnost pravilne prehrane kod djece adolescentske dobi. Slikovitim primjerom je pojasnio tendenciju smanjivanja tamnih namirnica na tanjuru (kruh, krumpir, pohano meso) a dati važnost šarenim namirnicama kao sto je povrće. Također, gastronomija naglašava važnost spajanja okusa i iskorištavanja najbolje nutritivne vrijednosti namirnice.

Znamo da nije sva hrana podložna istoj termičkoj obradi te iz tog razloga, nije ni svaki način pripreme hrane prikladan za pojedinu namirnicu. Treba dati prednost lokalnim namirnica i iz njih izvući najbolje.

Izvor: Petra Mijić,prof., Anđelka Prlić, prof.


“Živjeti znači učiti, a sve ostalo je samo čekanje."

Kofi Annan

There’s no content to show here yet.


Pročitajte još

Noć muzeja `25

Noć muzeja `25

Hrvatsko muzejsko društvo 2025. godine organizira jubilarnu 20. Noć muzeja, našu najveću muzejsku manifestaciju koja se kontinuirano održava od 2005.g. Na samom početku u ovoj manifestaciji sudjelovalo je svega nekoliko zagrebačkih muzeja, da bi prošlih godina bilo...

Dan mimoza

Dan mimoza

U sklopu Europskog tjedna prevencije raka vrata maternice Klub žena liječenih na dojci Kaštela organizirao je javnu akciju Dan mimoza u subotu, 25. siječnja u galeriji prodajnog centra Kaštela. Po uzoru na Dan narcisa, kojim se upozorava na rak dojke, u Hrvatskoj se...

1. MŽSV Prehrane

1. MŽSV Prehrane

25.01.2025. smo održali prvi stručni skup Međužupanijskog stručnog vijeća Prehrane u ovoj školskoj godini. Petrana Pupić nas je teorijski uvela u modularnu nastavu. Ada Seferagić nam je pričala o suradnji škola u projektima. Sve o kiselom tijestu nam je objasnila...

Skip to content