Četverogodišnja zanimanja


Četverogodišnja zanimanja (NOVI KURIKULUM)

Agroturistički tehničar / Agroturistička tehničarka (081605)

Opis zanimanja ili skupa kompetencija
Agroturistički tehničar/Agroturistička tehničarka se bavi poljoprivrednom proizvodnjom,pripremom poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda te ponudom i prodajom hrane s vlastitogapoljoprivrednog gospodarstva. Može pružati uslugu smještaja i boravka na OPG-u.Agroturistički tehničar/Agroturistička tehničarka radi na poljoprivrednim, turističkim iugostiteljskim poslovima vlastitog gospodarstva. Organizira i vodi brigu o proizvodnji kvalitetnehrane(povrćavoćamesamlijekajajamedaostalihpoljoprivrednihproizvoda)

Hortikulturni tehničar dizajner / Hortikulturna tehničarka dizajnerica (081609)

Opis zanimanja ili skupa kompetencija
Zanimanje hortikulturni tehničar dizajner/hortikulturna tehničarka dizajnerica uključuje obavljanje stručnih poslova u području hortikulture. U radu se primjenjuju stečena znanja i kompetencije u hortikulturnoj proizvodnji te samostalno planiranje, organiziranje i provođenje tehnoloških procesa uzgoja ukrasnog bilja (drveća, grmlja, cvijeća, povrća, voćnih dekorativnih vrsta i trava). Hortikulturni tehničar dizajner/hortikulturna tehničarka dizajnerica koristi strojeve, uređaje, alate i opremu potrebnu za rad u hortikulturi. Osposobljen/a je za samostalno planiranje, dizajniranje i uređenje kućnih vrtova uz primjenu informacijsko-komunikacijske tehnologije. Asistira krajobraznom arhitektu pri planiranju, dizajniranju i uređenju parkova, gradskog zelenila, sportskih terena, dječjih igrališta, groblja, vodeći računa o autohtonim vrstama, estetskoj i sanitarno-higijenskoj ulozi zelenila.
Osiguranjem sigurnosti i kvalitete, odgovornim ponašanjem poštivanjem zakonskih propisa u području zaštite okoliša, teži postizanju održivog razvoja i očuvanja zdravlja i bioraznolikosti.
U komunikaciji koristi informacijsko-komunikacijsku tehnologiju i pravila poslovnog bontona i etike. Poslovno komunicira s korisnicima i sudjeluje u marketinškim aktivnostima i vođenju osnovnog knjigovodstva.
Može se zaposliti u uredima, tvrtkama koje se bave hortikulturnim uređenjem, vrtnim centrima, turističkim i javnim prostorima, školama, fakultetskim pokušalištima ili se samo zaposliti.
Uvjeti rada
Hortikulturni tehničar dizajner/dizajnerica radi u uredskom prostoru, često pod umjetnim svjetlom kada planira i izrađuje idejna rješenja nacrta, uz korištenje digitalnih alata. Komunicira sa suradnicima i klijentima.


Četverogodišnja zanimanja

Agrotehničar

Agrotehničar je zanimanje koje ima novi strukovni kurikulum. To je moderniziran program gdje budući učenici stječu znanja i vještine za aktivno uključivanje na tržište rada.

Program se sastoji od općih predmeta i strukovnog dijela.  Provodit će se u školi, školskom vrtu, stakleniku, u znanstvenim institutima te gospodarstvima koja će surađivati sa školom.

Omogućuje domaća i inozemna putovanja u cilju usavršavanja kompetencija. Traje četiri godine, a završava obranom završnog rada kada učenik stječe zvanje agrotehničar. Nakon položene državne mature moguće je studiranje.

Učenici razvijaju vještine unutar tehnologija u biljnoj i animalnoj proizvodnji , usvajaju osnove fitomedicine, načela ekološke proizvodnje, zaštite okoliša i održivog razvoja te agropoduzetništva.

 Agrotehničar može raditi u javnim ustanovama kao tehnički suradnik, poljoprivrednim ljekarnama, farmama, vrtnim centrima, vinarijama i vinotekama. Također se može uključiti u sustav samozapošljavanja u obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, te obrtima i zadrugama koja se bave poljoprivrednom proizvodnjom.

