2015-10-23 16:15:06

REZULTATI RADIONICE "MANJE SOLI VIŠE ZDRAVLJA" OD 15.10.2015.

Obrada rezultata ispitivanja prihvatljivost kruha sa smanjenim udjelom kuhinjske soli koje su proveli Srednja škola Braća Radić Kaštel Štafilić – Nehaj i Nastavni zavod za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije.

Kruh sa smanjenim udjelom kuhinjske soli relativno dobro prihvaćen od strane potrošača

U sklopu obilježavanja 16. listopada Svjetskog dana hrane i akcije „MANJE SOLI-VIŠE ZDRAVLJA“ uz stručna predavanja, provedena je i radionica „Degustacija uzoraka kruha sa različitom količinom soli i začinskim biljem te senzorsko ocjenjivanje pomoću hedonističke skale od 1-9“. Ta skala se obično primjenjuje kod novih proizvoda. Ispitanici su degustirali i senzorski ocjenjivali uzorke kruha sa smanjenim udjelom kuhinjske soli od uobičajenog udjela soli u kruhu 2,0%,  kojeg svakodnevno konzumiramo. Iz dobivenih rezultata može se zaključiti da je senzorsko prihvaćanje  kruha jako individualno i očekivano su dobiveni dosta različiti rezultati, što se može vidjeti u tablicama obrade rezultata testiranja.  Najvažniji zaključak je da je kruh sa manje ili više  smanjenim udjelom kuhinjske soli relativno dobro prihvaćen od strane potrošača i pretpostavka je da bi se potrošači mogli naviknuti na kruh sa manje soli  i tako pridonijeli očuvanju svoga zdravlja.  2 kriške kruha sadrže oko 1,5 g kuhinjske soli, 5 g soli je dovoljan dnevni unos. Sve više od toga šteti našem zdravlju. 

DEKODIRANJE UZORAKA I OBRADA REZULTATA

BROJ ISPITANIKA: 43
PROSJEČNA DOB ISPITANIKA :  43,5  GODINE 


 


Srednja škola "Braća Radić" Kaštel Štafilić