preskoči na sadržaj

Srednja škola "Braća Radić" Kaštel Štafilić

 > Naslovnica
Naslovnica

Argentinsko - talijanski šušur u našoj školi

Autor: Administrator , 28. 9. 2017.

Dana 26. rujana 2017. u večernjim satima naši gosti, učenici i nastavnici iz Centro Agrotecnico Regional iz Venado Tuerta, Argentina su preko Istambula, Zagreba i Budimpešte stigli na svoje oderedište SŠ "Braća Radić", gdje su ih dočekali njihovi domaćini učenici i nastavnici.
U isto vrijeme su nam se pridružili učenici i profesori iz Liceo scientifico statale Federico II di Svevia iz Altamure, Italija koji su stigli preko Barija i Mostara.
U narednom periodu povodom međunarodne razmjene učenika u našoj školi organiziramo niz zanimljivih događanja.

Dana 27. rujna 2017. povodom međunarodne razmjene učenika Centro Agrotecnico Regional iz Venado Tuerta, Argentina, Liceo scientifico statale Federico II di Svevia iz Altamure, Italija organiziran je obilazak grada Kaštela te posjet Dvorcu Vitturi i Muzeju grada Kaštela, uz pratnju stručnog vodiča te prevoditeljica, profesorice talijanskog Sandre Milanko i španjolskog Vesne Dimić.

 

 

U poslijepodnevnim satima su u prostorijama naše Škole održane četiri radionice: Glagoljica, Govorimo Hrvatski, Izrada etikete za vino i Reznice.
Učenici iz sve tri škole su bili podijeljeni u četiri grupe koje su se rotirale od radionice do radionice.
Kroz radionice „Govorimo Hrvatski“ i „Glagoljica“ pod vodstvom profesorica Hrvatskog jezika Ružice Đikić, Silvane Sanader i Radojke Hrgović učenici iz Argentine i Italije su usvojili osnove Hrvatskog jezika i upoznali se sa starohrvatskim pismom, kojim su napisali svoja imena.

Potom su na likovnoj radionici „Izrada etikete za vino“ uz dirigentsku palicu profesorica Darije Maljković i Ivane Maglice, koristeći tehniku i materijal po vlastitom odabiru (kolaž, tempere, pastele, grafitne olovke i bojice, ugljen, tuš, flomaster,…) su kreirali novu naljepnicu za bocu školskog vina. Svoje ideje, asocijacije i prikupljene doživljaje su predočili na papir. Od prikupljenih radova će se odabrati buduća etiketa školskog vina.

Šetnjom od radionice do radionice zakoračili su u biljni svijet. U prostorijama školskog staklenika, s mirisima mediteranskog bilja koji djeluju terapijski, učenici su razmnožavali biljke vegetativnim putem. Vođenjem profesora Mare Midžor i Nikole Škarića napravili su veliki broj reznica lovora, lavnde, ružmarina,…
Na radionici „ Reznice“  je nazočila i predstavnica Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša iz Splita dr.sc. Tatjana Klepo koja se učenicima obratila na španjolskom jeziku.

Napisali: profesori Ružica Ćenan, Ivana Maglica i Nikola Škarić 
 

Dana, 28.rujna 2017., naši prijatelji iz Argentine i Italije sudjelovali su skupa s našim učenicima na radionicama iz područje prehrane.
Uz pratnju i stručno nadgledanje prof. Anđelke Prlić naučili su pripremati tradicionalne dalmatinske specijalitete, arancine i ušećerene bajame, čime su bili oduševljeni i pojeli ih čim su se ohladile.

U laboratoriju za kontrolu hrane imali su zadatak ocijeniti različite vrste dalmatinskih extra djevičanskih maslinovih ulja. Zadatak se sastojao od organoleptičke i kemijske analize.
Prof. Petrana Pupić detaljno im je opisala različite vrste okusa maslinovog ulja, a prof. Marija Rapanić i Vesna Režić-Dereani objasnile su im ulogu kemijske analize ulja.
U opuštenoj atmosferi kušanja, nagađanja, komentiranja, sviđa - ne sviđa, volim - ne volim, jako - slabo…, titracije i izračuna došli su do zaključka da su ispitivana ulja extra djevičanska, ali ipak različita od onih koje konzumiraju u Argentini.

