2017-05-21 20:17:26

Nutricionisti u stakleniku

2.e nutricionista na nastavi iz ekološke poljoprivrede - eksperiment kopriva

U okviru izbornog predmeta ekološka proizvodnja hrane, učenici 2.e razreda, smjera tehničar nutricionist često provode vrijeme u stakleniku.

Što je razlog tome?  
Kroz godinu su vršili vježbe u kompostištu, tako da se upoznaju sa procesom stvaranja komposta. Brali su koprivu, iz više razloga.
Koprivu su namočili u vodi 24 sata (u omjeru 1 kg svježe koprive na 10 l vode ) te sa razrjeđenom tekućinom poprskali sadnice na kojima su se pojavile bijele mušice.
Naime, pripravak od koprive nije samo djelotvoran na bijelu mušicu nego jača samu biljku pa sa tim povećava otpornost.
Ostatak tekućine u kojoj je bila namočena kopriva su ostavili da se razgrađuje narednih 3-4 tjedna, te nakon toga razrjeđenu koristili kao tekuće gnojivo.

 

Biljne kupke za sjeme  od mlijeka i kamilice su eksperimentirali na sjemenkama čili papričice, a sve u svrhu da prate ima li i ako ima, koja ima bolji utjecaj.
Učenici su sa velikim interesom i zanimanjem pratili svaku fazu od pripreme kupki, nakon namakanja 24 sata u kupkama od mlijeka, te kamilice i treća skupina koje nisu namakane, te nakon sjetve. 

Do sada je primjećeno da su najbolje i najjače nikle one namočene u mlijeko, te sad prate fazu nakon pikiranja kod rasta pojedinih presadnica.

Više u našoj fotogaleriji klikom ovdje

 


Srednja škola "Braća Radić" Kaštel Štafilić