2020-10-07 23:03:09

Kaštelanski vegetarijanski pešt

U sklopu projekta MD. net, Mediterranean Diet – When Brand Meets People financiranog iz EU fonda za regionalni razvoj čiji je cilj promovirati mediteransku prehranu i takav način života u funkciji zdravlja, učenici 2.e razreda zanimanja Tehničar nutricionist i Agroturistički tehničar: Anđela Franić, Luka Jurić, Ema Videka, Marjan Rapić, Petra Šoda i Karla Lajtner s nastavnicama Petranom Pupić i Marijom Rapanić pripremali su novi mediteranski proizvod sa sastojcima s područja Kaštela.

I na ovoj radionici je prisustvovao Michael Freer, englez, suradnik  Rere koji mlade uči o poduzetništvu, govori hrvatski jezik, ali je s učenicima razgovarao i na engleskom jeziku.

Nakon smoothia i energetskih pločica na red je došao pesto, naziva „Kaštelanski vegetarijanski pešt“. Učenici su pripremali tri različita pesta s blitvom i bobom, špinatom i raštikom.
Osim tradicionalnog kaštelanskog lisnatog povrća ostali sastojci su maslinovo ulje, peperončini, bademi, češnjak, peršin, limeta… Pomalo skeptični i ne baš ljubitelji blitve i boba, nakon degustacije pesta s tjesteninom ili po domaću „manistrom“ učenici nisu krili oduševljenje prema svom novom proizvodu koji će se sigurno češće naći na  njihovom jelovniku te ga preporučaju svim ljubiteljima mediteranske prehrane.

Radionice se nastavljaju…

 


Srednja škola "Braća Radić" Kaštel Štafilić