2018-03-17 11:41:25

Izlet na Pag - Sirana Gligora i Muzej soli

U četvrtak, 15. ožujka 2018., Bili smo na Pagu i jeli najbolji sir na svijetu! To je misao sa kojom smo završili naš jednodnevni izlet u siranu Gligora u naselju Kolan.

Tri sata nakon polaska iz naše škole, stigli smo na Pagu. Dočekala nas je gospođa Ružica Gligora te nas je, nakon ugodne pozdravne riječi, odjenula u zaštitnu odjeću i obuću. Posjetitelji smiju u pogon samo tako odjeveni. Upozorila nas je da se pogon ne smije slikavati, samo zrionica koja se nalazi 6 metara pod zemljom.

Prolazeći kroz proizvodni pogon, zrionicu i pakirnicu, pričala nam je zanimljivosti iz povijesti i sadašnjosti proizvodnje paškog sira.
Zadnji dio razgledavanja je rezerviran za degustaciju. Degustirali smo po 5 sireva koji su osvojili najbolje nagrade: Paški, Kozlar, Kolan, Žigljen i Skutu.

Otok Pag poznat je po svom tradicionalnom Paškom siru i jedino ga je tamo moguće proizvesti od čistog mlijeka paških ovaca. Zanimljivo je da paške ovce cijelu godinu obitavaju na pašnjacima, na otvorenom gdje se vrši isključivo ručna mužnja.

Nakon sirane smo posjetili Muzej Soli na stalnu izložbu "Solarstva" koja obuhvaća povijest solarstva na otoku Pagu.

Na putu kući smo se nakratko zaustavili u Zadru gdje smo „pozdravili“ Pozdrav Suncu i slavne Orgulje.

Više klikom ovdje

U izletu su sudjelovali učenici 2.f, 3.b, 3.e, 3.f i 4.e u sklopu Praktične nastave, Tehnologije mlijeka i mliječnih proizvoda, Kemije hrane, Stočarstva i ostalih strukovnih predmeta prehrane, poljoprivrede i agroturizma kako bi se upoznali sa stvarnom praksom.

Učenici su bili u pratnji svojih nastavnica strukovnih predmeta, profesorica:  Marije Rapanić, Mara Midžor, Miranda Mendeš, Anamarija Novak Mitrović, Ivane Lelas i Petrane Pupić, a pridružile su im se i profesorice Marija Janković te Ljilja Zulim.

 


Srednja škola "Braća Radić" Kaštel Štafilić