Prof. Vesna Farčić je u kuhinji našeg učeničkog doma naučila učenike kako napraviti prave pravcate dalmatinske Kroštule. Učenici su korako po korak savladali izradu ove slastice, nažalost nakon te radionice ništa nije ostalo za degustaciju slučajnim namjernicima :-)

Napisala: Marija Rapanić, prof

Dana 29.rujna 2017., održana je radionica degustacije kaštelanskih vina. Profesori Živko Skračić i Marijana Bjeliš predstavili su neke od najvažnijih sorti iz vinogorja Kaštela – Trogir.
Argentinske goste je naročito zainteresirala priča o Crljenku kaštelanskom, a pohvalili su i vino proizvedeno u vinarskom podrumu naše škole.

Potom su učenicima iz Argentine i Italije radionicu na temu „ Ukrašavanje čaša za svijeće“ priredile profesorice Bašić i Popović.
Za dekoraciju su korišteni materijali iz našeg okoliša - maslinove grančice, kamenčići, školjke, listovi i cvatovi lavande, grančice mirte s plodovima, listovi primorske pepeljuše... Učenici su ukrase lijepili na podlogu od konopa, a ukrašene su čaše pakirali u celofanske vrećice punjene mirisnim listovima različitog začinskog bilja iz školskog vrta.

Napisali: Živko Skračić, prof i Željana Bašić, prof.

Dana 30. rujna 2017., Jednodnevni izlet Zaostrog - Metković
Na zajednicki izlet- Argentinaca, Talijana i Hrvata krenuli smo u subotu .Posjetili smo Franjevacki samostan u Zaostrogu gdje smo zavirili u povijest Hrvata na ovim prostorima.
Zatim  smo krenuli prema Metkovicu i muzeju Narona. Sagraden je na mjestu pronalaska rimskog hrama i 17 mramornih skulptura.  Na koncu smo otisli i na branje mandarina.
Cijeli dan nas je pratilo lijepo vrijeme i dobro raspolozenje. Gosti su se divili znamenitostima i prirodi, a posebno prekrasnoj panorami neretvanske doline i pogledu na more.

Napisala: Daria Maljković, prof.

Dana, 2. listopada 2017., s  prijateljima iz Argentine i Italije bili smo na Pagu u posjet sirani „Gligora“. Nakon obilaska sirane uživali smo u degustaciji različitih vrsta sireva.
Izlet smo završili posjetom Zadru u obilasku Pozdrava suncu, Morskih orgulja, Kalelargi, Forumu i uživali u prekrasnom danu.

