2020-11-14 10:34:02

18. 11. - Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje

Zapalimo svijeće, neka svijetle za sve stradale za slobodu naše Domovine.

18. studenoga sjećamo se tragičnog pada herojskog grada Vukovara te spominjemo tužnu obljetnicu stravičnog pokolja civila i branitelja u selu Škabrnje u zadarskom zaleđu. No, ove godine, po prvi put, Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje postaje državni blagdan i neradni dan te će biti obilježen kao Dan sjećanja na sve žrtve Domovinskog rata. Hrvatska se s tugom i ponosom sjeća svih naših  ranjenih, poginulih, streljanih ili nestalih civila i branitelja.

Za Vukovar često kažemo da je mjesto posebnog domovinskog pijeteta, simbol Domovinskog rata. 18. listopada 1991., nakon tri mjeseca opsade, granatiranja i teških borbi, agresor JNA i srpske paravojne postrojbe, osvojili su napaćeni Vukovar. To je bila najveća i najkrvavija bitka Domovinskog rata.

Ovih dana svečano je otvoren obnovljeni Vodotoranj, jedan od simbola Vukovara. Izgrađen je krajem 60-tih godina 20. st. „Već tada se svojom visinom od 50,33 m i zapreminom od 2200 m3 , izdvajao od svih građevina takve vrste, no nitko tada nije ni slutio da mu je namijenjena povijesna uloga i da će se od građevine za vodoopskrbu prometnuti u junaka našega doba“.

Tijekom opsade grada, dvojica hrabrih Vukovaraca, Ivica Ivanika i Hrvoje Džalto, svake su se ratne noći penjali na vodotoranj kako bi podigli hrvatsku zastavu i pokazali sugrađanima da izmučeni grad još nije pao. Vodotoranj je pogođen je neprijateljskim projektilima preko 600 puta.

Nakon tri i pol godine radova na obnovi, danas je  zaštićeno kulturno dobro – memorijalni spomenik. I svjetli u  mirnodopskoj noći naše slobodne zemlje.

U utorak, 17. studenoga, ponesimo u školu svijeće (staklene lampione, lampaše) i zapalimo ih uz školske zgrade u Nehaju i u Novome, neka svijetle za sve stradale žrtve Vukovara, Škabrnje i cijele naše Domovine.

 

Mirna Luketin, prof. i dipl. knjižničarka


Izvori:

Citirano i fotografija s https://vukovarskivodotoranj.hr/2020/11/06/60-ih-kljucna-gradevina-vukovarskog-sustava-vodoopskrbe/ (pristupljeno 12. studenoga 2020.) Tolj, D. (2020.) Ja ne vidim stope, ja nad njima vidim oca. Slobodna Dalmacija, 12. studenoga, str. 6-7.

Srednja škola "Braća Radić" Kaštel Štafilić