2015-10-17 16:23:33

„MANJE SOLI – VIŠE ZDRAVLJA“ - izvješće

Povodom odilježavanja Svjetskog dana hrane, a u suradnij sa Nastavnim zavodom za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije učenici i profesori prehrane, SŠ Braća Radić, Kaštel Štafilić - Nehaj održali stručno predavanje i radionicu  „MANJE SOLI – VIŠE ZDRAVLJA“


 

Na poziv Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, u sklopu obilježavanja 16. listopada Svjetskog dana hrane i 17. listopada Dana kruha učenici i profesori Srednje  škole Braća Radić Kaštel Štafilić – Nehaj iz  programa prehrana, u prostorijama Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije  u Splitu , održali su stručno predavanje i radionicu „Uloga kuhinjske soli u tehnologiji kruha i testiranje potrošača na prihvatljivost kruha sa smanjenom količinom soli.“

Skup je otvorila i posjetitelje pozdravila  dr. Majda Gotovac iz NZJZ SDŽ. Uvodno predavanje pod nazivom  „Zašto je prehrana s niskim udjelom soli važna za zdravlje?“ održala je Branka Medvidović, dr. med., spec. epidemiologije iz NZJZ SDŽ O ulozi kuhinjske soli u tehnologi kruha i u hrani općenito govorila je prof. Marija Rapanić, dipl. ing. prehrambene tehnologije. O zamjenama  za sol, prehrambenim aditivima i novim okusima hrane govorila je prof. Ružica Budimir, dipl. ing. prehrambene tehnologije. Začinsko bilje koje može biti  zamijena  za  sol  i postizavanje   slanog  okusa u kruhu  predstavile su naše učenice 4e razreda zanimanja tehničar nutricionist: Adriana Guillia Agatić, Doris Ćosić , Martina Čurepić i Kristina Očkovsky. Ugodan  miris  i opuštenu atmosferu dale su  biljke iz našeg začinskg  vrta  koje su posjetitelji  sa zanimanjem razgledali. Prezentaciju su došle pogledati i ravnateljica Škole prof. Marija Kezele i  pedagoginja prof. Sanja Rozga. Nakon predavanja  uslijedila je radionica  degustacija uzoraka kruha sa smanjenom  količinom soli i začinskim biljem te senzorsko ocjenjivanje pomoću hedonističke skale i ispunjavanje ocjenskih listića. Uzorke kruha u školskom praktikumu , pripremili su učenici zanimanja tehničar nutricionist i profesorice: Anđelka Prlić, dipl. ing. preh. tehnologije , Petrana Pupić, dip. ing. preh.tehnologije –nutricionist i Miranda Mendeš, dipl. ing.preh. tehnologije. Bila su pripremljena 4 kodirana uzorka  kruha sa različitim količinama soli. 0% soli uz dodatak začinskog bilja-zamjena za sol, 0,5 % soli, 1,0 % soli I 1,5% soli.

Cij radionice bio  je testirati potrošače –posjetitelje kako prihvaćaju kruh sa smanjenom količinom soli, da bi se radi zaštite zdravlja, mogla razmotriti I provesti mogućnost smanjivanja soli u kruhu  za određeni postotak.

Obično se dodaje do 2% soli u kruh.Konzumiranjem samo dvije kriške kruha unesemo u organizam oko 1,5 g NaCl od ukupno  5 g  što bi nam bilo dovoljni dnevno. Odrasle osobe i djeca  u Hrvatskoj unose previše soli,  prosječno (odrasli 11,6 g) što je dvostruko više od  preporučenog  unosa. U razgovoru za vrijeme radionice i prvim utiscima kušanja kruha sa manje soli može se zaključiti da bi 1,5 % soli u kruhu bilo prihvatljivo. Kruh sa još  manje soli ostavio je slabiji dojam kod posjetitelja.  Dojmove o kruhu posjetitelji su iskazali pomoću hedonističke skale od 1-9 . Radne listiće(N=50) statistički će obraditi profesori i učenici naše Škole, te o rezultatima izvijestiti  Nastavni zavod za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije i objaviti na web stranicam  Škole.

Srednja škola "Braća Radić" Kaštel Štafilić