Napisala i fotke: Marija Rapanić, prof

3. do 5. listopada 2017., Međugorje - Mostar - Dubrovnik

Izletničku ekipu činili su Argentinci, profesorice Anita Bujas i  Daria Maljković, te Pave Maglica i Vesna Staničić.
Naš trodnevni izlet započeo je posjetom Međugorju gdje su naši gosti, Argentinci, saznali sve o ukazanju Gospe u Međugorju. Zanimalo ih je jesu li ukazanja priznata u Crkvi i gdje su danas djeca koja su ukazanja doživjela. 
Nakon kratke stanke krenuli smo prema Širokom Brijegu u posjet Franjevačkom samostanu Uznesenja Blažene Djevice Marije gdje nas je dočekao fra Vugdelija. Obilazak je potrajao zbog iznimno bogate povijesti Franjevačkog reda na ovim prostorima, njihovih stradanja kroz povijest, ali i zbog dojmljive galerije umjetnina koje su u vlasništvu ovog samostana (Bukovac, Stančić, Kljaković, Job... i mnogi drugi). 
Predvečer smo stigli u Mostar i prošetali Starim mostom, razgledali trgovine i uživali u posebnom ugođaju ovog grada.
Jutro je brzo došlo i krenuli smo na najsadržajniji dan ovog izleta.
Sve ono što smo obišli u ovom danu pripremio je Ivica Ravić, dr. vet. med., bivši učenik SŠ Braća Radić.
Prvo smo posjetili Vinariju Nuić. Sve što su Argentinci tamo vidjeli prilično ih je impresioniralo te su izjavili da samo na dva mjesta u Argentini postoji ovakva tehnologija. Detaljno su propitivali i bilježili. Zanimalo ih je koliko je padalina godišnje i kako su raspoređene, uzimali su tlo u ruke i procjenjivali vrstu tla…. Meni, kao promatraču, bilo je zanimljivo koliko su  pitanja postavljali i koliko znanja sami posjeduju kad mogu uspoređivati proizvodnju vina ovdje i tamo.
Slijedeća posjeta je bila Uljari Mikulić, gdje su obišli uljaru i degustirali maslinovo ulje.
Žurili smo prema Čapljini na blagdan sv. Franje, zaštitnika grada. Sudjelovali smo u procesiji, bili na svečanoj misi gdje nas je svećenik posebno pozdravio kao svoje goste. Nakon mise slijedio je ručak u dvorištu crkve, a posebno iznenađenje pripremili  su učenici iz Argentine koji su zaplesali pred domaćinima koji su ih nagradili bučnim pljeskom.
Nakon ručka otišli smo do Farme muznih krava Vita Vi. Obišli smo staje, razgovarali o načinu hranjenja, saznali koliko mlijeka daju krave, koja je cijena, kakvi su propisi itd.
Naš domaćin, dr. vet. Ivica Ravić nas je poveo do Centra za očuvanje izvornih pasmina domaćih životinja- Buhovo.
Gostima je opisao svoj rad na ovom projektu, prikazao film o autohtonim vrstama, a onda nam i pokazao govedo bušu, ovcu pramenku, hercegovačkog magarca i hercegovačku šarenu kozu. Prostor gdje su smještene ove životinje je iznimno uredan i lijep i užitak je bio razgledati ga.
Već je bio mrak kad smo krenuli prema Čapljini kako bi prisustvovali fešti. Zabava se nastavila, ponovo ples i pjesma i poziv našim Argentincima da dođu na pozornicu kako bi ih svi upoznali. Uistinu, jedno lijepo druženje.
Nakon ovakvog dana jedva smo dočekali Motel u Mostaru gdje smo prespavali.
Posljednji dan smo posjetili Dubrovniku. Gosti su se divili obali, moru i otocima, a kad smo stigli u Dubrovnik bili su bez daha. Dan su proveli u obilasku zidina, grada, a neki su se i okupali. 
U Kaštela smo se vratili u večernjim satima prepuni dojmova, a naši gosti i punoga fotoalbuma.

Napisala: Daria Maljković, prof.

Dana, 7. listopada 2017.
U subotu smo se zaputili na izlet brodom na ruti Trogir - Maslinica (otok Šolta) -Krknjaši - Duga (otok Čiovo) - Trogir.
Dan je bio divan sunčan, ali i jako buran, tako da je veliki dio plovidbe zalijevalo more a na Krknjašima se brod i nije uspio usidrit.
Usprko buri naši gosti iz Argentine zajedno sa nekoliko naših učenika i nastavnika uživali su u ljepotama Maslinice, razgledali Martinis Marchi Heritage Hotel, te uz ručak u uvali Duga na Ciovu uživali i u kupanju.
Po povrtaku u Trogir osladili smo se famoznim trogirskim rafiolima.

Napisala: Mara Midžor, prof.

Dana, 8. listopada 2017.,

Posjet Argentinskih učenika i nastavnika našoj školi se bliži kraju te su oni izrazili želju da u znak zahvale organiziraju argentinsku večeru za nastavnike, učenike i ostale posjetitelje naše škole.

