2018-05-29 13:39:38

Pomalo, od 1946.

Učenici 3.b, zanimanja prehrambeni tehničar s profesoricama Marijom Rapanić i Vesnom Režić Dereani, posjetili su vinariju i pogon za proizvodnju kvasine Dalmacijavina u Drnišu.

U gradu pršuta, u idiličnom ambijentu Petrovog polja, smještena je vinarija Dalmacijavina, odakle izlaze poznati tradicionalni proizvodi: vina od grožđa sorti Merlot, Debit, Plavina, Cabernet Sauvignon; komovica i druga jaka alkoholna pića; dalmatinska kvasina te noviji brendovi Kvasina balzamika i Kvasina barrique. 

Kroz zgradu pogona vinarije nas je proveo voditelj vinarije gospodin Tvrtko Topić. Vrlo detaljno nam je objasnio postupak proizvodnje te male tajne zanata dobrog vinara/ podrumara: burno i tiho vrenje, starter kulture, sumporenje s mjerom, pretakanje, bistrenje, čuvanje vina,  razlike u načinu prerade bijelih i crnih vina, što su barrique vina i još štošta.

Učenici su bili impresionirani mogućnostima i kapacitetom vinarije. Razgledali smo i pogonski laboratorij u kojem se rade mjerenja alkohola, kiselosti, SO2 i druge analize potrebne za praćenje proizvodnje.
Tehnolog u proizvodnji kvasine Sanja Marin nam je obrazložila proces proizvodnje, bistrenja i punjenja kvasine te način postupanja s bakterijama octenog vrenja koje su nositelji ove fermentacije.

Oduševilo nas je i nastajanje delikatesnih proizvoda Kvasine balzamike i Kvasine barrique u hrastovim bačvama.
Na kraju su nas naši domaćini počastili Pipijem iz tvorničke trgovine- kućice u krugu tvornice, koja privlači poglede svojim zanimljivim oblikom bačve/bukare. A razgovarali smo i o budućoj suradnji Dalmacijavina i naše škole!

Više u našoj fotogaleriji


Srednja škola "Braća Radić" Kaštel Štafilić