Trogodišnja zanimanja

Trogodišnja zanimanja (NOVI KURIKULUM)

Mesar/mesarica (091404)

Opis zanimanja ili skupa kompetencija
Mesar / mesarica planira, organizira i provodi poslove preuzimanja i pripreme stoke namijenjene za klanje, provodi proces klanja i klaoničke obrade, vrši obradu i rasijecanje trupova, razvrstava meso te proizvodi i prodaje meso, mesne proizvode i pripravke. Mesar / mesarica radi u klaonici i mesnici kao samostalni obrtnik ili zaposlenik, u mesnoj industriji, te u veleprodajnoj i maloprodajnoj trgovini mesa i mesnih proizvoda. Na svim poslovima radi stručno u skladu sa zakonskim propisima i standardima, prvenstveno vodeći brigu o dobroj higijenskoj praksi, sigurnosti i zaštiti na radu, humanom postupanju prema životinjama, zdravstvenom propisima i procedurama kontrole kvalitete.
Mesar / mesarica u radu koristi ICT tehnologiju, vodi jednostavne administrativne i komercijalne poslove kao što su ispunjavanje radnih naloga, deklariranje proizvoda,
zaprimanje dokumentacije o sirovinama, priprema mesa za prodaju, izrada računa i kalkulacija cijena. U svakodnevnoj komunikaciji sa suradnicima i klijentima koristi se pravilima poslovnog bontona i govori barem jedan strani jezik. Posjeduje poduzetničke kompetencije. Poznaje i provodi HACCP sustav i sve propisane standarde kvalitete koje mu daju sigurnost u radu i kojima dokazuje kvalitetu svog poslovanja. Pravilno rukuje alatima, strojevima i opremom vodeći računa o vlastitoj sigurnosti kao i o sigurnosti ostalih zaposlenika, koristeći obavezna zaštitna sredstva i poštujući propise o zaštiti na radu.
Mesar / mesarica brine se za okoliš i zdravlje ljudi, prvenstveno pravilnim zbrinjavanjem klaoničkog otpada i nusproizvoda u proizvodnji mesa i mesnih proizvoda.
Završno, položi li majstorski ispit ispred Hrvatske obrtničke komore mesar / mesarica može otvoriti samostalni obrt čime dodatno doprinosi razvoju poduzetništva u RH.
Uvjeti rada
Posao obavljaju u zatvorenom prostoru, u bučnom i vlažnom okruženju, često su izloženi niskim temperaturama i jakim osvjetljenjima. Djelatnici posao obavljaju isključivo stojeći uz česta sagibanja, izloženi su fizičkom naporu, dižu i prenose veće terete. Mogu raditi sami ili u timu, u jednoj ili više smjena ili dvokratno. Posao zahtijeva od izvršitelja tjelesnu izdržljivost, spretnost ruku, dobar vid, izražena osjetila mirisa i okusa, spremnost na suradnju i odgovornost prema radu. Izložen je mogućnostima ozljeda nanesenim oštrim alatima i pokretnim dijelovima strojeva. Podovi su mokri i klizavi od masnoća. Postoji opasnost od mehaničkih, električnih povreda, opeklina. Izloženi su djelovanju dlake, perja, životinjskim sekretima te posljedično tome opasnosti od alergijskih reakcija kao i zoonoza. Tijekom rada djelatnici mogu imati poteškoće s kralježnicom, bolestima zglobova, mehaničkim i reznim ozljedama ruku i nogu, glavoboljama, prehladama raznih organa i sustava te su izloženi posljedicama stresa.

Pekar-slastičar/Pekarica-slastičarka (091204)

Opis zanimanja ili skupa kompetencija
Pekar-slastičar / pekarica-slastičarka je osoba koja samostalno i/ili pod nadzorom planira i organizira rad i radno mjesto u pekarnici/slastičarnici. Priprema opremu, prostor, sredstva rada i normative i recepture. Zaprima sirovine i repromaterijal, upravlja zalihama. Priprema sirovine prema normativima i receptima, važe sastojke i priprema ih za daljnje tehnološke postupke (zamjes, fermentacija, priprema nadjeva i krema, oblikovanje, pečenje/zamrzavanje proizvoda, vađenje i slaganje, rezanje, ukrašavanje i pakiranje). Samostalno i/ili pod nadzorom rukuje strojevima i opremom, vodi potrebnu dokumentaciju (plan rada, evidencija zaliha).


Trogodišnja zanimanja

Za zanimanje pekar, mesar, obrazovanje traje tri godine.
Uz opće obrazovne predmete učenici teoretski i praktično savladavaju znanja i vještine u pojedinim zanimanjima.
Nakon završenog školovanja učenici se zapošljavaju u industrijskoj proizvodnji i obrtništvu.

Mesar (deficitarno zanimanje)

Učenici se osposobljavaju za samostalno obavljanje poslova u mesnoj industriji, za zanatsku i industrijsku obradu mesa te proizvodnju mesa i mesnih proizvoda. Tijekom teorijske i praktične nastave stječu komunikacijske i uslužne sposobnosti, radne navike te pozitivan stav prema radnoj okolini. Obrazovanje traje tri godine. Prema podatcima Zavoda za zapošljavanje mesar je deficitarno zanimanje i preporučeno je od strane Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

Nakon završenog trećeg razreda moguć je nastavak školovanja u četverogodišnjem zanimanju uz polaganje razlike nastavnih predmeta.
Prednosti i budućnost zanimanja: nakon trogodišnjeg školovanje učenici se mogu brzo zaposliti.

Pekar (deficitarno zanimanje)

Cilj ovog programa je odgoj i obrazovanje učenika za zanatsku i industrijsku pekarsku proizvodnju. Pekar je trogodišnje zanimanje u kojem se učenici obrazuju za samostalno obavljanje poslova u procesu proizvodnje pekarskih proizvoda.
U tijeku školovanja učenici stječu opće i strukovne kompetencija koje omogućavaju uključivanje na tržištu rada.

Prema podatcima Zavoda za zapošljavanje pekar je deficitarno zanimanje , preporučeno je od strane Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

Mogućnost zapošljavanja: pekarska industrija i obrtništvo, industrija proizvodnje keksa, proizvodnja tjestenine, proizvodnja zaleđenih pekarskih proizvoda , pekare prodajni centri , pripremnice hrane ..
Nakon završenog trećeg razreda moguć je nastavak školovanja u četverogodišnjem zanimanju uz polaganje razlike predmeta.

Prednosti i budućnost zanimanja: nakon trogodišnjeg školovanje učenici se mogu brzo zaposliti.

Skip to content