U prostorijama kuhinje učiničkog doma su cijeli dan kuhali, organizirali i pripremali svečanu večeru za oko stotinjak uzvanika, koja je prošla nadasve uspješno uz oduševljenje uzvanika i naših domaćina. Prigotovljena su raznovrsna tradicionalna argentinska jela koja su bila prožeta zanimljivim i neobičnim ukusima te su kao takva bila izvrsno prihvaćena od strane uzvanika.
Nakon cjelodnevne pripreme učenici i nastavnici iz Argentine su poslužili menu od tri slijeda. Prvi slijed je bio Empanade, drugi slijed Locro i za kraj slatki Dulce de leche. Prije samog posluživanja jela argentinski učenici zajedno s našim učenicima, koji su prevodili, su detaljno prezentirali pojedino jelo, navodeći sastojke, način pripreme i priliku u kojoj se poslužuju.
 
 
Između svakog slijeda jela argentinski učenici su predstavili svoje tradicionalne plesove. Uveli su uzvanike detaljnim opisom plesa te potom, otplesali svaki od predstavljenih, a nazočni su bili oduševljeni njihovom izvedbom. Erupciju ushita i oduševljenja je izazvala izvedba argentinskog tanga.
Nakon večere uslijedili su govori zahvale i razmjena poklona. Veselo druženje se nastavilo uz zvuke gitare, plesa i dalmatinske pjesme.
 
 
Dana 9. listopada 2017.
 
Naši gosti, učenici i nastavnici iz Centro Agrotecnico Regional iz Venado Tuerta, Argentine, u jutarnjim satima autobusom su krenili put Zagreba na aerodrom za povratak u Argentinu u pratnji ravnateljice profesorice Marije Kezele i profesora Nikole Škarića.
Putem su posjetili i najstariji hrvatski Nacionalni park Plitvička jezera. Šetajući stazama Plitvičkih jezera divili su se ljepoti netaknute prirode šumovitog planinskog kraja.
Uživali su vozeći se brodom preko najvećeg i najdubljeg jezera Kozjak. Znatiželjno su promatrali netaknute špilje i osluškivali žubor brojnih rječica i potoka koja su međusobno spojeni kaskadama i slapovima koji se međusobno prelijevaju i isprepliću.
Unutrašnjost nacionalnog parka su razgledali iz vlakića. Oduševili su ih prostrani šumski krajolik, kontrasti jesenjih boja, iznimna prirodna ljepota jezera i slapova, bogatstvo flore i faune, planinski zrak, šumske staze i drveni mostići. Paletu jesenjih boja i zvukove prirode još dugo će pamtiti.
Nakon ručka u Nacionalnom parku, u popodnevnim satima, je nastavljena vožnja prema aerodromu gdje je ispraćaj bio vrlo dirljiv, prepun emocija.
 

 
Osnovni ciljevi međunarodne razmjene su mobilnost učenika i nastavnika, razmjene dobre prakse, drugačiji način poučavanja, novi kurikulumi, te suvremeni trendovi u agrotehnici i poljoprivredi naslonjeni na tradiciju dviju država.
Ciljevi suradnje su u potpunosti ostvareni, nadasve ciljana očekivanja su nadmašena.
 
Napiso: Nikola Škarić, prof.

Više klikom ovdje i ovdje


Izvor: Ružica Ćenan, prof., Nikola Škarić, prof.,Marija Rapanić,prof., Živko Skraćić,prof.


Tražilica
Oglasna ploča
 

Razglednica naše škole

EDIT ICT ŽUPANIJA

Učenička zadruga

Hrvatska danas

 

Preneseno sa: www.index.hr
 
Globe projekt

E-medica

Kalendar
« Rujan 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

CMS za škole logo
Srednja škola "Braća Radić" Kaštel Štafilić / Put poljoprivrednika bb, HR-21217 Kaštel Štafilić / ss-bracaradic-kastelstafilicnehaj.skole.hr / ured@ss-bracaradic-kastelstafilicnehaj.skole.hr
preskoči na navigaciju