preskoči na sadržaj

Srednja škola "Braća Radić" Kaštel Štafilić

Povijest

 

 

U Nehaju, na rubu Kaštel Štafilića, izgrađena je prije više od šezdeset godina zgrada u kojoj je danas smještena Srednja Škola "Braća Radić".
Zgrada škole nalazi se u pravom mediteranskom okružju, tamarisa, vinograda, maslinika i mirisa mora.

 Tijekom 1959. u zgradu srednje škole seli Poljoprivredno - šumarski tehnikum iz kojega će začeti buduća Poljporivredna škola. Šezdesetih godina dobiva ime Poljoprivredno - šumarski centar, jer također nasljeđuje šumarsku školu iz Splita.
Na školovanje dolaze učenici iz svih krajeva Dalmacije pa je stoga 1963. godine izgrađen učenički dom, čiji se okoliš oplemenjuje radom učenika i djelatnika.

 Krajem osamdesetih i početkom devedesetih godina zgrada škole se obnovila i dobila novo ime Srednja škola "Braća Radić".
U posijednjih nekoliko godina uložena su velika materijalna sredstva za preuređenje i opremanje Učeničkog doma i Škole. Uređene su sve učionice, knjižnica, kabinet računalstva te laboratoriji: za biokemiju i mikrobiologiju, za analitičku i organsku kemiju, te laboratorij za pedologiju i vinarstvo, a također i kabinet za poljoprivrednu mehanizaciju. Osim navedenog u podrumu škole uređen je vinski podrum, a otvorili smo veterinarsku stanicu za male životinje.
U školskome perivoju nalaze se novoizgrađeno rukometno, nogometno i odbojkaško igralište.
Sve ovo je namjenjeno našim učenicima koji se mogu osposobljavati u trogodišnjim i četverogodišnjim zanimanjima.

Trogodišnja zanimanja su mesar, konditor i cvjećar, a četverogodišnja su tehnička zanimanja i to: veterinarski tehničar, poljoprivredni tehničar biljne proizvodnje, fitofarmaceut i agroturistički tehničar, šumarski tehničar, prehrambeni tehničar, tehničar nutricionist.
Prva generacija  opće gimnazije je upisana šk. god. 1998./1999. i nastavu je pohađala u prostorima osnovne škole u Kaštel Gomilici. Od školske godine 2014./2015. nastava za programe opće i jezične gimnazije odvija se u Kaštel Novom, u bivšoj zgradi OŠ Bijaći.

Kroz pola stoljeća djelovanja kroz školu je prošlo preko četrdeset tisuća učenika, a iznjedrila je mnogo danas čuvenih profesora, liječnika, inžinjera, političara,...
Danas u tim istim klupama sjede nove generacije koje se iskazuju uspješnim sudjelovanjem na županijskim i državnim smotrama i natjecanjima u općim predmetimas i strukovnim sadržajima te sportskim kategorijama.
Svi rado ističemo da je budućnost naše zemlje u turizmu i poljoprivredi, pa potaknuti tom nadom, očekujemo još veći broj učenika u našim klupama.

 

 

 

 

Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
Prognoza za Kaštela
Oglasna ploča
 

Razglednica naše škole

EDIT ICT ŽUPANIJA


Učenička zadruga

Hrvatska danas


Globe projekt

E-medica

Kalendar
« Prosinac 2019 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Prikazani događaji

CMS za škole logo
Srednja škola "Braća Radić" Kaštel Štafilić / Put poljoprivrednika bb, HR-21217 Kaštel Štafilić / ss-bracaradic-kastelstafilicnehaj.skole.hr / ured@ss-bracaradic-kastelstafilicnehaj.skole.hr
preskoči na navigaciju