2020-10-31 18:15:46

Čajanka uz Prousta

… Miris i okus; premda nježniji, čuvaju u sebi sjećanje, očekivanje i nadu…

Učenici 4.g i 4.h u četvrtak i petak priredili su sa svojom profesoricom Silvanom Sanader čajanku s Marcelom Proustom u dvorištu gimnazije 

( …) I čim sam prepoznao okus u lipov čaj namočena komada madeleine, koji mi je svake nedjelje davala tetka Leonie, (tada još doduše nisam znao razlog zbog kojega me ta uspomena tako usrećivala, nego sam to otkriće morao odgoditi za mnogo kasnije), odmah se pojavi i stara, siva kuća (…), Trg kamo su me slali prije ručka, ulice kojima sam trčao (…), putovi kojima smo išli u šetnju kad je bili lijepo vrijeme (…)“

Čitajući prigodan tekst iz Combraya, i sami smo se ispijanjem lipova čaja iz svojih omiljenih šalica i kušanjem kolačića madeleine, pokušali prisjetiti i dozvati lijepe uspomene iz djetinjstva koje su samo isplivavale na površinu, a mi smo ih rado prepričavali jedni drugima. Tako je oživljavanje  uspomena iz djetinjstva bilo još snažnije i dojmljivije.

Francuski madelaine kolačići

Sastojci za 2o komada

12,5 dag šećera 12,5 dag brašna 3 jaja malo soli 6 oljuštenih samljevenih badema 1 žlica narančina soka ¼ žličice ekstrakta vanilije

Za medalaine trebate male kalupe u obliku školjke. Premažite ih maslacem. Rastopite maslac pazeći pritom da ne posmeđi. U mješavinu brašna i šećera lopaticom za tijesto umijesite jaja, pa ohlađeni maslac, sol, bademe, sok od naranče i ekstrakt vanilije. Nemojte mijesiti rukom, nego lopaticom! Neka tijesto odleži u hladnjaku. Zagrijte pećnicu na 250 stupnjeva. Utisnite komadiće tijesta u kalupčiće i pecite ih 15 minuta. Gotove kolačiće ukrasite po vlastitoj volji.

U slast!

 

Više u našoj fotogaleriji


Srednja škola "Braća Radić" Kaštel Štafilić