Poljoprivredni tehničar – fitofarmaceut

Cilj obrazovanja je stjecanje znanja o uzročnicima biljnih bolesti, biljnim nametnicima te korovu, o sredstvima za zaštitu bilja i njihovoj uporabi te njihovo djelovanje na čovjeka i okoliš. Zatim moraju poznavati asortiman u poljoprivrednoj apoteci (repromaterijale, alate i poljoprivrednu mehanizaciju, stočnu hranu, sredstva za zaštitu bilja i sl.)
Nakon završenog školovanja učenici se mogu zapošljavati u poljoprivrednim apotekama, u institutima i poljoprivrednim poduzećima. Stečena znanja omogućavaju nastavak školovanja na poljoprivrednom fakultetu i ostalim srodnim fakultetima.

Poljoprivredni tehničar – vrtlar

Čovjekova potreba da ovlada uzgojem bilja poradi uljepšanja svog životnog prostora stara je skoro koliko i ona koja je vodila uzgoju bilja radi zadovoljavanja one najvažnije potrebe – prehrane. Da je ishrana duha  ljepotom krajobraza starog datuma dokazuje i jedno od sedam svjetskih čuda – glasoviti Semiramidini viseći vrtovi s prelaza 9. u 8. st. prije Kr. Otada povijest bilježi mnoga velebna ostvarenja te vrste pa sve do vrhunca pejzažne arhitekture – parka dvorca francuskih kraljeva – Versaillesa.

Život suvremenog čovjeka nipošto nije lišen nastojanja da u urbani okoliš  udjene zelene oaze, štoviše, užurbani ritam u asfaltnom i betonskom okruženju uvjetuje  poseban odnos prema suživotu s biljkama bili to kvartovski parkovi, urbani vrtovi, perivoji ili tek samo cvijećem urešeni balkoni.  Za sve te intervencije u  prostoru potreban je educirani kadar koji će biti sposoban promišljati, kreirati i opredmetiti humanu viziju gradskih prostora.

Poljoprivredni tehničar – vrtlar je upravo to. Radi se o  zanimanju u kojemu će sve svoje kreativne ambicije i produktivne vizije pronaći i zadovoljiti  sv(e) i polazni(ce)ci u četiri godine dugom susretu sa svijetom bilja, botanike i dendrologije, te prostornog planiranja, vrtlarskim tehnikama, projektiranjem vrtova i parkova, a sve to uz naglašenu komponentu održivosti i zaštite okoliša. Stečenim vještinama i kompetencijama rečeni će stručnja(kinje)ci biti u stanju samostalno, ili kao dio tima, osmisliti, projektirati i izvesti bilo koju „zelenu“ potku u  urbanom tkivu.

Agroturistički tehničar

Povezuje ekopoljoprivredu, tradicionalno ugostiteljstvo i turizam.
Zahvaljujući prirodnim, kulturnim i povijesnim resursima Hrvatske, agroturizam postaje sve interesantnija djelatnost. Njome se proširuje turistička ponuda na ekološki čista i nezagađena područja.
Cilj obrazovanja je stjecanje znanja i vještina  učenika za kvalitetno pružanje ugostiteljskih usluga, usluga smještaja gostiju i drugih agroturističkih usluga (organiziranje berbe, sakupljanje ljekovitog bilja, jahanja…). Uz to, učenici se osposobljavaju za ekološku proizvodnju poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, te načine pripreme i ponude hrane s vlastitog poljoprivrednog gospodarstva.
Također upoznaju povijest i kulturnu tradiciju hrvatskog sela.
Uz obavezne stručne predmete nudi se veliki broj izbornih predmeta (npr. gljivarstvo, ljekovito bilje,…)
Nakon završenog obrazovanja učenici se mogu zaposliti u turizmu, ugostiteljstvu,  kao i u vlastitim  u OPG – ima. Tijekom školovanja stječu i znanja za nastavak školovanja na svim fakultetima uz uvjet položene Državne mature.

Skip to content